Kirjoitukset avainsanalla terapia

Jos tarviit terapiaa, niin tää oo kuule hyvää ja halpaa. Mie kaivelin helmikuussa yks kaunis aamu Pentti-papan vanhat metsäsukset ja sauvat liiterin seinältä, pistin niiden vanhat remmit kiinni äidiltä lainattuihin talvikenkiin ja lähdin katsomaan mitä metsässä näkyy. Pakkasta oli kymmenisen astetta, mutta aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja oli just niin talven taikakeli, kun vaan ikinä voit kuvitella. Mie en oo mikään maailman rohkein metsässä kulkija, mut talvella uskallan paremmin kun hankeen jää kuitenkin aina jälki sieltä mistä oon tullut ja useimmiten karhutkin on silloin nukkumassa :D

 

Mun retki suuntautui lapsuuden kotini lähimetsiin, missä ajatuksena oli käydä lähellä olevan Peuramäen päällä ja tulla peltoja pitkin takaisin kotiin. Lenkille pituutta tuli vain muutama kilometri, mutta aikaa rämpimiseen kului 50min. Helpommassa maastossa suksilla liikkuminen on paljon nopeampaa (ja turvallisempaa leikatulle polvelle), mutta tyhmästä päästä kärsii koko ruumis ja mie hiihtelin hitonmoisessa risukossa ja jyrkässä mäessä.

Jäljistä päätellen samoilla reiteillä oli käynyt joku naapureistakin hiihtelemässä, eivätkä ne tavallisetkaan sukset ihan mahdottomasti olleet hankeen uponneet. Umpihankihiihtoon käy siis sukset kuin sukset, eivätkä kalliit välineet ole pakollisia tai edes suositeltavia. Eniten lajissa tarvitsee tiettyä urheilumieltä, sillä ainakaan itse en voinut hankeen kaatumista välttää ja jokaisesta kuusenoksasta tippui niskaan aina vähän lisää lunta. Luonnon rauha ja liikkumisen ilo ovat kuitenkin lajissa niin läsnä, ettei naamaa raapivat risut edes merkittävästi haitanneet. Umpihankihiihdossa saat reittisi valita itse ja sillä voi aika paljon omaan mukavuuteen vaikuttaa. Jos eksyminen huolettaa, näyttää google maps aika hyvin metsässäkin sinun sijainnin suhteessa lähellä oleviin teihin ja polkuihin. 

Minussa asuu sen verran metsänhenki, että en missään muualla saavuta sellaista mielenrauhaa kuin luonnon keskellä. Välillä väsyn ja ahdistun hektisestä kaupunkielämästä ja sillon on vaan pakko päästä metsään. Kaupungissa hätäapuna toimii luontopolut, jonne on mukava ottaa kahvia termarissa ja mennä kuuntelemaan linnunlaulua, mutta parasta on jos pääset niin kauas, ettei muita ihmisiä näy eikä kuulu. Metsä on minulle oikeastaan ainoa paikka, jossa kiireen tuntu hellittä ja osaan olla tekemättä mitään. Välillä ihan aidosti harkitsen metsään erakoitumista, mutta aina kun olen saanut siellä akut ladattua täyteen, on taas virtaa olla sosiaalinen. Metsässä parasta on se, että onnellisuuteen riittää luonnon kuuntelu ja kuppi kahvia, eikä muulla ole merkitystä. Suosittelen vahvasti.  

Nyt ainakin täällä Jyväskylässä on taas vähän lunta metsässä, joten käykää vielä nauttimassa. 

