Vaatekokolappu ei välttämättä kerro mitään. Kuva: Shutterstock
Vaatekokolappu ei välttämättä kerro mitään. Kuva: Shutterstock

Epäloogisten vaatekokojen syynä on pitkälti turhamaisuus.

Vaatteiden kokomerkinnät tuntuvat usein perin epäjohdonmukaisilta. Monen vaatekaapissa pienimmät vaatteet ovat kokomerkinnältään 3–4 numeroa pienempiä kuin isoimmat. Joskus tiukan mallinen vaate voi jäädä jopa kauppaan, koska hirvittää, miten iso koko pitäisi valita. Tai sitten päätyy ostamaan liian pienen koon, mikä tietenkin ärsyttää myöhemmin.

Isommat ihmiset, pienemmät koot

Nyt vaatekokojen järjettömyys on todistettu myös taulukolla.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post -lehti julkaisi tämän vertailutaulukon naistenvaatteiden kokomerkinnöistä vuodesta 1958 aina tämän vuosikymmenen kokoihin. Taulukko näyttää erot Yhdysvaltain vaatekoossa 8, joka vastaa eurooppalaista kokoa 38. Tulokset ovat hämmentävät.

Samalla kun ihmiset ovat kasvaneet, vaatekokojen numerot ovat pienentyneet moninkertaisesti. Esimerkiksi tämän päivän 38-kokoinen mekko olisi saanut vuonna 1958 kokomerkinnän 46.

Vuoden 1958 koon 38 mekolle ei edes ole tarpeeksi pientä vastinetta nykypäivänä. 50-luvulla 38-kokoisella naisella oli 78-senttinen rinnanympärys ja 60-senttinen vyötärö. Taulukkojen mukaan hän painoi vain 44 kilogrammaa. Mitat ovat siis pienemmät kuin nykypäivän koossa 32.

Syypää on muotiteollisuus

Syy muutokseen on tietenkin osin se, että länsimaalaiset ovat kasvaneet 50 vuodessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa nainen on nykyään keskimäärin samankokoinen kuin keskivertomies vuonna 1958. Taustalla on kuitenkin muutakin, nimittäin vaatevalmistajien markkinointikikat.

Vielä 1950-luvulla vaatekoot määritettiin Yhdysvalloissa kansallisten standardien mukaan. Systeemi kuitenkin lopetettiin, ja vaatevalmistajat saavat nykyään nimetä koot miten lystäävät.

He keksivät pian, että kokonumeroiden pienentäminen on loistava keino imarrella naisostajia ja näin saada heidät shoppailemaan lisää. Muun maailman vaatevalmistajat puolestaan seuraavat jenkkien mallia.

Yhdysvalloissa vaatekokojen pienentämisestä puhutaan nimellä vanity sizing eli turhamaisuusmitoitus. Tuntuu kivalta ostaa pieni koko, ja vaatevalmistajat ruokkivat tunnetta.

Paljon harmia tyhjästä

Lopputuloksena on paljon harmia: Esimerkiksi Yhdysvaltojen size zero eli 00 on teinityttöjen keskuudessa kulttikoko, johon moni yrittää laihduttaa itsensä väksisin. Nykyään myydään jopa tätä pienempiä, niin sanottuja negatiivisia kokoja. Samalla hyvin pienikokoisten naisten on vaikeaa löytää sopivia vaaatteita, koska todellisuudessa pienimmät vaatteet kasvavat koko ajan.

Lisäksi kokolappuihin on vaikeaa luottaa, koska ne todella ovat keskenään hyvin epäjohdonmukaisia. Tämän todistaa esimerkiksi The New York Times -lehden taulukko vuodelta 2011. Se näyttää, miten eri merkkien vyötärönympärykset saattavat vaihdella samassa koossa melkein 13 senttiä. Ei ihme, että tässä hämmentyy!

Neuvomme kaikelle kansalle on pitää mielessä, että kokolaput ovat melkeinpä yhtä tyhjän kanssa. Kannattaa ostaa vaatteita, jotka tuntuvat sopivilta.

 

Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.

Hikitreenin ja hyvältä näyttävien hiusten yhdistäminen ei ole mikään ihan helppo nakki.

Aivan kuin ajan raivaaminen liikunnalle ei olisi tarpeeksi vaikeaa – sen lisäksi pitäisi vielä ehtiä käydä suihkussa ja pestä ja laittaa hiukset. Etenkin pitkätukkaisella jälkimmäiseen vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Jos on hikoillut rankasti, hiusten pesemättä jättäminen on harvoin vaihtoehto. Hätätapauksessa saattaa riittää, että föönaa hikisen kuontalon kuivaksi, mutta kovin kannattava ratkaisu se ei pidemmän päälle ole.

– Hiki saattaa tukkia päänahan huokosia ja aiheuttaa päänahan kuivumista sekä heikentää hiusten kasvua, hiusstylisti Giovanni Vaccaro kertoo StyleCaster-sivuston haastattelussa.

Katso jutustamme vinkit, joiden avulla föönaat hiukset nopeammin kuiviksi. Paljon treenaaville ja hikoileville Vaccaro suosittelee myös säännöllistä päänahan kuorintaa.

Hoida hiuksia samalla kun treenaat

Kun hiukset on pakko pestä jumpan jälkeen, Vaccarolla on ovela ajansäästövinkki kiireisille – hiusnaamion tai -öljyn levittäminen kuontaloon jo ennen treeniä! Nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun levität aavistuksen kostutettuihin hiuksiin hoitoaineen, laitat ne nutturalle ja lähdet kolisuttelemaan painoja. Muista vain pitää hoitotuotteen määrän kohtuullisena ja varoa sotkemasta välineitä hiuksillasi.

Kevyesti treenaava pääsee vähemmällä. Jos pää ei ole kovin hikinen, Vaccaro antaa luvan jatkaa päivää pesemättä hiuksia. Hiusstylisti Dana Tizzo suosittelee samaisessa StyleCasterin jutussa levittämään hiusten tyveen kuivasampoota jo ennen treeniä, jotta kosteus ei siirry päänahasta hiuksiin.

Hyvä kampaus treeneihin on poninhäntä tai nuttura korkealla päälaella. Hiusrajassa olevien haituvien kostumista ja pörröttymistä voi yrittää estää hikitreeniin tarkoitetun hiuspannan avulla.