Lue WSOY:n kustannustoimittaja Lari Mäkelän vinkit ennen novellikilpailuun osallistumista.

Kustannustoimittaja Lari Mäkelä,
WSOY kaunokirjallinen osasto

”Mitään yleispätevää ohjetta hyvälle tarinalle ei ole. Jokaisen kirjoittajan on syytä kuitenkin miettiä, mitä keinoja käyttää pitääkseen lukijansa näpeissään kertomuksen alusta loppuun.”
 
1. Älä pelkää esikuviesi jäljittelyä - päinvastoin on hyvä tiedostaa, kirjoittaako novellinsa kuin Maritta Lintunen, Heikki Turunen, Tuomas Kyrö, Tuula-Liina Varis vai Miina Supinen. Kirjallisessa kerronnassa pätee sama paradoksi kuin rock-musiikissa, maalaustaiteessa ja vaikkapa elokuvanteossa: parhailla matkijoilla on useimmiten kiinnostavin oma ääni.
 
2. Mieti kertomuksen rakennetta ennen kuin alat kirjoittaa. Voit vaikka luoda ensin loppuratkaisun ja lähteä vasta sitten kuljettamaan tarinaasi kohti sitä. Näin teksti ei eksytä tekijäänsä.
 
3. Usko ja luottamus omaan lahjakkuuteen kantaa pitkälle. Siksi olisi hyvä, jos jokaisella kirjoittajalla olisi joku, joka luottaa hänen kykyihinsä ja tukee vaikeimpien hetkien yli. Eikä kirjoittajan pidä koskaan väheksyä ystävän, facebook-kaverin, isoäidin tai muun sparraajan aitoa mielipidettä tekstistä. Jokaiselle meistä voivat jotkin asiat olla yllättävän herkkiä, joten palautteen antajan on syytä muistaa, kumpi on hänelle tärkeämpi: novelli vai sen kirjoittaja.”