Juttelin sisustusammattilaisen kanssa. Hän korosti, että jokainen järkevä sisustaja satsaa ensisijaisesti kunnon ruokapöytään ja hyvälaatuiseen sänkyyn.

Minä olen tästä tärkeysjärjestyksestä täysin toista mieltä! Elämäni tärkein huonekalu on ehdottomasti sohva, joka on säästänyt minut monelta alakuloiselta hetkeltä.

Tykkään kyllä muistakin mööpeleistä, mutta sohva on ainoa huonekalu, joka on aina hyväksynyt minut juuri sellaisena kuin olen. Ruokapöytä vaatii minua väsymyksen hetkelläkin hinkkaamaan pois ruokatahroja ja vääntämään pöperöitä. Sänky, niin ihana paikka kuin onkin, huutaa läsnäolollaan kahdeksan tunnin yöunen ja säännöllisen elämän tärkeyttä.

Sohva antaa minun olla henkisesti ja fyysisesti juuri niin löllö kuin haluan. Sen kun vain retkahdan aloilleni ja annan ajatuksen pysähtyä. Ja yllätys yllätys: useimmiten se lähteekin liikkeelle!

Vastikään ystäväni pyyteli minua eronsa jälkeen huonekaluostoksille. Sohvafriikkinä aloin tietysti jaella neuvoja hänelle jo automatkalla kauppaan.

”Et voi ostaa huonolaatuista sohvaa, joka on heti ihan kurttu. Sehän on vähän kuin huono lohtusuhde. Nyt sun täytyy hankkia pitkäaikainen ja kestävä suhde, jonka suojaan voit sitten käpertyä. Hyvä jousitus on muuten kaiken a ja o.”

Kaverini totesi ilmeettömänä ostavansa vain sohvaa eikä harrastavansa mitään ”käsittämätöntä sekavaa filosofointia”.

Tajusin sulkea suuni, mutta minulla olisi riittänyt sohvafilosofiaa pidemmällekin matkalle.

Mieleeni nousi esimerkiksi juttu 80-luvulta, jolloin erästä äidinkielen kirjaa testattiin kustantamossa. Oppikirjan kuvassa äiti retkotti sohvalla. Testiryhmä analysoi kuvaa aikansa ja tyrmäsi sen lopulta liian ahdistavana. Lapsille olisi kuulemma tullut epävarma olo, kun äiti ei oikein tuntunut tietävän elämänsä suuntaa. Niinpä kuva vaihdettiin ja äiti pääsi silittämään.

Mikä moka! Nainen varmaan kiristeli höyryrautansa kanssa, koska ei päässyt heittäytymään sohvan uumeniin miettimään elämän ihmeellisyyksiä.

Omille lapsilleni olen päättänyt jättää vankan  perinnön. Jos jostakin kannattaa olla ylpeä, niin sohvalla retkottamisen taidosta!