Violan projekti edistyy hitaasti, mutta eteenpäin. – En halua ottaa stressiä. Tämä on kiva asia, jota haluan tehdä – meni siihen miten kauan tahansa, hän kertoo.

Vähän alle vuosi sitten haastattelimme 19-vuotiasta jämsäläistä Viola Walleniusta, joka oli päättänyt perustaa lastenkodin Keniaan. Lastenkotia varten Viola oli pannut pystyyn yhdistyksen. Mitä lastenkodille kuuluu nyt?

– Projekti rullaa hyvin! Viola kertoo tarmokkaasti puhelimessa.

– Talvi ja kevät menivät rahankeräyksessä, jota jatketaan edelleen. Kesällä rekisteröimme Home Street Home -yhdistystä Keniassa. Nyt se on kansainvälinen yhdistys ja toimii virallisesti, mutta se vei yllättävän kauan, Viola myöntää.

– Odotin, että se menisi helposti, kun yhdistys oli jo rekisteröity Suomessa, mutta koko homma olikin yllättävän työläs. Keniassa on oltu hyvin tarkkoja papereista, ja prosessi on vieläkin vähän kesken. Tällä hetkellä he käsittelevät papereita ja me odotamme, meneekö hakemuksemme läpi. Jos se ei mene, teemme tarvittavat muutokset.

Hidasta etenemistä

Onneksi kuluneeseen vuoteen on mahtunut muutakin kuin paperinpyöritystä. Viola kertoo tulevista tapahtumista, joita on suunnitteilla monta.

– Ensi viikolla järjestämme Jämsässä afrikkalaisen päivän, jossa on tanssia ja musiikkia. Lokakuussa vietämme yhdistyksen yksivuotissyntymäpäiviä ja järjestämme Helsingissä ison tapahtuman, mutta en vielä paljasta siitä enemää, hän hihkuu.

Tapahtumat ovat varainkeruun sijaan enemmänkin tiedottamista varten.

– Kerromme, miksi teemme tätä. Pyrimme me myös keräämään rahaa tapahtumissa, mutta monet ovat olleet niin pieniä, etteivät ne tuota lähes mitään.

Viola ei osaa arvioida, milloin lastenkotia päästään käytännössä rakentamaan.

– Tässä on ollut monta asiaa, joiden kuvittelin olevan vähän vähemmän työläitä, mutta annan asioiden mennä omalla painollaan. En halua ottaa stressiä Tämä on kiva asia, jota haluan tehdä – meni siihen kuinka kauan tahansa, niin asia ainakin etenee ja nautin sen edistämisestä. Se vasta masentaisi, jos olisimme ottaneet takapakkia!

Paljon tsemppausta

Viola on saanut projektillaan paljon julkisuutta. Häntä tullaan nykimään jatkuvasti hihasta, kiittelemään ja kommentoimaan.

– Ihmiset pitävät tätä hirveän tärkeänä asiana. Hirveän vähän tulee negatiivista kommenttai, mutta joskus sitäkin. Pääosin kommentit ovat kuitenkin positiivisia ja tsemppaavia. Parasta on ollut se, että koska olen itse vielä niin nuori, olen tavannut paljon viisaita ihmisiä, jotka osaavat auttaa minua. Se on ihan huippua.

Hän haaveilee pääsevänsä pian paikan päälle Keniaan.

– Kun rakentaminen alkaa, lähden heti. Toivottavasti mahdollisimman pian!

On Violalla näkemys Euroopan pakolaiskriisistäkin, joka on herättänyt suomalaisetkin auttamaan.

– Heitä, joilla on hätä, on tärkeää auttaa. Meillä suomalaisilla menee oikeasti todella hyvin. Elämme yltäkylläistä elämää. Toisaalta me voisimme yhtälailla olla niitä, jotka tarvitsevat apua, Viola muistuttaa.

Mistä kaikki alkoi? Lue täältä: 19-vuotias Viola perustaa lastenkodin Keniaan