Aamukävelylläni töihin bongaan jo kaukaa teinipojan, joka laahustaa aamukumarassa terhakkaan pikkukoiransa kanssa. Häntä vastaan reippailee tyylikäs kahdeksankymppinen, papiljottipäinen koiranomistaja.

Toisiaan he eivät pääse ohittamaan, koska koirat ovat päättäneet tutustua. Pian myös rouva ja teini käyvät vilkasta keskustelua. Olen jo kaukana, kun kuulen yhä naisen iloisen naurun. Pojan murahtelut voin vain kuvitella.

Siunatut koirat, ja siunatut satunnaiset kohtaamiset, ajattelen.

Tallustellessani eteenpäin mietin, kuinka joistakin ihmisistä on tullut ystäviäni. Useimmiten olen mennyt kohti turvallista. Sama elämäntilanne, -asenne ja usein myös samanikäisyys ovat vetäneet minua puoleensa. Aviopuolison valinnassa olen toteuttanut kiehtovan vastakohtaisuuden lakia, mutta ystävyyssuhteissani olen aina ollut samanhenkisyyden kannattaja.

Mikäs sen mahtavampi tunne, kun voi tunnistaa joukossa sielunkumppanin ja huomata, että toinen nauraa samoille asioille ja katsoo maailmaa tutun turvallisesta vinkkelistä.

Mutta sitten ovat nämä toisenlaiset kohtaamiset, sattumalta tapaamani ihmiset, joita kohti en kiireideni ja mukavuusalueeni keskeltä aina jaksaisi tai viitsisi kurottaa.

Onneksi elämä on kuitenkin vienyt minua kunnon keskusteluihin tuntemattomien pariin: istahtamaan täpötäyden hampurilaispaikan pöytään poikaystävänsä juuri hylkäämän teiniäidin kanssa, kuuntelemaan yksinäisyyttään tilittävää eläkeläismiestä yöjunassa tai juomaan kuohuviiniä miesjuttujensa kanssa pähkäilevän seurapiirirouvan kanssa kesäyönä puistossa. Kippis, kyllä me tytöt näistä sotkuistamme selvitään, vaikka toisistamme emme mitään tunti sitten tienneetkään!

Ja tunnin päästä olemme jo eri teillä.

Taannoin ekologista vaihtoehtoelämää elävä hippituttavani buukattiin tilanpuutteen takia lentokoneen bisnesluokkaan (jo lentämispäätöskin oli hänelle vaikea). Vieressä istui bisnesmies.

”En ole ikinä kertonut kenellekään muulle niin paljon itsestäni. Kahdeksan tuntia! Miehelle, joka oli aivan toiselta planeetalta.”

Toiset planeetat ovat outoja ja yllätyksellisiä. Siis vierailun arvoisia!