Suolamies on tehnyt lihan suolaamisesta viraalia taidetta. Kuvat: Shutterstock ja liharavintolaketju Nusr-etin Instagram
Suolamies on tehnyt lihan suolaamisesta viraalia taidetta. Kuvat: Shutterstock ja liharavintolaketju Nusr-etin Instagram

Salt Baena tunnettu turkkilaismies on ikuistettu graffitiin ja julkkisten t-paitoihin – ja kaikki vain hienon suolan sirottelun ansiosta. 

Jos et ole vielä nähnyt turkkilaisen Nusret Gökçen, eli Salt Baen – sanotaan häntä suomalaisittain vaikkapa Suolamieheksi – lihansuolausvideota, katso se heti alta. Jos taas olet nähnyt Gökçen taidonnäytteen, jaksanet katsoa sen vielä uudestaankin. Ja ehkä vielä kerran. Kasvissyöjä ei ehkä nautin lihan pilkkomisen katselusta, mutta videon lopussa tuleva eeppinen suolausliike on jotakin poikkeuksellisen viehkoa. 

 

Ottoman steak 🔪

Video, jonka nusr_et (@nusr_et) julkaisi

Suolamiehen videota on katsottu lähes yhdeksän miljoonaa kertaa. Kuuluisasta suolausliikkeestä on tehty graffiti Melbourneen sekä t-paitoja, joita on nähty muun muassa Rihannan päällä.

Suolamies kertoo olevansa kiitollinen kaikesta siitä rakkaudesta, jota on saanut osakseen eri puolilta maailmaa.
 

Rihanna da bizden giyiniyo #salt #saltbae

Kuva, jonka nusr_et (@nusr_et) julkaisi

Alamme olla tottuneita siihen, että sosiaalisesta mediasta nousee kuuluisuuteen laulajatähtiä. Suolamiehen esimerkki osoittaa, että nykyään hetkelliseksi superjulkkikseksi voi päätyä muullakin osaamisella kuin laulutaidolla – esimerkiksi suolaamalla lihaa. 

Suolamiehen kunniaksi on sanottava, että hän ei ole kuka tahansa sunnuntaisuolaaja. Turkkilaisessa Hurriyet Daily News -lehdessä kerrotaan, että Gökçe omistaa osan kansainvälisestä liharavintolaketjusta, joka laajentuu hittivideon suosion myötä pian New Yorkiin ja Lontooseen. Suolamies ei lehden mukaan osaa kieliä, mutta se ei maailmanvalloitusta hidasta: hän sanoo kommunikoivansa ihmisten kanssa ”lihan kautta”. 

14-vuotiaana lihamestarin oppiin

Lihan kautta kommunikoiminen saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta on täysin linjassa Gökçen lihafilosofian kanssa. Näin hän kuvailee kuuluisaa suolausliikettään Hurriyet Daily Newsille:

– Sitä voi ajatella kuin viimeisenä silauksena maalaukselle. Se oli viime silaus lihalle: siunasin sen lihan.

Liha on ollut Gökçen intohimo nuoresta asti. Turkkilaislehden mukaan kirjoitustaidottomien vanhempien pojalla ei ollut mahdollisuutta kouluttautua, joten hän meni lihamestarin oppipojaksi 14-vuotiaana. 

Nyt Suolamies on ilmoittanut aikovansa maailman parhaaksi lihamestariksi. Kasvissyöntitrendin kannalta Suolamiehen maailmanvalloitus ei kuulosta hyvältä. 

 

#salt #saltbae

Video, jonka nusr_et (@nusr_et) julkaisi