Kirjoitukset avainsanalla pesäpallo

Mie oon iloinen, kun pääsen esittelemään teille yhden mun omista vanhoista ja uusista suosikeista: pesäpallon. Toisaalta, koska itellä on niin pitkä tausta lajin parista, on vaikee kertoa aloittelijan näkökulmasta tiivis tarina tästä lajista. Onneksi kävin Jyväskylän Valon naisten porukan treeneissä, jossa mukana oli muutama pelaaja ensi kertaa. Valo on pelannut naisten maakuntasarjaa muutaman vuoden hauskalla sekoituksella kokeneita pelaajia ja ensikertalaisia, ja näiden naisten mukana myös viime kesän itse pelasin. Jyväskylän Valossa kaikki pääsee lajista nauttimaan, kun lajista yritetään karsia ne turhat aloittamisen kynnykset pois ja mukaan otetaan kaikki kiinnostuneet. Valon porukalla on ollut puhetta perustaa myös aikuisille korttelipesistä, jotta lajin pariin saataisiin matalalla kynnyksellä lisää aikuisharrastajia. 

Pesäpallon perusidea on simppeli, mut mikään muu ei sit sen jälkeen ookkaan. Vaikka itse oon lähes 10 kesää pelannut tätä lajia, niin joka vuosi unohdan sääntöjä tai opin uusia. Taas yksi laji, jonka oppii vaan pelaamalla ja yleensä vielä mokailemalla. Ja se perusidea on tosiaan se, että joukkue yrittää tehdä mahdollisimman monta juoksua pelin aikana ja vastustaja yrittää estää sen. Juoksu tulee kun sisävuorossa (lyöntivuorossa) oleva joukkue saa pelaajan juoksutettua kaikkien pesien kautta takaisin kotipesään. Palo taas tulee kun ulkona (kiinniottovuorossa) oleva joukkue saa pesältä toiselle juoksemassa olevaa pelaajaa ennen heitettyä pallon siihen pesään, johon juoksija juoksee. Kolmesta palosta vaihtuu joukkueiden vuoro sisällä ja ulkona, vuoropareja on jakson aikana yleensä 4 ja jaksoja 2. Yhden jakson kaikkien vuoroparien juoksut lasketaan yhteen ja jakson voittaa enemmän juoksuja saanut joukkue. Pelin voittaa joukkue, joka ensin voittaa 2 jaksoa. Jos jaksot menevät 1-1, kolmas jakso on ns. supervuoropari, jossa molemmilla joukkueilla on vain 1 sisävuoro ja 1 ulkovuoro. (Huh. Hiki tulee kun yrittää kertoa näitä ihan "perusperiaatteita". ) 

No mitä sit pesistreeneissä tehdään. Pesäpallo perustuu neljään taitoon: pallon lyöminen, kiinni ottaminen, heittäminen ja juokseminen, joten ne on tietysti keskiössä. Kun sit halutaan hioa joukkueena jotain tiettyä asiaa, voidaan treenata vaikka vaihtotilanteita, kotiutuslyöntejä tai ulkokentällä liikkumista tietyissä tilanteissa. Kuitenkin esimerkiksi treeneissä joihin itse osallistuin, vedettiin aika yleinen peruskaava, jossa saa treenata vähän kaikkea. 

Monesti treenit aloitetaan ihan kunnollisilla lämmöillä, sillä pesäpallossa pitää saada sekä jalat, kädet, että keskikroppa auki. Juoksentelun ja jumpan jälkeen heittokättä lämmitellään parin kanssa usein maan kautta heittelemällä, sillä siinä saadaan mukavasti käteen lämpöä, ennen kuin pyritään heittämään kovia palloja eteenpäin. Pesäpallossa pallo on niin painava, että sen heittäminen lujaa saa kyllä olkapään ja käsivarren kaikki lihakset äkkiä araksi jos kylmiltään lähtee pitkiä heittoja heittämään. 

Mun edellisistä pesäpallo treeneistä oli jo vajaa vuosi aikaa, joten hetken aikaa piti taas totutella toimintaan. Oma räpsä on palvellu yläasteelta saakka ja on ihan toimiva peli, vaikka vuoden varastossa olon jälkeen se aina muuttuu vähän jäykäksi. Mun heittokäsi on aina ollu oikea ja vasemmassa siis räpsä. Räpylää koitan pitää aina kiinniottoon lähtiessä hiukan leuan alapuolella kropan edessä auki ja oikea käsi on siinä monesti tukemassa. Se antaa kaverillekin hyvän suunnan mihin heittää. Kiinniottaessa pitää vähän joustaa ja napata räpylä kiinni, ettei pallo putoa sieltä saman tien. Monien monien monien monien harjoitusten summana, ei tätä toimintoa tartte tietysti yhtään miettiä vaan homma toimii yleensä nopeasti. Heittoon lähtiessä pallo napataan räpsästä, vastakkainen jalka antaa hyvän tuen maahan ja pallo lähtee suoraan kohti kaverin räpsää. Tai sit ei. En oo kovin tarkka ja nopea polttoheittäjä vaan mun bravuurit on takakentältä viskotut pitkät pallon about noin kotipesään. Nytkin heitin noin 10metrin matkalla varmaan tusinan kertaa pari metriä liian korkeita heittoja ja palloja piti käydä juoksemassa takakentältä. 

Sit treenattiin mun mielestä ärsyttävintä osaa kiinniotossa eli jalkoihin tulevia palloja. Joskus kun se heitto on liian lyhyt tai lyöntiä ei ehdi kunnolla vastaan pitää pallo napata jaloista. Siinä kohtaa peliä ei sais myöskään mustelmia vältellä vaan muistan valmentajan sanoneen, että "otatte vaikka hampailla sen pallon kiinni, ohi ei saa päästää". Ehkä kipeintä tekee jos pallo tulee kovasti suoraan sääriluuhun. Pesäpallossa suojavarusteina on myös ihan oikeutetusti kypärät, sillä lyönnit ja kovat heitot tulee todella kovaa.

Sit seuraavaksi päästiin tekee lyöntiputkea. Se on pesäpallon ihan perusreeni, jossa porukka jaetaan kentälle noin 4-5 hengen porukoihin niin, et kentällä mahtuu jokainen porukka omalla väylällään lyömään. Yksi syöttää palloa (lukkari) ja toinen lyö, kaksi tai kolme muuta ottaa kiinni. Lyöjä lyö yleensä jonkun tietyn ajan, jonka jälkeen kaikissa porukoissa vaihdetaan samanaikaisesti. Tää on siitä tosiaan kiva treeni, et samalla saat treenattua erilaisten lyöntien kiinniottoa ja heittoja ja lyöjä saa keskittyä lyönteihin. Kiinniottaminen ei ollu ihan niin helppoa ku mitä oli viime kesänä... Olin melko varma, että räpylässä on reikä kun kaikki pallot meinasi mennä läpi. Kun lyöntiaika loppui, lukkarista tulee lyöjä, lähimpänä olevasta lukkari, lyöjä menee kauimmaksi ottamaan kiinnni ja muut välissä tulee yhden stepin lähemmäs. Mun mielestä haastavinta kiinniotossa on olla juuri siinä lähimpänä, koska siinä pallot tulee oikeasti kovaa ja läheltä. Mun hitaammalle reagoinnille sopii takakenttä, missä kerkee jo juosta vähän siihen suuntaan mihin pallo on tulossa. 

Mie treenailin sellaisessa porukassa, jossa monella oli pitkä aika siitä kun pesäpalloa oli pelattu. Kun itellä moni toiminto on automatisoitunut, oli hyvä huomata mitä vaikeuksia alussa voi esimerkiksi lyömisessä tulla. Tarkoitus on lyödä vauhdilla, jossa otetaan ristiaskel kohti lautasta ennen lyöntiä, mutta aloittelija harjoittelee usein lyömällä paikaltaan. Kädet pitäisi muistaa lyödessä pitää suorana ja saattaa lyönnissä maila kohti kenttää, mutta monesti alussa se lyöntipaikka meinaa tulla liian lähelle lautasta. Sitä voi mallintaa ihan vaan lyömällä ilmaa ja katsomalla jaloille sen kohdan, että mailan oikea osa viuhuu lautasen yltä. Omaa rintamasuuntaa kääntämällä voi päättää mihin suuntaan kentällä yrittää lyödä ja sit kun haluaa ristiaskeleita ottaa, ne tulee oikealta vasemmalle lyövillä niin et, vasen eteen, oikea vasemman taakse ristiin ja viimeisella vasen pitkä askel eteen ja painetaan lyönti läpi. Yllättävän hyvin osui vuodenkin tauon jälkeen, vaikka löin toki myös aika monta hutia ja syöttämisessä oon sysipaska. Ehkä noin 1/10 syötöstä lähtee suoraan ylöspäin, mutta onneksi lukkareita joukkueessa tarvitaan vaan yksi. Se ei tosiaan oo helppo paikka olla. 

Treenit usein viimeistellään näppilyönneillä, eli niillä lähelle tarkoitetuilla pieneillä ja tarkoilla lyönneillä, jotka oisi tarkoitus piilottaa vielä niin, ettei ulkokenttä puolta tuntia ennen lyönnin lähtöä arvaa millainen lyönti on tulossa. Siinäkin tehdään samanlainen kiertävä järjestys, mutta kiinniottajat ovat vain lähellä ja ottavat yleensä ykkös tai kakkosrajan, minkä pintaan lyöjä yrittää lyödä. 

Pesäpallo on oikeasti ihan super kiva peli. Se on myös yllättävänkin rankkaa liikuntaa, vaikka myös pidempiä pätkiä seisoskellenkin tulee, varsinkin jos ei omilla lyönneillä pääse kentälle tai jos on jokeri, joka pelkästään on lyöntivuoroilla mukana. Sääntöjähän tässä lajissa on vaikka muille jakaa, mutta suurimman osan oppii nopeasti. Lyöntivuorolla jokaisella on peleissä oma järjestys jossa lyödään, usein ekaksi laitetaan nopeat juoksijat kentälle, joita hyvät lyöjät koittavat saatella sitten pesältä toiselle. Jokaisella lyöjällä on kolme lyöntiä aikaa yrittää siirtää pesillä olevia pelaajia eteenpäin ja mennä itse kentälle. 

Ulkokentällä jokaisella pelaajalla on myös omat paikkansa ja alueensa, jonne tulevat pallot on otettava kiinni. Jos lyönti menee suoraan räpsään tulee koppi, jolloin kaikkien kiinniotto hetkellä ulkona pesistä olleiden pelaajien pitää poistua kentältä, yli rajojen menneiden lyöntien aikana pitää palata sille pesälle miltä lähti ja tosiaan jos oot juoksemassa kakkospesältä kolmoselle ja pallo heitetään sua ennen pesään, niin palat ja joudut menemään takaisin kotipesään. Peli saattaa kestää useamman tunnin vähän riippuen siitä, miten nopeasti paloja tulee. Pahinta on hävitä reilusti ja yrittää jollain ilveellä polttaa pelaajia, että vuoron saisi vaihtumaan. 

Mitä kehittää: Mestari Tahko Pihkala on kehittänyt pelin, joka on vaativa koko kropalle. Pelissä tulee paljon erilaisia räjähtäviä suorituksia, jonka välissä pitää ylläpitää pientä liikettä. Nopeutta, keskivartalon voimaa ja nopeaa palautumista vaaditaan ainakin suorituksissa. 

Parasta: Jännittävä ja viihdyttävä peli, jossa ympäri kenttää tapahtuu paljon asioita. Hauskaa on, että tehdään joukkueessa, mutta peli sisältää silti hirveästi merkittäviä yksilösuorituksia ja kehittää paineensietokykyä, kun kaikki keskittyy sun suoritukseen. 

Pahinta: Tiukoissa paikoissa ohi lyöminen, ohi heittäminen tai merkin lukeminen väärin. Merkki on se värikäs lätkä, jota pelinjohtajat pitävät kun haluavat, että joku tietty pelaaja lähtee jo ensimmäisellä lyönnillä pesältä liikkeelle. Merkit voi olla ihan sika vaikeita, ettei vastustaja joukkue arvaa niitä, mutta ite unohdan ne usein myös. 

Missä ja miten: Jyväskylän Valossa naiset pelaa maakuntasarjaa taas ensikesänä ja porukkaan on tervetulleita ihan kaikki, jotka pesäpalloa haluavat pelata ja/tai treenata. Kun porukkaa saadaan paljon mukaan voidaan tehdä myös useampia joukkueita, jotta kaikki saavat pelata tai vaan treenailla tasolla, jolla haluavat. Alkuun löytyy kamoja lainaan, mutta jossain vaiheessa oma räpylä ja kypärä kannattaa hankkia ja piikkareilla juokseminen kentällä on huomattavasti helpompaa. Treenit alkaa jo nyt syksyllä sisävuoroilla jossa on hyvä niitä taitoja hioa, enne ulkokautta. 

Oma ranking: Olin taas unohtanut miten mukava laji on kyseessä. Myös Valon porukassa pelaaminen on tosi kivaa, sillä siellä kyllä hyvin otetaan uudet vastaan ja pelejä pelataan just sillei sopivan tosissaan, muttei totisesti. Ensi kesänä sitten ehkä taas!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tästä tekstistä ei tullutkaan sitä, mitä ajattelin. Mun piti avata teille lajin valinnan vaikeutta, mutta kerronkin mitä kaikkea mun urheilutaustalla on, niin pääsette paremmin kiinni siihen miltä pohjalta lajeja testaan. Oman taustan läpikäyminen oli ehkä itellekkin oleellista, ennen kuin voi ajatella osaavansa valita itselleen sopivan lajin. Tän tekstin kautta sinä taas pääset ehkä paremmin kiinni siihen, miks mulle tietynlaiset lajit menee korkeammalle kuin toiset. Sit voit miettiä noita mun testaamia lajeja omalta kannalta ja pohtia, millainen laji sulle itsellesi sopii ja miksi sinä liikut. 

Oon jo lapsena ollu tosi kiinnostunut kaikesta urheilusta ja silloin kun asuin vielä tuolla Tikkakosken taajamassa, oli harrastusmahdollisuuksiakin ihan älyttömästi tarjolla. Tuun kuitenkin isosta perheestä, eikä mun vanhemmilla ole silloin ollu varaa laittaa lasten harrastuksiin määräänsä enenmpää rahaa, joten ihan kaikkea mitä oisin halunnu, en ole voinut harrastaa. Esimerkiksi sillon kun kylällä alkoi tyttöjen ringette, vinguin sinne ihan kunnolla, mut se oli vaan niin kallista, että se oli mahdoton aloittaa. Isä vei mut kuitenkin hiihtämään ja yleisurheilemaan tai sit liikuin lähiympäristössä temppuillen joko suksilla, pyörällä tai kiipeilytelineissä.  

Oon ollu luontaisesti liikunnallinen, mutta myös äärimmäisen kilpailullinen. Osallistuin jo pienenä yleisurheilussa ja hiihdossa kaikkiin mahdollisiin kisoihin ja RAKASTIN NIITÄ. Kilpailuvietti on ollut sisään rakennettu, sillä mullehan koko elämä on yks kisa! Eikä kisaaminen pelkästään voittamisen vuoksi, vaan se fiilis itse kisassa, kilpaillessa, pyrkiessä parhaimpaansa tiukassa tilanteessa on se mitä rakastan. Mielummin tiukan kisa voitto, kuin ylivoimainen voitto. Tiedostan nykyisin paremmin, että en oo, enkä voi olla kaikessa paras, mutta se kanssa joudun tekee paljon töitä. Oon joutunut opettelemaan rennosti ottamista, kun voimat aina tasaisin väliajoin loppuu kun yrittää kaikissa elämän osa-alueissa olla huippu. On ollu pakko opetella aina välillä vaan tekemään parhaansa, eikä yrittää olla paras. Tiukoissa kilpailutilanteissa koen silti olevani parhaimmillani ja nautin niistä todella paljon! Mun vieminen lapsena urheilukisoihin on ollut vaan hyväksi, sillä siellä on ollut joku järkevä paikka mihin sitä kilpailuviettiä on voinut purkaa.  

Kun muutettiin pienelle kylälle maaseudun rauhaan sain kasvatuksen pallopeleihin. Meidän koulussa oli sellainen liikuntakulttuuri, että kaikki välintunnit pelattiin jotain pallopeliä. Sinne kun itsensä väkisin väänti poikien sekaan pelaamaan, niin oppia sai. Hiihdin koulun kisoissa edelleen, mutta huomasin, ettei kestävyyslajit olleet mulle ihan niin ominaisia. Lyhyet matkat oli meni, mutta kun matkat piteni, alkoi hiihtämisestä ja pidemmistä juoksumatkoista loppua into ja kunto. Huomasin, että oon nopeampi kuin muut, hyppään pitkälle ja pallopeleissä oon rohkea ja nopea reagoimaan. Mitään lajia en kuitenkaan harrastanut, sillä kotoa harrastuspaikkoihin oli vähintään 16km yhteen suuntaan, eikä vanhemmat pystyneet koko iltaa käyttämään kuljetushommissa. Onneksi oli paljon sisaruksia joiden kanssa pihalla ja metsässä sai pelata ja leikkiä sielunsa kyllyydestä. En toisaalta edes osannut kaivata minkään valmennuksen pariin siihen aikaan. 

Oon aina ollut todella poikamainen tyttö habitukselta, asenteelta ja jopa harrastuksilta, joten mua on lapsena luultu monesti pojaksi. Siroksi ja hentoiseksi mua ei koskaan oo kuvailtu ja enemmän mun tyyliä on aina ollut voima ja rytinä. Murrosikäisenä paine olla enemmän tyttömäinen ja tiettyyn muottiin sopiva kasvoi isommaksi ja monen asian kombinaationa sairastuin syömishäiriöön. Piti olla täydellinen, kaikessa pärjäävä ja kaiken osaava kympintyttö. Samoihin aikoihin aloitin kuitenkin myös pesäpallon. Ihan vaan siksi, että muutkin kaverit aloitti sen ja joukkueeseen tarvittiin tyttöjä. Innostuin lajista nopeasti ja kiinnostus kasvoi, kun huomasin pärjääväni. Äiti kuitenkin kielsi osallistumasta treeneihin niin kauan kun syömishäiriö oli pinnalla ja koska halusin harrastaa jotakin, olin motivoituneempi palaamaan koulun ruokalaan ja kotona ruokapöytään. Suurin päätös itselleni oli se haluanko olla sairas vai tehdä asioita, joita rakastan. 

Yläkoulun jälkeen pääsin lukioon Jyväskylään Norssin Liikuntaluokalle lajina pesäpallo.  Kaupunkiin muuttaessa seura ja taso vaihtui kovempaan ja samalla tuli motivaatioon notkahdus. Vaikka pääsin suhteellisen hyvin joukkueen junioriosastolta pelaamaan, en ollut tottunut samanlaiseen kilpailuun joukkueen sisällä ja lisäksi penikat tulehtuivat omalle tasolle liian kovasta harjoittelusta. Lopulta treeneihin ei ollu enää kivaa mennä ja yhden kauden jälkeen päätin lopettaa pesäpallon Jyväskylässä. Molempien jalkojen penikat suositeltiin leikkaamaan ja seuraava talvi menikin miettiessä, minkä lajin parissa olisi mukava liikkua. Norssin liikuntaluokka antoi kuitenkin monipuolisen mahdollisuuden liikkua ja kun tykkäsin koulussa ihan hulluna pelata salibandyä, ajattelin että sitähän ois kiva harrastaa. Tää oli sit se eka harrastus, jonka ihan itse valitsin. Otin joukkueesta selvää ja pyysin päästä mukaan. 

Kesäksi pääsin mukaan Happeen B-tyttöjen treeneihin ja syksyllä kun porukka jaettiin tasoryhmiin, olin siinä alemmassa joka pelasi naisten 4.divaria. Homma lähti kuitenkin rullaamaan ja pääsin nopeasti tyttöjen ykkösporukkaan mukaan. Nautin pelaamisesta, joukkuekavereista ja ennen kaikkea maalinteosta. Se on todellisuudessa ainoa, mitä oon koskaan osannut salibandyssä tehdä ja mitä oon rakastanut. Mun joukkuekaverit kutsu mua nimellä "Silppuri", koska pelityyli muistutti silppuamista ja valmentajat nimellä Silja "syöttö on aina riski" Santaniemi. Koska olin nuori ja peloton, hain vuoden jälkeen Happeen naisten SM-joukkueeseen ja mut otettiin mukaan. Mukana oli muitakin mun junnukavereita, mutta vuoden lajikokemuksella tuntu, että olin koko ajan osaamiseni äärirajoilla. Pelasin samalla myös B-tyttöjen joukkueessa ja suuri harjoittelumäärä suhteessa huonoihin ruokailutottumuksiin ja heikkoon pohjakuntoon tarkoitti polven telomista kesken kauden niin pahasti, että edessä oli ensimmäinen eturistisideleikkaus. Se meni vielä peliä edeltävissä treeneissä, joissa oli luvattu, että oon oikeesti pelaavissa kentissä mukana. Voitteko uskoa sitä itkun määrää, kun lääkäri sano, että seuraaviin treeneihin menisi puoli vuotta aikaa? 