 • Keskisyke: 130
 • Mitä kehittää: tasapainoa, ympäristön havainnointia, aerobista kuntoa ja hyvinvointia.
 • Hinta: Eräsuksien hinnat lähtevät 100€ ylöspäin ja usein niihin täytyy ostaa myös monot ja sauvat. Voit kuitenkin kaivella isovanhempien perintötavaroita tai käyttää omia tavallisia suksia lyhyisiin retkiin. Retkimieltä et voi ostaa. 
 • Parasta: Ihana levollisuus, joka valtaa mielen metsässä. Onnellisuudeksikin kutsuttu. 
 • Pahinta: Niskaan tippuva lumi, hankeen kaatuminen ja sieltä ylös yrittäminen ja kasvoille räpsyvät risut. Mutta onnellisuudesta on maksettava hinta. 
 • Kenelle: Jos uskot selviäväsi kaatumisen jälkeen yksin hangesta ylös, laji sopii sinulle. Jos et, ota kaveri mukaan ja laji sopii sinulle. Jos eksyminen pelottaa, tee lyhyitä lenkkejä maastossa, jossa joka puolella menee tie. Siellä et loputtomiin pysty hiihtelemään päätymättä jossain vaiheessa tielle. 
 • Ranking: Houkutus on suuri laittaa laji ykköseksi, mutta ei tämäkään kuitenkaan ole sellaista, jota päivittäin jaksaisin tehdä. Säännöllisesti umpihangessa hiihtäminen pitää mut kuitenkin terveenä, joten kympin sakkiin joka tapauksessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

 

Lajikuvaus: "Kävely on maalla etenemistä jalkojen varassa siirtämällä jalkaa toisen eteen ja liikuttamalla kehoa sen yli. Juoksemisen ja ryömimisen ohella kävely on ihmisen ja muiden jalallisten pääasiallinen liikkumismuoto maalla. (Wikipedia)"

 

Omat fiilikset: Töppöstä toisen eteen ja paikasta A paikkaan B. Tai takasin paikkaan A. Mietin ensin että onko tää urheilulaji, mutta kyllä ihmiset sanoo että ne harrastaa lenkkeilyä ja ne käy sillon nimenomaa kävelemässä. Mulle kävely on enemmän siirtymistapa, jos ei ole mitään nopeampaa käytettävissä. Mut ylipäänsä oonkin enemmän tavoitteellisen liikunnan ystävä. Kävellessä (kuten kaikessa muussakin liikunnassa) käyn vähintäänkin päänsisäistä kilpailua kaikkien muiden liikkujien kanssa ja koitan ohittaa mahdollisimman monta mummoa. Tuossa kun kävelin kepeillä vielä 4kk sitten, oli kova paikka, kun mummot suvereenisti paineli ohi. 

 

Kävely on kuitenkin arkiliikuntaa parhaimmillaan ja toisaalta kävely on ihan terapeuttista ystävän kanssa, kun saa samalla parantaa maailmaa ja vaihtaa kuumimmat juorut. Toimi mulle tosi hyvin aerobisesta liikunnasta ainakin nyt kun juoksukunto on surkea, mutta kävelyn fanittaja en vielä oo. Epäilen toki et sekin päivä vielä koittaa, kun polvi ei anna enää juosta ja oon onnellinen pelkästä kävelystä.

 

 

Testattu: 14.1.2017 1h 10min, keskinopeus 6,2km.

Keskisyke: 134

Mitä ominaisuuksia vaatii: Toimivat jalat ja paljon kärsivällisyyttä.

Hinta: Halpa. Kengät jalkaan ja barefoot-kävelijät ei tarvii niitäkään.

Parasta: Ystävän kanssa, aurinkoisessa säässä ja vieraassa maassa.

Pahinta: Loskassa, liikenteen lähellä ja kun on kiire jonnekin. Välillä tää on vaan niin tylsää. 

Kenelle: Aerobisen kunnon kohottajille, nille jotka haluavat nauttia maisemista ja niille jotka nauttivat ystävän kanssa puhumisesta samalla kun liikkuvat.

Ranking: No tää eka on helppo sijoittaa. Ykköseks menee, kun ei vielä muuta oo kokeiltu. Vahva veikkaus, että ykköseks ei tuu jäämään.

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat