Jaa-a, onkohan tässä nyt kuitenkin jotakin liikaa? Kuva: Shutterstock
Jaa-a, onkohan tässä nyt kuitenkin jotakin liikaa? Kuva: Shutterstock

Suomalaisten pukeutumissynteihin kuuluvat liian isot ja liian pienet vaatteet. Kinkkusukkahousuja ei pitäisi käyttää kenenkään, ja värikkäiden sukkahousujenkin kanssa on oltava tarkka.

Liian isoja, liian pieniä tai liian pitkiä vaatteita. Nämä ovat suomalaisten yleisiä pukeutumismokia

Muotitoimittaja Sami Sykön mukaan erityisesti lyhyen naisen ja miehen kannattaa varoa, ettei esimerkiksi paita ole liian pitkä. Vaikka kesävatsansa haluaa piiloon, ei sitä parane liioitella ja pukeutua telttaan.

Sinänsä suomalaisten pukeutuminen paranee Sami Sykön mielestä nopeaa vauhtia, ja pitkä kuuma kausi on opettanut meidät aiempaa paremmiksi kesäpukeutujiksi.

– Alussa kesäpukeutuminen ei näyttänyt kummoiselta, mutta nyt helleputken jatkuessa ihmiset ovat oppineet pukeutumaan, Sykkö kiittelee.

Ei mustaa tai valkoista häihin

Kesähäät saavat kuitenkin monen ymmälleen. Ennen häihin ei saanut pukeutua mustaan tai valkoiseen, mutta nyt musta onkin häiden trendiväri. Mitä siis valita häihin?

– Jättäisin valkoisen edelleen morsiamelle. Häät ovat morsiamen ja sulhasen juhlat, ja morsiamen on tarkoitus erottua joukosta. Kesällä voisi mielestäni pukeutua myös muuhun kuin mustaan. Musta on tosi synkkä, Sykkö vastaa.

Miesten on paikallaan pukea häihin ja muihin juhliin valkoinen paita aina, kun juhlien pukukoodina on juhlapuku tai tumma puku.

Kinkkusukkikset pannaan

Sukkahousuja ei Sami Sykön mielestä tarvitse kesähäihin pukea, jos sääret ovat kauniit eikä niitä halua erityisesti peittää. Jos haluat kuitenkin pukea sukkahousut, älä valitse kinkkusukkahousuja. Kinkkusukkahousuilla Sykkö tarkoittaa kiiltäviä ihonvärisiä sukkahousuja, jotka saavat sääret kiillon lisäksi näyttämään paksuilta.

– Kinkkusukkiksia ei pitäisi käyttää koskaan.

 Värikkäidenkin sukkahousujen kanssa kannattaa olla tarkka.

– Jos oma tyyli on lennokas, värikkäät sukkahousut voivat sopia siihen. Mutta jos epäröi, on ehkä parempi valita yksiväriset, Sykkö neuvoo.

Täysin samanväriset tai vastaväriä olevat sukkahousut ja mekko voivat kuitenkin olla veikeä yhdistelmä.

Luota pellavaan ja kaveriin

Sami Sykön mielestä monelle sopiva kesävaatteiden materiaali on pellava. Vatsakas mies voi saada mahansa kätkettyä sopivasti pellavapaitaan. Oikeankokoisen paidan löytämiseksi Sykkö neuvoo kysymään vinkkiä ammattilaiselta.

– Vaatturi osaa varmasti kertoa, minkä kokoinen paita kannattaa ostaa.

Moni tuskailee vaatekoon kanssa. Heille Sykkö suosittelee luottokauppiasta tai -ystävää.

– Kannattaa pyytää myyjältä apua ja hankkia luottovaatekauppias samalla tavalla kuin ihmisillä on luottokampaajia. Myös ystävä voi auttaa vaatevalinnoissa.

Älä hämää vaatteilla

Entä ehkä loppuelämän tärkein tapaaminen, nimittäin ensimmäiset treffit? Kuinka sellaisille sopii pukeutua?

– Samoin kuin yleensäkin pukeutuu ja toki tilaisuuden mukaan. Vaatteilla ei kannata hämätä. On paljon tärkeämpää, kuinka treffeillä käyttäytyy.

Ruskeiden silmien meikkaamisessa rajana on vain mielikuvitus.

Ruskeisiin silmiin sopivat lähestulkoon kaikki luomivärit.

Klassisimmat valinnat ruskeille silmille ovat violettiin taittavat sävyt sekä hohtava pronssi tai kulta.

Ruskeita silmiä korostavat luomivärisävyt:

 • Tumma violetti
 • Kulta
 • Pronssi

Lisäksi ruskeiden silmien kanssa hyvin sopivat luomivärisävyt:

 • Hiilen- ja tummanharmaa
 • Hopea
 • Vaalea samppanja
 • Mintunvihreä tai muu kirkas väripilkku
 • Sammalenvihreä

Vihreä luomiväri saa ruskeat silmät näyttämään kirkkaammilta. Kuva: Shutterstock
Vihreä luomiväri saa ruskeat silmät näyttämään kirkkaammilta. Kuva: Shutterstock

Ruskeasilmäinen saa katseeseensa intensiivisyyttä mustalla rajauksella. Rajausvärinä kannattaa kokeilla myös tummansinistä.

Lähteet: Byrdie, StyleCasterThe Good Glow

Meghan Markle eli herttuatar Meghan osoitti, että rento sotkunuttura sopii kampaukseksi vaikka kuninkaallisiin häihin. Näin teet sellaisen itse.

Veikkaamme, että tämän kesän Pinterest-hauissa korostuu erityisesti yksi hiustyyli: messy bun.

Näyttelijä Meghan Markle on luottanut sotkunutturaan useissa edustustilaisuuksissa, ja hänen hiuksensa oli laitettu samaan rentoon mutta eleganttiin tyyliin myös kuninkaallisissa häissä, joissa hänestä tuli prinssi Harryn aviopuoliso ja Sussexin herttuatar.

Jos se kelpaa kuninkaallisiin häihin, se todellakin kelpaa myös meille muille!

Kirkossa Meghanin nuttura oli melko alhaalla niskassa, koska myös huntu ja tiara piti saada kiinnitettyä hänen päähänsä. Kuva: Reuters
Kirkossa Meghanin nuttura oli melko alhaalla niskassa, koska myös huntu ja tiara piti saada kiinnitettyä hänen päähänsä. Kuva: Reuters

Meghanin hiuksista hääpäivänä vastasi kampaaja Serge Normant. Ja kyllä, vaikka jotkut kritisoivat Meghanin nutturaa huolittelemattomaksi, Normant kertoi häiden jälkeen, että kampauksen oli tarkoituskin olla rento. Hän kuvaili sitä sotkunutturaksi, mutta ”sotkuiseksi kontrolloidulla tavalla”.

Suttunuttura sopii sekä arkeen että juhlaan, sillä siinä on sopivasti sekä rentoutta että romantiikkaa. Mikä parasta, nuttura on helppo tehdä myös itse, sillä siinä ei edes pyritä täydellisyyteen.

Kokosimme muutaman Youtube-videon, joilta voi katsoa mallia, mutta nutturan perusperiaate on aina sama: 

 1. Hiuksissa on hyvä olla pohjana joko föönaus muotoilutuotteineen tai kiharat, jotka tuovat kampaukseen runsautta.
 2. Hiukset jaetaan ensin kahteen tai useampaa osioon. Yhdestä näistä osioista tehdään nuttura, joka kiinnitetään kampauksen pohjaksi.
 3. Muut hiukset kiepautetaan osio kerrallaan pohjanutturan ympärille ja kiinnitetään pinneillä.
 4. Osioiden latvat tai osan niistä voi jättää roikkumaan vapaina. Mitä enemmän irtosuortuvia, sitä rennommalta ja ”sotkuisemmalta” kampaus näyttää.
 5. Osioita voi halutessaan tupeerata joko sormin tai kammalla, jotta niihin saa rakennetta. Myös hiuslakkaa kannattaa käyttää apuna kiinnittämisessä.

Romanttinen sivunuttura

Nutturan voi tehdä myös toiselle puolelle niskaa. Makeupwearables Hairstyles -kanavan videolla ohjeistetaan, että pohjanuttura kannattaa silti tehdä pään keskelle, sillä vaikutelman vinoudesta saa aikaan myös nutturan ympärille kiedottujen osioiden strategisella sijoittelulla.

Klassinen niskanuttura

Rento nuttura aivan alas niskaan ja pari suortuvaa sen päälle – helppoa ja tyylikästä! Maggie's Bridal Hair -kanavan nutturakampaus on helppo tehdä myös itse.

Rullaustekniikka lyhyille hiuksille

Rento nutturakampaus onnistuu yllä kuvatulla tekniikalla, jos hiukset ovat pitkä tai keskipitkät. Polkkahiuksisten kannattaa kokeilla rullaustekniikkaa, jossa hiukset laitetaan ponnarille, joka kiepautetaan itsensä ympäri. Tangerine Beauty -kanavan videolla näytetään mallia. Hiusten latvat kiinnitetään nutturan ympärille pinneillä. Jos kampauksesta tulee liian viimeistelty, sitä kannattaa nykiä ja pöyhiä hieman sekaisemmaksi.