Mulle oli kirjoitettu silloin kahden vuoden sopimus Happeeseen, mutta samaan aikaan loppui lukio, tapasin nykyisen mieheni ja piti valita opiskelupaikka. Valitsin fysiikan opinnot Joensuussa, sillä siellä asui myös mieheni. Otin yhteyttä Tuupovaaran Urheilijoiden naisten salibandyjoukkueeseen ja siitä alkoi tie salibandyn 1.divisioonassa. Joensuussa opin enemmän treenaamisesta ja urheilullisemmasta elämästä, vaikka parannettavaa oli silti vielä vaikka kuinka paljon. Laji innosti ja oli todella ihanaa ja opettavaista pelata TuuU:ssa. Siellä vastuu kasvoi pikkuhiljaa taitojen kanssa ja sain muutamia hyviä opetuksia siitä, miten oikeasti pelataan joukkueen eteen, eikä vain murehdita niistä omista pisteistä. Siellä kasvoin enemmän yksilöurheilijasta joukkuepelaajaksi.

Fysiikan opinnot olin vaihtanut käytönnöllisempiin sairaanhoitaja opintoihin, jotka päätin tehdä loppuun Jyväskylässä. Täällä pelasin salibandyä kolme kautta 1.divisioonassa, josta nostimme O2-Jyväskylän naisten joukkueen liigaan. Koko ajan musta tuli enemmän urheilija ja vähemmän turisti. Vaikka oon aina ollut amatööriurheilija on se pelaaminen kuitenkin ollut suurin osa mun elämää ja sen mukaan oon itseäni määritellyt. Sain pelata salibandyssä mielestäni täydellisen pelaajamatkan satunnaisista hajavaihdoista yhdeksi joukkueen luottopelaajista ja vastuun kantajista. Piti oppia oikeasti pelaamaan joukkueelle, ottaa mustelmia ja jopa puolustaa. Viimeisen liigakauden keväällä pelasin tammikuun jälkeen se sama saakelin eturistiside repaleena, mutta muutenkin tuntui, että se syvin ilo pelata salibandyä oli myös hiipunut. Liigan taso oli sellainen, että siellä pystyin kituuttelemaan menemään, mutta tiedostin että liigan huippupelaajaa musta ei enää tule. Maalien tekeminen on mulle kuitenkin lajin suola ja jos suolaa ei saa, ei homma oikein maistu. 

Kuva: Esa Jokinen

Ennen viime syksyn polvileikkausta ehdin pelata kesän vielä maakuntasarjassa pesäpalloa Jyväskylän Valossa ja kesälajina nautin siitä pitkästä aikaa älyttömän paljon. Oli todella rentouttavaa pelata ilman paineita ja oli mukavaa onnistua salibandyn kuivan kauden jälkeen. Mulle urheilullisesti itsensä kehittäminen on kuitenkin elämäntapa ja kun suorituksilla ei ollut merkitystä, alkoi peili ja vaaka tulla tärkeäksi mittariksi. Päällimmäisenä oli taas paine näyttää samalta kun muutkin. Mietin murrosiän syömishäiriötä, mutta ajettelin että saan aikuisena pidettyä homman hanskassa. En osannut. Pudotin painoa syömällä pakkomielteisen tarkasti tai vaan mahdollisimman vähän, liikkumalla vielä suuremmalla vimmalla ja sättimällä itseäni kaikesta minkä tein tai olin jättänyt tekemättä. Ulkoisesti näytin olevan kunnossa, mutta loppukesästä keräsin palasia, että pystyin menemään kauppaan ahdistumatta. 

Yläasteella mut sai takaisin raiteille urheilu ja keskittyminen siihen, että saan itsestäni kilpailussa ulosmitattua kaiken mahdollisen. Jos aikoo urheilla, on pakko syödä! Mä oon harrastanut onneksi lajeja, joissa kropan ei esteettisesti tarvii näyttää miltä, kunhan se toimii ja ajaa asiansa. Mä en oo koskaan ollut huippu-urheilija, mulla ei oo ollu urheilullista tarvetta alhaiseen rasvaprosenttiin. Suoritus ja tekeminen mittaa onnistumisen, ei vaaka tai peili. Viime syksynä mut pysäytti polvileikkaus, joka pakotti ottamaan aikaa itelleni ja oikeasti pysähtymään. Nyt mun piti itse päättää haluanko tehdä muutakin kuin tuijottaa vaa'an numeraalista arvioita minusta. On hullua, että ihminen jonka itsevarmuutta ja itseluottamusta kehutaan, on todellisuudessa täysin epävarma itsestään. Ei oo helppoa pyytää apua ja myöntää tarvitsevansa apua, mutta se oli taas ensimmäinen askel päättää että ei halua olla sairas. Mulla on syvä halu olla terve ja pystyä tekemään kaikkea mistä nautin! Kuka tietää millon en enää pysty liikkumaan, joten oisin hullu jos antaisin mahdollisuuden mennä nyt ohi. Puhuin ajatusmalleista perheelle ja ystäville, pyrin tietoisesti ajattelemaan kehostani positiivisesti ja vein vaa'an taas roskiin. Ei se ehkä ihan noin helppoa tai yksinkertaista ollut, enkä tiedä milloin työ on ohi, mutta oon päättänyt tehdä töitä sen kanssa, että arvostan itseäni. Mun fiilikset verrattuna vuoden takaiseen verrattuna on joka tapauksessa noin valovuoden positiivisemmat!

 

Tän vuoden aikana on paljon ollut tekstejä kehopositiivisuudesta, ihmisten kokemuksista syömisihäiriöistä ja nyt heitin oman lusikkani soppaan. Ulkoista habitusta palvotaan mun mielestä liikaa ja oon todella huolissani siitä, mitä ihannenaisen ja -miehen mallit tekee meidän itsetunnolle. Mun itsetunnolle ne ei ainakaan tee hyvää. Meillä on sisäänrakennettu tarve olla samanlaisia muiden kanssa. Mie pyrinkin nykyisin altistamaan itseäni somessa enemmän positiivisia viboja tuottaville kuville ja henkilöille, kuin sellaisille joista itselle tulee huono fiilis. Toki seuraan monia urheilijoita ja liikunnan ammattilaisia, mutta oon pyrkinyt valitsemaan materiaalin sellaiseksi, että se on positiivista. Mun somessa seuraamilla tyypeillä yks motivoivimmista asioista on terveeltä vaikuttava itsetunto. Mulla itselläni on päässä se ajatus siitä miltä mun pitäisi näyttää, kukaan muu tuskin siihen hirveästi pistää energiaa. Omien ajatusmallien kääntäminen on vaan todella hidasta. Oon ymmärtänyt, että mä en motivoidu liikkumaan siksi, että se pitäisi mut fyysisesti terveenä tai saisi mut näyttämään ihanteiden mukaiselta. En nimenomaa pysy terveenä, jos keskityn siihen. Vihaan jokaista liikuntasuoritusta, jolle lähden ajatuksella "tää korvaa jonkun herkun, jonka oon syöny" tai "tää muokkaa mun jaloista paljon hoikemmat". Mä rakastan liikuntaa, joille lähden ajatuksella "näiden ansioista mä jaksan niin paljon paremmin peleissä juosta". Mä motivoidun kokemuksista, haasteista ja taitojen opettelusta, terveys nyt vaan sattuu tulemaan bonuksena siihen päälle. 

On siis tiettyjä asioita, joita liikunnasta tarvitsen. Mulle liikunta tarkoittaa itsensä ylittämistä ja onnistumisen tunteita, jotka boostaa tätä välillä ailahtelevaa itsetuntoa. Tavoitteiden saavuttaminen motivoi mut liikkeelle! Mulla on todella kova kilpailuvietti ja urheilu on turvallinen ympäristö purkaa sitä. Mulla on silti myös tarve näyttää samalta kuin muutkin ja automaattisesti vertaan itseäni muihin, mutta se on sellainen asia, jonka kanssa on koko ajan työskenneltävä. Meillä on luontaisesti erilaisia kropan rakenteita, psyykkisesti erilaisia vahvuuksia ja jokainen on vaan ihan uniikisti erilainen ja arvokas. Oli sillä sitten hyllyvät pakarat, timmit pakarat tai ei pakaroita ollenkaan. Meidän tarve puskea samaan muottiin tuntuu älyttömältä, mutta silti me vaan tehdään sitä. Omia heikkouksia on mun mielestä hauska yrittää kehittää, mut mulle ne pitää olla muita kun ulkonäöllisiä tavoitteita.

Tän tekstin kirjoittaminen on ollut mielessä blogin aloittamisesta lähtien ja toivottavasti nyt oli oikea aika julkaista teksti. Mun tarkoitus on jatkossakin pitää lajitekstien sävy kevyenä ja pohtia niissä mitä uutta haluaisin harrastaa. Lajitestit on mulle todella mahtavia kokemuksia, joista yhdenkään aikana en ole miettinyt tai murehtinut omaa ulkonäköäni, ja kiitän jo nyt niistä mitä oon jo saanut testata! Mun puolesta saat liikkua mistä syystä haluat, mutta toivon, että myös se prosessi tuottaa iloa, eikä lopputulos ole ainoa mitä odotat. Meillä kaikilla on erilaiset syyt liikkua ja tämä teksti kertoi mun motivaatioista ja kasvusta, mitä oon matkan aikana tehny. Toivon, että tää teksti herättää sut pohtimaan sun syitä liikkua ja luottamaan siihen, että meille kaikille löytyy tapa liikkua. Kaikilla ei tarvii olla samanlainen. 

