Ampumahiihto on talviurheilulaji, jossa on yhdistetty maastohiihto ja ammunta.

Ampumahiihdon MM-kilpailut on parhaillaan menossa ja me saadaan taas kannustaa Kaisa Mäkäräistä ja Mari Laukkasta parhaisiin mahdollisiin suoritukseen. Ampumahiihto on itselle yks niistä lajeista, joista on ollu helppo huudella sohvalta, että ei ne perhana taaskaan osu ja kyllä jos minäkin tuossa olisin, niin nopeammin ampuisin! Sain omiin kannustuspuheisiin vähän lisää perspektiiviä Märäkäisen kotiladuilta Kontiolahden ampumahiihtostadionilla lajikokeilussa ja eihän se nyt ihan niin helppoa ollutkaan...

Kokeilun järjesti hiihtotalli FullFit Trainingin perustaja ja manageri Kristian Sotti sekä tallin maajoukkueurheilija Ahti Toivanen. Kristian käytti mua ensin sisähallissa tutustuttamassa ekoaseen kautta ampumisen perustekniikkaan, ennen kuin mut uskallettiin päästää stadionilla oikean aseen varteen, jossa Ahti taas kerto enemmän lajista ja pääsin todenteolla lajia kokeilemaan.

 

Rapsakassa pakkasessa opin kaikkea tosi siistiä niinku lippaan vaihtamisen, lataamisen ja tähtäämisen, mutta valitettavasti osumista en oppinut. Vaikka ase oli mulle liian pitkä,  sain helpotuksia makuuammuntaan tuen ja isompien taulujen muodossa, mutta silti oli muuten kaukana ja pieniä ne täplät! 

Muutaman makuuammuntakierroksen jälkeen kokeiltiin myös pystyammunnan tekniikkaa ja sehän nyt ei sit ollut sinnepäinkään. Ensinnäkin en meinannut jaksaa pidellä sitä asetta oikeassa asennossa ja tähtäys oli meinigillä silmät kiinni ja sinne päin. Kerran sain jopa täplän alas, mutta muuten kolisi peltiin tai naapurin tontille. Häikkää oli vaan asennossa, liipaisussa, etuvetodossa, jälkipidossa ja hengityksessä, eli käytännössä kaikessa. Ja tää oli nyt siis ihan rauhallisilla sykkeillä ammuttaessa. Pakkasta oli sen verran reilusti, että välillä käytiin hiihtämässä ja Kristian koitti neuvoa mulle hiihtoon tekniikkaa.

Mulla ei juurikaan aiempaan ampumataustaa ole, enkä voi kehua hiihtotaidoillakaan, joten aikamoista räpeltämistä oli. Toivoin silti pikku haastetta, että pääsisin ampumahiihdon fiilikseen kiinni (ihan niinku ei ois jo tarpeeksi vaikeeta ku mulle annetaan ase käteen ja sukset jalkaan).  Pääsin kokeilemaan miltä kovilla sykkeillä ampuminen tuntuu ja miten paljo ohi ampuminen ottaa päähän jo ihan siitä syystä et saa hiihtää vielä vähän lisää. Homman nimi oli 800m+ makuuammunta(helpotuksilla)+mahdolliset sakkokierrokset+800m+pystyammunta (ei helpotuksia)+ mahdolliset sakkokierrokset+maaliin. Videolta voi katsoa miten meni!

Ampumahiihdon perusidea on jo ihan sick: hiihdä ensin täysillä ja yritä sit ampua tauluihin, ku oot ihan hapoilla. Ei ylipäänsä laji, joka tulisi itselle ekana mieleen. Ampumatekniikkaan auttaa jos osaa rytmittää sen hengitykseen, mut mun hengitystahti oli sen verran reipas tossa hiihdon jälkeisessä ammunnassa et ei ihan onnistunu. Hiihdossa mikään tekniikka ei ole vahvuus ja mun hidaskin hiihtäminen nostaa sykkeet taivaaseen. Kisahommissa kovilla sykkeillä on kuitenkin pakko tulla toimeen: Ahdilla syke on hiihdon aikana 175 yläpuolella ja ampumapaikalle se passataan suurinpiirtein sen alle... 

Suosittelen kokeilemaan vaikka sellaisen painavan ja pitkän kepin pitämistä kädessä, kun syke on 175 ja tähtää sillä 50m päässä olevaan 11cm täplään. 

Urheilulehden uusimmassa numerossa oli artikkeli siitä, miten ampumahiihto voisi saada nostetta, lisää urheilijoita ja menestystä, koska nyt harrastamiseen paikkoja on tosi vähän ja monesti lajiin päätyy perheen tai tuttujen kautta. Laji ei oo kyllä oo mikään helpoin ja aloittelijaystävällisin mun tähän mennessä kokeilemista jutuista, vaikka seuroilta kysymällä kokeilemaan varmasti pääsee ja aseen saa silloin lainaan. Kestävyys ja taitolajin yhdistelmänä harjoittelu on kuitenkin aloitettava nuorena ja harjoitustunnit ovat määrällisesti aivan sairaita jos haluaa pärjätä. Silloin puhutaan huippuhiihtäjän hiihtoharjoitusmääristä ja siihen lisäksi päälle huippuampujan ampumaharjoitustunnit. Aloittelijallakin lajin ottaminen nollasta haltuun on kovan treenin takana. 

Tähän mennessä fyysisesti ja henkisesti haastavin lajikokeilu, mutta toisaalta haastetta ainakin riittää, mulle vaan vähän liikaa!  Ampuminen oli hauskaa ja ruuti tuoksuu hyvältä, mut miksi hiihtäminen on niin rankkaa? Kisaamisessa piilee varmasti tämän lajin sykähdyttävyys, sillä kisassa voi tapahtua mitä vaan ja henkisen kantin kestäminen on mun mielestä ainakin kisojen mielenkiintoisin seurattava.

 

 • Mitä ominaisuuksia vaatii: Mielen ja kehon hallintaa, rauhallisuutta ja toisaalta taas tosi kovaa vauhtia ja kestävyyttä hiihtoon. Harjoittelu vaatii pitkäjänteisyyttä. 
 • Keskisyke: 173 (kisasimulaatiossa), 139 (1,5h, josta suurin osa ammuntaa)
 • Hinta: Varusteiden uutuudesta riippuen hinnat kilpailuissa käytettäviin maksaa useamman tonnin. Ase voi uutena maksaa jopa 3000€ (+panokset 1000kpl 150-250€), lisenssit, seuramaksut, sukset käytettyinä 250-300€ (niitä pitää olla kuulema useammat), kilpamonot 500€, sauvat yli 100€. Eli sponsoreita kannattaa kysellä. Aseita saa alussa kuitenkin seuroilta vuokrata, ennen ku omaan investoi.
 • Parasta: Kahden erilaisen ja vaativan lajin yhdistelmä, jossa onnistuminen palkitsee. Nollien ampuminen on kuulema palkistevaa, mutta itse en päässyt tätä kokemaan. Kisaamisen yllätyksellisyys. 
 • Pahinta: Vaatii aikamoista omistautumista lajille ja kisoissa hiihdettäessä välineillä on liian iso merkitys. Hiihtäminen on lisäksi sairaan raskasta. 
 • Kenelle: Yksi niitä lajeja, että jos haluaa pärjätä niin nuorena on aloitettava. Vaatii aika paljon alkupanostuksia, niin ei maailman aloittelija ystävällisin. Muutenhan laji sopii kaikille, jotka vaan aseen kanssa uskaltaa päästää vapaaksi. Sinänsä lajihan ois aivan sairaanhauska myös rennompana sunnuntaiversiona vaikka niin, että matka oisi lyhyempi ja aseet aina ampumapaikalla niinkuin junioireilla. Sellaiseen lähtisin heti! 
 • Ranking: Pikkusein turhan haastava ja raskas laji, että oisin itse innostunut harjoittelemaan, mutta lupaan lempeämmät kommentit kun kannustan Mäkäräistä telkkarin äärellä sipsikulho kädessä! 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram