"Eihän agility ole urheilua! Eihän ihminen tee siinä mitään!. "  Vai tekeekö? Ainakin itse tein ja hauskintahan oli, että nimenomaa minua piti käskeä juoksemaan, eikä koiraa :D Pääsin Jyväskylän Agility Team Ry:n eli JAT:in porukkaan kokeilemaan millainen laji agility onkaan ja taas ollaan yhtä hienoa kokemusta rikkaampi! Mulla kun itselläni ei kotoa löydy kuin mies ja kissa, niin sain onneksi JAT:in koulutustoiminkuntaan kuuluvan Elina Kaleniuksen ihanan Lux-koiran muutamaksi tunniksi kokeiluun lainaan. Lux on 9-vuotias bordercollie-"vanhus" , joka on tottunut olemaan vieraidenkin ohjaajien kanssa, mutta ei varmaan aikaisemmin ihan näin ulapalla olevan kanssa ole joutunut treeneissä olemaan. :)

Agility on ohjaajien ja koirien esteratakilpailu, jossa koiraa ohjataan erilaisten esteiden yli.

 

Agilityn kilpailusuoritus tapahtuu niin, että koira kiertää tuomarin suunnitteleman n. 100-200m pitkän esteradan mahdollisimman virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Kisoissa ohjaajalla on vain 5 minuuttia aikaa tutustua rataan ilman koiraa, jonka jälkeen seuraava suoritus onkin kisasuoritus, jossa koira ohjataan radan läpi.  Tämä radan sisäistäminen ei ensikertalaisen silmissä näyttänyt kovinkaan helpolta tehtävältä, sillä ihmettelen suuresti miten on mahdollista muistaa miltä puolelta mitäkin estettä pitää koiran mennä ja mihinkä mentiinkään seuraavaksi. 

Kuvittele, että se koira juoksee vauhdilla 3-5m/s ja sun on oltava edellä näyttämässä koiralle suunta ja reitti, mitä kohti seuraavaksi mennään. Rataan tutustumisvaiheessa jokainen ohjaaja suunnitteleekin "taktiikkansa" oman koiransa ohjaamiseen radan läpi. Treeneissä harjoitellaan erilaisia ratoja koiran kanssa, jotta siellä "taktiikka-kirjassa" on sitten olemassa valmiita kuvioita vastaan tuleville kisaradoille. 


Kyllä taas huomasi olevansa vähän turhan syvissä vesissä, kun treeneihin päästiin. Ihan ensimmäisenä hommat aloitettiin radan rakentamisesta, koirien odotellessa autoissa. Nyt harjoiteltiin muutaman viikon vanhaa kisarataa, jonka sisäistämiseen mulla meni enemmän kuin koko treenit. Kertaakaan en siis päässyt alusta loppuun ja parhaiten meni ihan vaan sellaiset suorat pätkät, vaikka ei välillä nekään. Ei ollut taas mulle ihan sellainen "mennään ja tehdään" laji. Kun rata oli valmis, vietiin koirat lämppälenkille. Haasteellisen agilitystä tekee tosiaan juuri se, että ihmisten lisäksi myös koirat tulee valmistaa suoritukseen. Erilaiset esteet ovat myös koiralle fyysisesti vaativia, joten esimerkiksi kyljet ja jalat on oltava lämpimiä, ennen maksimisuoritusta. Myös ohjaajan kannattaa huolehtia omasta lämmittelystä, sillä vaikka juostu matka ei määrällisesti ole suuri, joudut sen aikana tekemään täydestä vauhdista käännöksiä ja koordinatiivisesti haastavia liikkeitä, joissa esimerkiksi nilkat pyörähtävät helposti. 

Näissä JAT:in treeneissä jokainen ohjaaja tuo oman koiransa yksi kerrallaan radalle treenaamaan, muiden ohjaajien koittaessa neuvoa ja kannustaa haastavissa kohdissa. Elina näytti ensin toisen koiransa Ultran kanssa, miten rataa mennään läpi ja sen jälkeen olikin minun vuoro Luxin kanssa. Tietysti homma voisi olla helpompi, jos koira olisi tuttu jo perheenjäsenenä ja olisin käynyt kaikki pentu ja alkeisryhmät sen kanssa, ennen kuin rataa treenattaisiin, mutta täytyy kyllä sanoa, että Lux teki kaiken niin hyvin kuin pystyi. 

Elinan kanssa oltiin suunniteltu mulle koreografia läpi radan, mutta mun muistissa pysyi yleensä vaan seuraavat kolme estettä, jonka jälkeen ohjasin koiran väärään suuntaan. Voitte videolta katsoa, miten jokainen käännös, jokainen kädellä ohjaus ja jokainen kohta mihin juoksen on tarkkaan ennalta suunniteltu, vain mun toteutus sakkaakin pahasti. Silti aina jokaisen pätkän jälkeen (kun vika on minussa) koiraa palkitaan. Yksi juju on löytää myös jokaisen koiran kanssa toimiva palkitsemiskeino, joka voi olla lelu, leikki tai herkku. Koirat myös nauttivat radan suorittamisesta todella paljon ja jo sen kiertäminen on niille ilo. Luxia aina harmittikin, kun se pääsi vain muutaman esteen kerrallaan minun ohjausvirheiden takia suorittamaan. Ohjausvirheeksi riittää ihan vaan se, että kun käännyn väärältä puolelta ja koiraa lukee minusta, että seuraava suoritettava este onkin jossain ihan muualla. Yleinen ohje agilityyn onkin, että koira ei tee virheitä, vain ohjaaja tekee. Ja näin se oli! 

 

Jokaisessa kokeilemassani lajissa vaaditaan erilaisia taitoja. Toisissa kestävyyttä, voimaa tai notkeutta, toisissa tarkkuutta, nopeutta, keskittymiskykyä ja taitoa. Agility ei ole erilainen kuin muut, paitsi että kisasuorituksessa oletkin oman suorituksesi lisäksi vastuussa myös koiran valmistamisesta, suorituksesta ja huoltamisesta. Kuitenkin koiran kanssa tekeminen liikuttaa myös ihmistä todella paljon, kaikin puolin. Suoritus on lyhyt, mutta kisoissa voi olla, että teet eri koirien kanssa eri ratoja jopa kahdeksan saman päivän aikana, jolloin sekä aivokapasiteetti, että kehon kuormitus jo kertaantuu. Sekä ihmisen, että koiran palautumisesta kisapäivinä ja sen jälkeen onkin pidettävä huoli. Huipputasolla koirat käyvätkin hierojalla, fysioterapeutilla, osteopaatilla ja lääkärillä, niinkuin kuin muutkin huippu-urheilijat. Ei unohdeta peruskunnon ylläpitoa ja koordinaation harjoituksia sekä koirille, että ihmisille. 

 

 • Mitä kehittää: Peruskunto, nopeus ja koordinaatio. Lisäksi muistia ja keskittymistä, sillä suorituksessa on pakko olla niin läsnä siinä mitä tehdään. 
 • Parasta: Harrastajalle varmasti koiran kanssa yhdessä harrastaminen, liikkumisen ilo ja loputon kehittymisen mahdollisuus.
 • Pahinta: Sellaiset este-haasteet, joiden läpimenon junnaamiseen saa menemään aikaa loputtoman paljon. Kisoissa varmastikin omat mokat harmittaa jos tietää, että koira olisi suoriutunut radasta erinomaisesti. 
 • Hinta: Koiraharrastukseen saa menemään rahaa niin paljon kuin tahtoo. Agility harrastuksena ei ole sidoksissa rotuun ja eri kokoisille koirille on omat luokkansa mini, medi ja maksi. Esimerkiksi JAT ry:n seurassa jaksomaksu on 220€, jonka hinnalla voi olla ryhmätoiminnassa 10-20krt ryhmästä riippuen ja treenata itsenäisesti kentän ollessa vapaana. Alkeiskurssit pitää olla koiran kanssa käytynä, että ryhmiin pääsee. 
 • Kenelle: Todella antoisa liikuntaharrastus, jota voi yhdessä koiran kanssa tehdä. Tavoitteita ja haasteita riittää niitä haluaville tai voi harrastaa pelkästään liikkumisen ja leikkimisen ilosta. Tason saa valita itse.
 • Oma ranking: Vaikka en itseäni koiraihmisenä pidäkään, tykästyin lajiin silti. Nyt on pakko estää kaikki koiranpentu kuvat, sillä erehdyin jo tsekkailemaan millaisia pentuja myynnissä on :) . Ei ehkä vielä, mutta ken tietää...Sitä ennen saatan yrittää kissa-agilityä meidän Saaran kanssa.

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Käsipallo
 2. Salibandy
 3. Pikajuoksu
 4. Amerikkalainen jalkapallo
 5. Taekwondo
 6. Judo
 7. Ringette
 8. Suunnistus
 9. Pikaluistelu
 10. Keihäänheitto
 11. Tennis
 12. Tankotanssi
 13. Lentopallo
 14. Jääkiekko
 15. Trampoliini
 16. Taitoluistelu
 17. Pituushyppy
 18. Futsal
 19. Brasilialainen jiu-jitsu
 20. Pesäpallo
 21. Kuulantyöntö
 22. Maastopyöräily
 23. Kalpamiekkailu
 24. Vesijumppa
 25. Karting
 26. Lacrosse
 27. Laser Tag
 28. Rullaluistelu
 29. Melonta
 30. SUP-lautailu
 31. Kiipeily
 32. Retkeily / Vaellus
 33. Sulkapallo
 34. Capoeira
 35. Ratsastus
 36. Frisbeegolf
 37. BMX-pyöräily
 38. Curling
 39. Lentäminen
 40. Ammunta
 41. Roller Derby
 42. Koripallo
 43. Rugby
 44. Ultimate
 45. Kiekonheitto
 46. Cheerleading
 47. Aitajuoksu
 48. Telinevoimistelu
 49. CrossFit
 50. Ilma-akrobatia
 51. Baletti
 52. Triathlon
 53. Polkujuoksu
 54. Maantiepyöräily
 55. Jousiammunta
 56. Jooga
 57. Kehonpainoharjoittelu
 58. Kirkkovenesoutu
 59. Vapaaottelu
 60. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 61. Keilaus
 62. Painonnosto
 63. Enduro
 64. Golf
 65. Umpihankihiihto
 66. Laitesukellus
 67. Laskettelu
 68. Fitness
 69. Gaelilainen jalkapallo
 70. Pöytätennis
 71. Wakeboarding
 72. Agility
 73. Parkour
 74. Sirkus
 75. Spinning
 76. Pyöräily
 77. Paini
 78. Uinti
 79. Paritanssit
 80. Vesijuoksu
 81. Kuntosali
 82. Retkiluistelu
 83. Ampumahiihto
 84. Hiihto
 85. Nyrkkeily
 86. Aikido
 87. Historiallinen miekkailu
 88. Taiji
 89. Lenkkeily
 90. Kehonhuoltotunnit
 91. Ilma-aseammunta
 92. Seiväshyppy
 93. Petanque
 94. Korkeushyppy
 95. Kävely
 96. Lumikenkäily
 97. Pilkkiminen
 98. Step-aerobic
 99. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 100. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram