Sofi Oksanen sai monet suomalaiset raivoihinsa kertoessaan totuuksia suomalaisista miehistä Tanskan televisiossa. Mitä ihmettä?

Varmasti hän puhui täyttä asiaa. Mutta asiaa puhuvat myös nämä suomalaiset naiset, joilta utelin vuoden kohokohtia miestensä kanssa:

”Olin työni puolesta erittäin arvokkaassa juhlassa, ja yhtäkkiä kuukautiset alkoivat ihan hirveällä rytinällä. Soitin vessasta kotiin, ja mies oli juuri laittamassa lapsille iltapalaa. Hän lupasi lähteä kioskille ostoksille. Oli mahtavaa, kun mies seisoi tamponien kanssa juhlapaikan ovella verkkarit päällään.”

”Olemme asuneet kaksi vuotta yhdessä, ja välillä touhu sujuu aika takkuiselta. Yksikin yö kului ihan umpisakean riidan syövereissä. Seuraavana päivänä sain tekstiviestin: Viime yönä ajattelin, että sä oot ihan hullu nainen. Mutta kyllä mä susta tykkään. Ei täältä löydy mitään Pirkka-juustokakkua. Oon juossu koko tän helkkarin jättikaupan päästä päähän.”

”Yhtenä iltana tulin iltavuorosta kotiin ja mies istui parvekkeella polttelemassa paperinpaloja. Hän selitti posket hehkuen, että tekee aarrekarttoja pojan synttäreille. Poikamme ei ole oikein löytänyt kavereita uudesta koulusta. Mies jännitti niitä synttäreitä enemmän kuin poika.”

”Kun yt-neuvottelut saatiin töissä päätökseen, ja palasin kotiin irtisanomispaperi kädessäni, mies tuli eteisessä vastaan ja kaappasi minut isoon haliin. Minua itketti ihan valtavasti, mutta mies sanoi, että nyt juodaan kahvit ja syödään Dallas-pullat. Tiesin heti, että ei elämä tähän lopu.”

”Olen hoitovapaalla ja välillä on pinna kireällä, kun mies tekee jatkuvasti liian pitkää päivää. Yhtenä päivänä ilahduin, kun mies tuli töistä kotiin jo kolmelta. Heti ensimmäiseksi hän oksensi eteisen lattialle. Vatsatauti oli alkanut töissä. Kun mies sitten yrjösi sängyssään, hän kaivoi esiin matkaliput muutaman tunnin kuluttua lähtevään Pariisin-koneeseen. Lastenvahtikin oli hommattu. Yöllä en voinut muuta kuin ihmetellä elämää sohvalla matkaliput kädessäni, kun mies ulisi vessassa pää pöntössä.”