Tää laji sellanen, jota oon aina halunnu käydä kokeilemassa. Mussa asuu kyllä jonkinmoinen Japani-fani ja voi olla, että mie saatan sieltä kotoisin olevia lajeja vähän suosia :) Toki tätä lajia kehui aikoinaan mun veljeni ihan älyttömästi ja kaikkeahan on päästävä aina itse kokeilemaan.  Tämmösen sivuhuomatuksena tähän niin tuntuu, että puolet kaiken maailman kamppailulajeista on kotoisin nimenomaa Japanista, joten tuntuu olevan taistelunhaluista kansaa. Tähän kun vertaa meidän kansallislajit eukonkannot, potkukelkkailut ja saappaanheitot, niin mehän ollaan aika lepposia :D Mie sain Liikunta Apron kautta mahdollsuuden tutustu Aikido-harjoituksiin Jyväskylän Aikiken seuran harjoituksissa. Siellä kerettiin myös ennen treenejä tutustua seuran pääopettajan Kai Koskisen samurai-esineiden kokoelmaan, joka piti sisällään ihan uskomattoman hienoja miekkoja ja samurai-pukuja. 

Aikido on kyllä insinöörin tarkkuudella suunniteltu budolaji, joka on kehitetty vasta 1900-luvulla. Se perustuu pitkälti siihen, että osaat reagoida vastustajaan ja käyttää hyödyksi kaikki toisen energiat ja/tai horjuttaa vastustajan tasapainoa. Se voi tarkoittaa tosiaan horjuttamista tai sit se on vastustajan kropan tuntemista ja pienillä liikkeillä toisen taivuttamista sellasiin asentoihin, että vaikkei se näytä miltään, niin todellakin se on tehokasta. Aikido ei ole kilpailulaji, eikä tavallaan edes kamppailulaji, vaan ehkä enemmän kuitenkin puolustuslaji. Tosi paljon lajissa korostetaan itsensä kehittämistä. Jyväskylän Aikiken-seurassa harjoitellaan Nishio aikidon tyylillä, missä lajiin kuuluu enemmän lyöntejä, potkuja ja horjuttamista. Aikidoon kuuluu myös välineiden kuten puisen harjoitusmiekan ”bokken” opettelua. 

”Harjoittelun tärkeimmät tavoitteet ovat: luonteen vahvistuminen, vilpittömyys, peräänantamattomuus, kohteliaisuus ja itsehillintä”. Aikiken

Samaan tapaan kuin judossa, harjoitusta ja harjoituspaikkaa kunnioitetaan kumartamalla ennen treenien alkua. Me tehtiin porukalla ihan perinteistä alkulämppää ihan parihipan muodossa ja lyhyillä kuntopiiri seteillä. Sitten päästiin itse asiaan. Aikidossa tosiaan pyritään puolustautumaan vastustajaa vastaan ja yleensä päättämään se tilanne niin, ettei se vastustaja siitä enää liiku (vrt. lukot). Se harjoiteltava tilanne saattoi olla ”vastustaja tulee ja yrittää lyödä sua- miten reagoit” -tilanne. Ja tosiaan ratkaisu ei ole lyödä takaisin tai pelkästään väistää, vaan liikkua oikealla tavalla suhteessa vastusajaan, ottaa oikeista kohdista kiinni ja ikään kuin taltuttaa se vastustaja mahdollisimman tehokkaasti.  Se miten sulavalta se liike näytti opettajan näyttämänä, oli kuitenkin itselle ainakin suhteellisen haastavaa oppia. 

Vaikka opeteltava liike laitettiin useaan osaan, piti itse juuri hitaasti pala kerrallaan miettiä mitä tekee. Harjoittelu vaatiikin oikeasti todella paljon keskittymistä ja ajatusta. Vaikka se kaverin lyönnin torjuminen ja sen jälkeinen kaverin saattaminen kohti mattoa, pitää sisällään monta pientä palaa. Mihin laitan ensin kädet, mihin käännän kropan, miten vaihdan käsien asentoa ja mihin suuntaan kierrän. Jos teet jotain väärässä järjestyksessä tai unohdat jonkun osan tehdä (esimerkiksi kääntää sitä vastustajan rannetta) homma ei enää toimi. Tää on tavallaan se juttu, mitä tarkoitin insinöörin tarkkuudella. Ja sit tietysti kun nää kaikki on tärkeää opetella molemmille puolille, niin aikamoista aivojumppaa laji vaatii. Ja sit kun yrität tehdä nää kaikki sulavasti ja yhdellä liikkeellä, saati sitten oikeasti reagoida siihen mitä se vastustaja tekee, niin aika monta tuhatta tuntia saa varmasti harjoitella. 

Kun toinen parista sai olla aina se hyökkääjä ja toinen opetteli sitä tekniikkaa niin, meillähän se oli aina sitä et: okei, lyö sie nyt. Joo, mä otan siis sua tästä kiinni, eikö niin. Eiku, hetkinen, mulla on kädet väärinpäin. Ja mitäs sitten piti tehdä? Ja sit yhdessä mietittiin, et mihin sit. Ja nyt oli siitä liikkestä noin 1/8 osa tehty :D Mut pala palalta oppimalla, sieltä muodostu joku kokonaisuus. Ja kun se liikkeen tehokkuus perustuu tosi paljon sellaseen et sitten kun sun liikesuunta on oikea ja kädet täsmälleen oikein niin se kaveri tulee helposti mukana, koska muuten sen ranteessa tuntuu tosi ikävältä. Jos joka homma ei oon oikein, mitään ei tapahdu. Jollain kropan 45 asteen kääntämisellä, saatto olla tosi iso ero.

Koko ajan oli myös kysyttävä, et tuntuuko tää nyt ja kun kaveri sano, että ei tunnu niin sit ihmeteltiin että mikä on vikana. No se syy oli yleensä se, että oli kädet pikkasen väärässä kohdassa tai joku tietty kääntyminen johonkin suuntaan oli unohtunut. Meillä ku lajia testaamassa olleen kaverin Riikan kanssa on molemmilla ylitaipuvat nivelet, niin sellaset kyynärpäätä taivuttavat jutut tuntu helposti ikäviltä, eikä vastaan tehny mieli vääntää. Lisäksi kun mun kyynärpää esimerkiksi pitää sellasta pauketta kun sitä vääntää, niin Riikka kerran jo säikähti, että se katkasi multa jonkun luun. 

Sit kun tän lajin oppii, se sisältää paljon nopeaa liikkumista ja reagointia sellasiin suuntiin, että kaveria saa horjutettua. Se näyttää tosi sulavalta, vauhdikkaalta ja pehmeältä: homma käy kuin tanssi. Ne missä itse olin esimerkkinä, niin tuntu siltä, ettei tiedä mikä iski, kun jo oot nätisti tatamilla pötköttämässä. Perinteisesti siihen asuun kuuluukin lajin taitajilla sellaset housut, jotka peittää vastustajan jalan asentoja, ettei toinen pysty reagoimaan siihen mikä on tulossa. Tolla yhdellä tunnilla me kerettiin opetella muutamia eritapoja vastustajan lyönteihin reagoimiseen ja esimerkiksi vastustajan horjuttamista taaksepäin, mutta se tosiaan aika monta tuntia vaatii, ennen kuin homman hallitsee. Pieniäkin palasia oli silti siisti oppia! 

 

 • Mitä kehittää: reagointia, tasapainoa, liikkuvuutta, aivoja
 • Parasta: Liikkeiden tehokkuus joka toimiessaan näyttää ällistyttävän helpolta
 • Pahinta: Liikkeiden pikkutarkkuus, jotta ne oikeasti toimii. Kaikki palaset on oltava kohdillaan. Itse arastelin myös nivelten vääntämistä, sillä ainakin itselle tehtynä ne tuntuu aina tosi ikäviltä. 
 • Missä ja miten: Esimerkiksi Jyväskylässä Aikidoa pääsee harrastamaan Aikiken seurassa. Taas keväällä varmasti alkaa peuskurssi (110€), jonka kautta laji kannattaa ottaa haltuun. 
 • Oma ranking: tää laji viehättää mua kyllä, mutta kärsimättömänä ihmisenä taidon oppimiseen menee aika kauan. Mä taidan valitettavasti olla enemmän sellanen silmät kiinni ja sinne päin täysillä- tyyppi. 

 

Kommentit (2)

Liikkujanainen
3/2 | 

Aikido on tullut tutuksi sivusta seuraten, kun se kuuluu Liikkujamiehen intohimoihin 🙂 Ollaan tanssittu tangoa yhdessä ja hän kokee, että siinä on kyse aivan samasta asiasta kuin aikidossa: pitää osata lukea parin liikettä ja reagoida liikkuessa parin kehon liikkeisiin. Tango on muuten aivan ihana laji, kokeile vaikka! 😄

Silja Penttinen
Liittynyt22.1.2017
4/2 | 

Voi muuten olla, että Aikidossa on paljon tosiaan samaa kuin tanssissa ja sit tavallaan piakkoin lajiesittellyyn tulevassa Capoeirassa on niiden välimuoto. Mä tykkään kanssa tangosta eniten kaikista paritansseista! Täytyypä katsoa löytyisikö vielä tanssia lisää loppuihin lajikokeiluihin! :)

Silja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa lajitestausten pariin! Tämän blogin kirjoitti Silja, 28-vuotias kilpaurheilija Jyväskylästä. Vuonna 2017 testasin 100 lajia vuoden aikana ja tästä blogista löydät lajiesittelyt niistä kaikista, sekä muutaman liikuntaa ja urheilua sivuavan tekstin. Mun intohimo liikunnassa on sen kyky itsessään tuottaa hyvää oloa ja sen antaman mahdollisuus ylittää itsensä ja kehittyä loputtomasti. 

Tervetuloa lajitestausten, liikunnan ja urheilukirjoitusen pariin! 

Silja Penttinen

 

 

Ota yhteyttä:

100lajiavuodessa@gmail.com

 

LAJILISTA:

(lajit aakkosjärjestyksessä)

 1. Agility
 2. Aikido
 3. Aitajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Ammunta
 6. Ampumahiihto
 7. Baletti
 8. BMX-pyöräily
 9. Brasilialainen jiu-jitsu
 10. Capoeira
 11. Cheerleading
 12. CrossFit
 13. Curling
 14. Enduro-moottoripyöräily
 15. Fitness
 16. Frisbeegolf
 17. Futsal
 18. Gaelilainen jalkapallo
 19. Geokätköily
 20. Golf
 21. Hiihto
 22. Historiallinen miekkailu
 23. Ilma-akrobatia
 24. Jooga
 25. Jousiammunta
 26. Judo
 27. Jääkiekko
 28. Kalpamiekkailu
 29. Karting
 30. Kehonhuoltotunnit
 31. Kehonpainoharjoittelu
 32. Keihäänheitto
 33. Keilaus
 34. Kiekonheitto
 35. Kiipeily
 36. Kirkkovenesoutu
 37. Koripallo
 38. Korkeushyppy
 39. Kuntosali
 40. Kuulantyöntö
 41. Käsipallo 
 42. Kävely
 43. Lacrosse
 44. Laitesukellus
 45. Laser Tag
 46. Lenkkeily
 47. Lentopallo
 48. Lentäminen
 49. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 50. Ilma-aseammunta
 51. Lumikenkäily
 52. Lumilautailu
 53. Maantiepyöräily
 54. Maastopyöräily
 55. Melonta
 56. Nyrkkeily
 57. Paini
 58. Painonnosto
 59. Paritanssit
 60. Parkour
 61. Pesäpallo
 62. Petanque
 63. Pikajuoksu
 64. Pikaluistelu
 65. Pilkkiminen
 66. Pituushyppy
 67. Polkujuoksu
 68. Pyöräily
 69. Pöytätennis
 70. Ratsastus
 71. Retkeily / Vaellus
 72. Retkiluistelu
 73. Ringette
 74. Roller Derby
 75. Rugby
 76. Rullaluistelu
 77. Salibandy
 78. Seiväshyppy
 79. Sirkus
 80. Spinning
 81. Step-aerobic
 82. Sulkapallo
 83. SUP-lautailu
 84. Suunnistus
 85. Taekwondo
 86. Taiji
 87. Taitoluistelu
 88. Tankotanssi
 89. Tanssillinen ryhmäliikunta
 90. Telinevoimistelu
 91. Tennis
 92. Trampoliini
 93. Triathlon
 94. Uinti
 95. Ultimate
 96. Umpihankihiihto
 97. Vapaaottelu
 98. Vesijumppa
 99. Vesijuoksu
 100. Wakeboarding

 

 


 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat