Ei tippa tapa! Kuva: Shutterstock
Ei tippa tapa! Kuva: Shutterstock

Juuri, kun luulit, että trendiherkku on superterveellistä.

Lehtikaalia keittoon, lehtikaalia smoothieen ja salaatteihin. Lehtikaalia jopa avokadopastan korvikkeeksi. Lehtikaali sisältää vähän kaloreita, kalsiumia ja B-vitamiinia – eli kaikkea kivaa ja terveellistä. Mutta kannattaakohan lehtikaalta nautiskella joka välissä?

Nyt netissä leviää Mother Jones -sivuston artikkeli, jonka mukaan lehtikaalin liikakulutus voi olla haitallista. Some kuohuu lehtikaalin haittavaikutuksista, ja muutamassa päivässä Mother Jonesin juttua on jaettu esimerkiksi Facebookissa yli 35 000 kertaa.

Lehtikaalin liikakulutuksen sanotaan aiheuttavan muun muassa väsymystä, iho-ongelmia, rytmihäiriöitä ja borrelioosia. Siis mitä?

Women's Health Magazinen haastatteleman ravitsemusasiantuntija Alexandra Casperon mukaan huoli lehtikaalen myrkyllisyydestä on aiheeton.

– Tällaiset jutut saavat silmäni pyörimään. Asia on niin, että mikä tahansa liiallisesti nautittuna voi olla vaarallista. Esimerkiksi liika veden juominen voi johtaa liian matalaan natriumin määrään kehossa.

Mutta mistä  tietää, mikä on liikaa?

– En suosittele minkään tuotteen syömistä liikaa, vaan tasapaino eri vihannesten ja hedelmien kesken kannattaa säilyttää. Itse syön kaksi tai kolme nippua viikossa, enkä aio vähentää määrää. En suosittelisi kuitenkaan esimerkiksi 1–2 nipun mehustamista päivittäin.

Mitä tästä opimme: kohtuus kaikessa on ihan pätevä totuus.

Lähteet: Craftmanship.com, Motherjones.com, Women's Health Magazine