Tekeekö talvi sinustakin sähköisen mimmin? Kuva: Shutterstock
Tekeekö talvi sinustakin sähköisen mimmin? Kuva: Shutterstock

Talvi toi taas sähköisinä leijailevat hiukset ja reisiin ritisten tarkertuvat hameet. Hiusten ja vaatteiden sähköisyyttä voi kuitenkin vähentää näillä näppärillä kikoilla.

Sähköisenä leijaileva tukka ja toisiinsa ritisten takertuvat vaatteet tuntuvat kuuluvan talveen siinä missä pimeys ja lumikin. Toisin kuin kaamokseen ja lumeen, hiusten ja vaatteiden sähköisyyteen voi kuitenkin vaikuttaa.

Olipa kyse sitten hiuksista, vaatteista tai sitten kodintekstiileistä, kaksi ainetta sopivat melko yleispätevästi vähentämään sähkövarausta: metalli ja vesi. Kuivuus, muovit ja tekokuidut tekevät olemuksestasi entistä sähköisemmän.

Näillä vinkeillä vähennät sähkövarausta asussasi ja hiuksissasi.

 

Varausta vähemmälle vaatteista

1. Ota henkari avuksi

Yksinkertaisen metallihenkarin tai muun metalliesineen sujauttaminen vaatteen läpi vähentää sähkövarausta, kertoo WikiHow. Henkarikikka täytyy tehdä juuri ennen vaatteen pukemista tai sujauttaa henkari vaatteen ja ihon väliin, kun vaate on jo puettu.

2. Hyödynnä hakaneulaa

Hakaneulan pitäminen mukana ei muutenkaan ole huono idea, mutta tunnetumpien ominaisuuksiensa lisäksi hakaneula myös purkaa sähköisyyttä. Home remedy hacksin mukaan hakaneulan kiinnittäminen esimerkiksi hameen helman sisäpuolelle auttaa pitämään helman sähköttömänä.

3. Jätä kuivausrumpu väliin

Kuivausrumpu on hieno keksintö, mutta se pahentaa vaatteiden sähköisyyttä. Our everyday lifen mukaan sähkövaraus syntyy, kun vaatteet hankautuvat rummussa toisiaan vasten kuivassa ja kuumassa ilmassa.

4. Lotraa vartalovoiteella

Kuiva iho tarkoittaa sähköisiä vaatteita, joten Home remedy hacks vinkkaa, että vartalovoide voi olla ratkaisu sähköisyysongelmaan. Parhaan hyödyn saa, kun raajansa rasvaa juuri ennen pukemista.

Sähköt pois tukasta!

5. Käytä hoitoainetta

Hiusten sähköisyyden vähentämisessä ykkösasia on kosteutus. About Stylessa muistutetaan, että sähköisyydestä kärsivien täytyy käyttää kunnolla kosteuttavaa hoitoainetta ja lisäksi tarvittaessa hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai öljyä.

6. Älä pese liikaa

Jokapäiväinen sampoon hinkkaaminen päänahkaan vähentää päänahassa ja hiuksissa luonnostaan olevia öljyjä ja kuivattaa siten hiuksia, kertoo Hairbuddha.

7. Taltuta sähkö vedellä

Vesihanasta voi saada ensiapua sähköiseen kuontaloon, Huffington Post ehdottaa. Sähköisten suortuvien siveleminen märillä käsillä auttaa hetken aikaa.

8. Kampaa metallilla

Talvi on vaikeaa aikaa sinun ja takkuharjasi suhteelle. Good Housekeepingin mukaan muoviset hiusharjat ja kammat nimittäin lisäävät sähköisyyttä. Metallinen kampa on parempi valinta, sillä se purkaa hiuksissa olevaa jännitettä. 

9. Lakkaa – mutta maltilla

Hiuslakka on helppo tapa kesyttää yksittäiset lentelevät haivenet. WikiHown mukaan lakassa oleva alkoholi kuitenkin kuivattaa hiuksia, joten liian innokas lakan käyttö voi pahentaa sähköisyysongelmaa. Ohuen lakkakerroksen saa suihkauttamalla lakkaa ensiksi hiusharjaan ja sitten harjaamalla vain hiusten pinta.

Hikitreenin ja hyvältä näyttävien hiusten yhdistäminen ei ole mikään ihan helppo nakki.

Aivan kuin ajan raivaaminen liikunnalle ei olisi tarpeeksi vaikeaa – sen lisäksi pitäisi vielä ehtiä käydä suihkussa ja pestä ja laittaa hiukset. Etenkin pitkätukkaisella jälkimmäiseen vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Jos on hikoillut rankasti, hiusten pesemättä jättäminen on harvoin vaihtoehto. Hätätapauksessa saattaa riittää, että föönaa hikisen kuontalon kuivaksi, mutta kovin kannattava ratkaisu se ei pidemmän päälle ole.

– Hiki saattaa tukkia päänahan huokosia ja aiheuttaa päänahan kuivumista sekä heikentää hiusten kasvua, hiusstylisti Giovanni Vaccaro kertoo StyleCaster-sivuston haastattelussa.

Katso jutustamme vinkit, joiden avulla föönaat hiukset nopeammin kuiviksi. Paljon treenaaville ja hikoileville Vaccaro suosittelee myös säännöllistä päänahan kuorintaa.

Hoida hiuksia samalla kun treenaat

Kun hiukset on pakko pestä jumpan jälkeen, Vaccarolla on ovela ajansäästövinkki kiireisille – hiusnaamion tai -öljyn levittäminen kuontaloon jo ennen treeniä! Nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun levität aavistuksen kostutettuihin hiuksiin hoitoaineen, laitat ne nutturalle ja lähdet kolisuttelemaan painoja. Muista vain pitää hoitotuotteen määrän kohtuullisena ja varoa sotkemasta välineitä hiuksillasi.

Kevyesti treenaava pääsee vähemmällä. Jos pää ei ole kovin hikinen, Vaccaro antaa luvan jatkaa päivää pesemättä hiuksia. Hiusstylisti Dana Tizzo suosittelee samaisessa StyleCasterin jutussa levittämään hiusten tyveen kuivasampoota jo ennen treeniä, jotta kosteus ei siirry päänahasta hiuksiin.

Hyvä kampaus treeneihin on poninhäntä tai nuttura korkealla päälaella. Hiusrajassa olevien haituvien kostumista ja pörröttymistä voi yrittää estää hikitreeniin tarkoitetun hiuspannan avulla.

Iso-Britannian prinssi joutuu maksamaan varsin pitkän punnan pitääkseen tukkansa lyhyenä.

Iso-Britannian kruununprinssi William, 36, on tehnyt sen, minkä moni kaljuuntuva mies tekee jossain vaiheessa taivaltaan: hän on vetänyt hiuksensa ihan lyhyiksi. Uutinen ei ole sinänsä millään tavalla merkittävä, mutta se, kuinka paljon William on saanut rahaa uppoamaan parturikäyntiin, saa kyllä pohtimaan.

Brittilehti The Sunin mukaan Williamin siilitukan leikkaaminen maksoi nimittäin 180 puntaa eli siis yli 200 euroa. Monet brittiläiset Twitter-käyttäjät ovat olleet tiedosta varsin hämmentyneitä.

– En ole koskaan maksanut enempää kuin kympin hiustenleikkuusta. Tämä mies on ryöstetty, Patrick Smith kommentoi muiden muassa Twitterissä.

Mutta, lähteiden mukaan kalliille hinnalle on kuitenkin selitys!

Ensinnäkin, William käytti hiustenleikkauksessaan puolisonsa herttuatar Catherinen suosimaa kampaajaa. Ja kuten monet tietävät, Katen hiukset ovat monien ihailemat, joten niihin ei taatusti pääse käsiksi ihan kuka tahansa kampaussaksien heiluttelija.

Toiseksi, hiustenleikkuu on mitä todennäköisimmin suoritettu Williamin kotona Kensington Palacessa. Kampaaja on siis joutunut raahaamaan kaikki kampaamotarvikkeensa (eli siis ainakin sakset) ja itsensä studion ulkopuolelle. Ei siis ihan tavanomainen leikkuukeikka kuitenkaan!

Kolmanneksi, kuninkaallisten varat eivät hevillä lopu. Ehkäpä William haluaa tukea kansakuntansa parturiyrittäjiä maksamalla vähän ylimääräistä?

Vitsiä pakenevasta hiusrajasta

Prinssi Williamin kaljuuntuminen on vuosien varrella noussut eräänlaiseksi kuninkaalliseksi vitsiksi. Williamin pikkuveli Harry, 33, on tasaisin väliajoin kiusoitellut Williamia vetäytyvän hiusrajan takia.

– Hän on taatusti fiksumpi kuin minä, me varmistuimme siitä jo koulussa – samaan aikaan, kun hän alkoi kaljuuntua, Harry on todennut.

William itsekin on vaikuttanut suhtautuvan kevyesti hiustensa hupenemiseen. Kun Williamin esikoinen George syntyi vuonna 2013, prinssi vitsaili:

– Hänellä on paljon enemmän tukkaa kuin minulla, kiitos luoja!

Tässä vielä havainnollistava kuva siitä, kuinka suuri muutos prinssin hiuksissa on tapahtunut: 


William hiustenleikkuun jälkeen.
William ennen hiustenleikkuuta.