Jaa-a, onkohan tässä nyt kuitenkin jotakin liikaa? Kuva: Shutterstock
Jaa-a, onkohan tässä nyt kuitenkin jotakin liikaa? Kuva: Shutterstock

Suomalaisten pukeutumissynteihin kuuluvat liian isot ja liian pienet vaatteet. Kinkkusukkahousuja ei pitäisi käyttää kenenkään, ja värikkäiden sukkahousujenkin kanssa on oltava tarkka.

Liian isoja, liian pieniä tai liian pitkiä vaatteita. Nämä ovat suomalaisten yleisiä pukeutumismokia

Muotitoimittaja Sami Sykön mukaan erityisesti lyhyen naisen ja miehen kannattaa varoa, ettei esimerkiksi paita ole liian pitkä. Vaikka kesävatsansa haluaa piiloon, ei sitä parane liioitella ja pukeutua telttaan.

Sinänsä suomalaisten pukeutuminen paranee Sami Sykön mielestä nopeaa vauhtia, ja pitkä kuuma kausi on opettanut meidät aiempaa paremmiksi kesäpukeutujiksi.

– Alussa kesäpukeutuminen ei näyttänyt kummoiselta, mutta nyt helleputken jatkuessa ihmiset ovat oppineet pukeutumaan, Sykkö kiittelee.

Ei mustaa tai valkoista häihin

Kesähäät saavat kuitenkin monen ymmälleen. Ennen häihin ei saanut pukeutua mustaan tai valkoiseen, mutta nyt musta onkin häiden trendiväri. Mitä siis valita häihin?

– Jättäisin valkoisen edelleen morsiamelle. Häät ovat morsiamen ja sulhasen juhlat, ja morsiamen on tarkoitus erottua joukosta. Kesällä voisi mielestäni pukeutua myös muuhun kuin mustaan. Musta on tosi synkkä, Sykkö vastaa.

Miesten on paikallaan pukea häihin ja muihin juhliin valkoinen paita aina, kun juhlien pukukoodina on juhlapuku tai tumma puku.

Kinkkusukkikset pannaan

Sukkahousuja ei Sami Sykön mielestä tarvitse kesähäihin pukea, jos sääret ovat kauniit eikä niitä halua erityisesti peittää. Jos haluat kuitenkin pukea sukkahousut, älä valitse kinkkusukkahousuja. Kinkkusukkahousuilla Sykkö tarkoittaa kiiltäviä ihonvärisiä sukkahousuja, jotka saavat sääret kiillon lisäksi näyttämään paksuilta.

– Kinkkusukkiksia ei pitäisi käyttää koskaan.

 Värikkäidenkin sukkahousujen kanssa kannattaa olla tarkka.

– Jos oma tyyli on lennokas, värikkäät sukkahousut voivat sopia siihen. Mutta jos epäröi, on ehkä parempi valita yksiväriset, Sykkö neuvoo.

Täysin samanväriset tai vastaväriä olevat sukkahousut ja mekko voivat kuitenkin olla veikeä yhdistelmä.

Luota pellavaan ja kaveriin

Sami Sykön mielestä monelle sopiva kesävaatteiden materiaali on pellava. Vatsakas mies voi saada mahansa kätkettyä sopivasti pellavapaitaan. Oikeankokoisen paidan löytämiseksi Sykkö neuvoo kysymään vinkkiä ammattilaiselta.

– Vaatturi osaa varmasti kertoa, minkä kokoinen paita kannattaa ostaa.

Moni tuskailee vaatekoon kanssa. Heille Sykkö suosittelee luottokauppiasta tai -ystävää.

– Kannattaa pyytää myyjältä apua ja hankkia luottovaatekauppias samalla tavalla kuin ihmisillä on luottokampaajia. Myös ystävä voi auttaa vaatevalinnoissa.

Älä hämää vaatteilla

Entä ehkä loppuelämän tärkein tapaaminen, nimittäin ensimmäiset treffit? Kuinka sellaisille sopii pukeutua?

– Samoin kuin yleensäkin pukeutuu ja toki tilaisuuden mukaan. Vaatteilla ei kannata hämätä. On paljon tärkeämpää, kuinka treffeillä käyttäytyy.

Hyvä hygienia ja hellä hoito vähentävät karvapoiston aiheuttamaa ihoärsytystä.

Kasvokarvoista niin kulmissa kuin ylähuulellakin pääsee eroon nyppimällä, vahaliuskolla tai karvanpoistoon tarkoitetuilla voiteilla. Ammattilaiset poistavat karvoja vahan lisäksi sokeroimalla ja threading-lankatekniikalla.

– Karvanpoistossa on tärkeää, että karva poistetaan juurineen. Esimerkiksi höyläämällä karvat katkeavat, jolloin ne kasvavat nopeasti, kosmetologi Minna Luostarinen neuvoi keväällä, kun kysyimme, miten kasvokarvoista kannattaa hankkiutua eroon.

Oikean menetelmän valitsemisen lisäksi sekä karvanpoistovalmistelut että jälkihoito ovat tärkeitä. Vaikka ihoa käsittelisi mahdollisimman hellävaraisesti, karvanpoistossa on ylimääräinen riski tulehduksille. Toisille se aiheuttaa näppyjä helpommin kuin toisille. Näillä vinkeillä minimoit riskin.

Pese ensin

Hyvä hygienia on tietenkin karvanpoistossa olennaista. Kasvot kannattaa pestä ennen karvanpoistovälineisiin tarttumista tai vahaukseen menoa, jotta iholla ei ole käsittelyn hetkellä ylimääräisiä bakteereja lisäämässä näppyriskiä. Vaihda pyyhe usein, jotta bakteerit eivät pääse kasvamaan siinä ja leviämään iholle.

Vältä koskettelua

Käsistä saattaa päätyä iholle bakteereja, joten näpit kannattaa pitää erossa kasvoista sekä ennen että jälkeen karvanpoiston – vaikka palaisitkin halusta kokeilla, kuinka ihanan sileältä kasvot tuntuvat.

Lue myös: Näpit irti! Kasvoissa on yksi kohta, josta ei saisi puristaa finniä

Kokeile kuorintaa

Karvanpoistoniksejä koonnut Byrdie-sivusto suosittelee ihon kuorintaa ennen karvanpoistokäsittelyä. Sivuston haastattelema kulmakarvabaarin perustaja selittää, että kuorinta poistaa kuolleet ihosolut ja sisäänkasvaneet karvat, joten lopputuloksesta tulee sileämpi. 

Valmistele iho

Vahausekspertti kertoo Byrdielle, että liian pehmeä iho heikentää vahan tarttumista karvoihin. Siksi kosteusvoidetta ei kannata käyttää vahausta edeltävänä iltana. Karvanpoistoalueen iholle kannattaa myös levittää vauvatalkkia, joka imee iholta ylimääräistä rasvaa ja kosteutta, jotta vaha voi tarttua karvoihin napakasti. Talkki saattaa myös suojata ihoa vahauksen aiheuttamalta ärsytykseltä.

Älä innostu liikaa

Jos vahaat kotona, vältä saman alueen käsittelyä moneen kertaan, koska se voi ärsyttää ihoa. Muutenkin karvanpoistossa on hyvä pysyä kohtuudessa, jotta iho saa toipua poistokertojen välillä.

Jälkihoito

Vahattavaa aluetta ei kannata ärsyttää kokonaiseen vuorokauteen koskettelulla tai voimakkailla ihonhoitotuotteilla. Vältä hajusteita, retinolituotteita, antioksidantteja ja kuorivia happoja – jos iho on ärtynyt, mieto perusvoide on varma valinta. Ihoa ei kannata myöskään altistaa auringon säteilylle. Myös ihohuokosiin päätyvä hiki saattaa olla syynä näppyihin, joten treenitkin voi olla hyvä aikatauluttaa niin, että iho saa rauhassa toipua karvanpoistosta.

Löydä sisäinen pikkutyttösi ja solmi hiuksiisi soma rusetti – moderneja tapoja on monta.

Muotilehti Vogue kirjoitti jo alkuvuonna sivustollaan, että tämän syksyn muotinäytösten eturiviä yhdisti erityisesti yksi tyyli: hiuksiin rusetille solmittu nauha. Minimalistisen tyttömäinen kampaus toistui jo silloin myös syksyn catwalkeilla, esimerkiksi Tory Burchin ja Marchesan näytöksissä.

Nyt syksy on saapunut, ja kuinka ollakaan, Instagram on täynnä kuvia hiuksiin solmituista nauhoista. Trendikkäin materiaali tuntuu olevan sametti, ja väreissä toistuvat erityisesti musta ja vihreä.

Hiusnauha tuo kampaukseen hienovaraisella tavalla sitä jotain. Yksinkertainen, löysälle rusetille solmittu nauha sopii niin arkiponnariin kuin juhlakampauksenkin koristeeksi.

Kokosimme kuvia erilaisita hiusnauhatyyleistä – katso ja ota mallia! Hyviä ohjeita rusettikampauksiin löytyy tietenkin myös Youtubesta.

Ponnari ja rusetti

Perusponnarin päälle kietaistaan pätkä nauhaa, joka solmitaan rusetille. Toimii aina!

Nauha juhlanutturassa

Ohuttakin ohuempi nauha tekee juhlanutturasta kiinnostavan.

Jalokivisävyjä

Vihreissä ja punaisissa jalokivisävyissä hohtavat samettinauhat tuovat tyyliin ripauksen luksusta.

Rusetti sotkukampauksessa

 

This is going tone my new look for the season. I'm bringing back the bow 🎀

Henkilön Silver Fox Vinatge (@silverfox_vintage) jakama julkaisu

Etkö ehtinyt laittaa hiuksia? Kruunaa pörrö somalla rusetilla.

Herkkää pinkkiä

Niskanutturassakin on kaksi vaihtoehtoa: rusetin voi solmia joko sen päälle tai alle.

Pään ympäri

Nauhan voi tietenkin solmia pelkän ponnarin tai nutturan sijaan koko pään ympäri.

Isompi parempi

Ohut tai paksu nauha – sinä päätät. Isompikaan rusetti ei näytä liian isolta, kun väri on hillitty musta.