Silja

Kommentit (2)

Kaisu

❤️ KIITOS ! Törmäsin suhun sattumalta Instagramissa, ja seuraukseen jäi. Tää teksti todellaki kolahti ja aloin miettii omaa suhdetta liikuntaan ja sitä, miksi liikun, tai pikemminkin sitä, miks viime aikoina en oo löytänyt liikuntaa arjestani, vaikka koko elämäni oon elänyt liikunnasta ja urheilusta. Kaikki lähtee pään sisältä ja näitä asioita on hyvä pohtii. Kuten sanottu, KIITOS! You go girl👊

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Kiitos Kaisu! Ihan mielettömän ihanasti sanottu. Oman historian ja liikkumistapojen miettiminen, sekä omien intohimojen perkaaminen on todella hyödyllistä hommaa. Mieti mitä oot aina halunnu tehdä, kokeilla ja mistä oikeasti nautit. Sieltä löytyy ne palat, joista positiivinen liikunta koostuu <3. 

Silja

 

 

Mun nimi on Silja. Oon Jyväskylässä asusteleva erityisope- ja luokanopeopiskelija ja aikasemmalta koulutukseltani myös sairaanhoitaja. Oon aiemmin pelannut salibandyä SM-tasolla ja junnuna myös pesistä, mutta viime syyskuussa tehty polven eturistisiteen leikkaus pitää mut poissa pallopeleistä ainakin heinäkuuhun 2017 asti. Olin jo pidempään tässä mietiskellyt jotain uutta urheiluharrastusta, kun törmäsin muutama päivä sitten facebookin  kautta #suomi100lajia haasteeseen. Tarkoituksena siinä on Suomen 100-vuotis juhlavuonna kokeilla ainakin 100 erilaista lajia ja olin heti et hei, täähän on just bueno! Parasta on kokeilla kaikkia uusia juttuja ja sen lisäksi että yritän kokeilla 100 eri lajia, yritän löytää sen sellaisen lajin, joka todella innostaa mua liikkumaan. Rakastan kilpailua, joten jollain tavalla lajissa täytyy päästä ylittämään itsensä. 

 

Säännöt tähän on varmaan aika lailla sovittavissa, mutta mahdollisimman monipuolisesti olisi tarkoitus kokeille ja sellasia juttuja, joita ihmiset sanoo harrastavansa. Tarkoituksena täällä blogissa on esitellä lajeja ja pistää niitä mieluiseen järjestykseen ja toivottavasti ens vuonna onkin sit jo joku uusi harrastus. Mielikuvitusta varmaan vaaditaan et saan noi kaikki 100 kasaan, kun näin äkkiseltään mieleen tulee about 20 lajia. Niistäkin suurin osa on pallopelejä joita pääsen kokeilemaan vasta kesällä ja mielelläni en mäkihyppyä kokeilisi. 

 

Mulla on onneksi alkamassas opettajakoulutuslaitoksen (OKL) liikunnan kurssi, joka kestää koko kevään, joten sieltä saan varmasti myös lajeja 100 listaan kokeiltavaksi. Lisäksi täytyy varmaan hankkia yliopistoliikunnan tarra, että pääsee myös sen kautta kokeilemaan uusia lajeja. Mielelläni kokeilisin liikuntaharrastuksia laidasta laitaan, eli jos tiedät jonkun lajin mitä voisin tulla kokeilemaan, niin vinkkaa mulle siitä!

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain lajia mitä oon käyny kokeilemassa, niin oon onnistunut. Lajeja, niiden analyysejä ja muuta meininkiä voit seurata myös instagramissa ja snapchatissa nimellä @siljapenttinen.

 

Kommentit (4)

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Hei! Mahtava idea! Laitan lajilistalle ja heti saadessani "kontaktiluvan" meen kokeilemaan, eli todennäköisesti syksyllä :) Kiitos vinkistä!

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017

Joo, tulossa ollaan! Ensiviikolla en ehdi, mutta huhti-toukokuussa on tulossa ohjelmaan! Kiitos vinkistä, tätä on vinkattu jo monesti ☺️ t. silja

Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat