Jutun kuvat: Kylpylät ja Kirsi-Marja Kauppala, Shutterstock.
Jutun kuvat: Kylpylät ja Kirsi-Marja Kauppala, Shutterstock.

Lähde lahden taakse nauttimaan, kun Tallinna on nähty.

Lillun lämpimässä vedessä. Jos suljen silmäni, voin kuvitella kelluvani Kuolleessameressä. Olen kuitenkin paljon lähempänä kotia, Pärnun Estonia-­kylpylässä – vain alle kahden tunnin bussimatkan päässä kaikille tutusta Tallinnasta.

Altaan suola on tuotu Kuolleestamerestä, ja sitä on yhtä paljon eli 33 prosenttia. Kelluminen on siis lastenleikkiä, paitsi että tähän altaaseen on ­alle 15-vuotiailta pääsy kielletty.

Nojaan niskatyynyyn ja hengitän syvään. Nyt pitäisi rentoutua ja nauttia, mutta suola kirveltää sääriäni niin, että kroppani on aivan jäykkä. Yritän kuitenkin sinnitellä suositellut 15 minuuttia, jotta saisin nauttia lukuisista terveys- ja kauneusvaikutuksista. Suolakylpy kuulemma nuorentaa ja kosteuttaa ihoa, lisää hiustenkasvua, ­nopeuttaa aineenvaihduntaa, pitää nivelet ja lihakset kunnossa, rauhoittaa hermoja ja vahvistaa puolustuskykyä…

Kauneuden ja terveyden takia täytyy ehkä kärsiä, mutta rajansa kaikella. Viiden minuutin kärvistelyn jälkeen melon altaasta. Ensi kerralla tiedän jättää sääret sheivaamatta ennen tätä kylpyä.

Pärnu vai Haapsalu?

Pärnussa ensimmäiset mutakylvyt otettiin jo 1838. Nykyisin kaupungissa on  44 000 asukasta ja kuusi kylpylähotellia. Niiden lisäksi kesäkuussa avautuu uusi rantahotelli sekä kaupungin vuonna 1927 ­rakennettu mutakylpylä täysin remontoituna.

Kesällä Pärnun väki­määrä kaksinkertaistuu, joten jos kaipaat rauhallisempaa kylpylä­tunnelmaa, matkaa Haap­saluun. Kahden kylpylän lisäksi kaupungissa on kymmenisen viehättävää kahvilaa.

Testasimme molempien ran­ta­kaupunkien kylpylätarjonnan.

 

Pärnun kylpylät

Estonia-kylpylä

Kenelle: Hemmottelua kaipaavalle pariskunnalle tai rauhallista kylpyläelämystä arvostavalle ystävä­porukalle.

Erikoista: Kuolleenmeren allas 12 € (hotelli- ja pakettiasiakkailta
6 €) ja kylmähoito -120-asteisessa huoneessa (16 €).

Testasimme: Kuolleenmeren ­altaan sekä ­käsien syväkosteuttavan parafiinihoidon, 12 €/20 min. Hoitaja rasvaa kädet ja sivelee ne pehmeää rasvaa muistuttavalla parafiinilla. Sitten kätöset laitetaan muovi­kelmun ja froteetassun sisään vartiksi. Kun parafiini pyyhitään pois, kädet tuntuvat superpehmeiltä.

Tunnelma: Viihtyisä. Parasta ovat kahdeksannen kerroksen ­Panoraama-baarista avautuvat hulppeat näkymät. Täällä voit nauttia kahvikupposen tai lasillisen koko kaupungin yllä. Myös kylpyläosastolla on hämyisää japanilaistunnelmaa.

Huoneet: Suurin osa huoneista on juuri remontoitu, ja loput valmistuvat kevääksi. Moderni sisustus ja rauhallinen sijainti puiston laidalla miellyttävät. Valkoisissa, kuohkeissa lakanoissa uni tulee hetkessä. Huoneita on kolmessa eri rakennuksessa, ja useimmissa on myös parveke.

Nähtävää lähellä: Keskusta kauppoineen, Pärnun ranta ja Villa Ammende -jugendhuvila ovat kaikki parin minuutin kävely­matkan päässä. Ammenden auringonlaskuillallinen on suosittu kosimishetki. Huvilan puutarhassa järjestetään konsertteja kesäisin.

Hinnat: alk. 32 €/yö/1 hh, 44 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen, aamu­saunan ja -uinnin sekä kunto­salin käytön.)

Lue lisää: spaestonia.ee

 

Kuolleenmeren altaassa ei tarvitse kellukkeita.

Tervis-kylpylähotelli

Kenelle: Yli nelikymppisille ystävä­porukoille hemmotteluun sekä laatutietoiselle eläkeläiselle.

Erikoista: Kalaterapia (25 €/40 min) ja mutahoito (13 €). Tervis on Viron johtava terveyskylpylä, joka tarjoaa lääkärinpalveluita ja -tutkimuksia.

Testasimme: Parafiini-osokeriittihoidon (9 €/15 min). Hoitaja asettaa yläselkääni lämpimän levyn, joka on tehty parafiinista ja osokeriitista eli Ukrainan vuoristosta ­peräisin olevasta maavahasta. Asetun makaamaan selälleni hoito­pöydälle, ja hoitaja peittelee minut lakanalla. Levy lämmittää ihanasti kipeitä hartialihaksia. Olen lähes unessa, kun hoitaja vartin kuluttua herättelee minut. Ylä­selän jännitykset ovat sulaneet. Hoito kannattaa ottaa juuri ennen hierontaa, koska parafiini rentouttaa lihakset.

Tunnelma: Eri rakennuksia ­yhdistävät lasikäytävät luovat ruotsin­laivamaisen tunnelman. Yleisilme on kuitenkin valoisa ja skandinaavisen moderni. Koko kylpylä ja kaikki huoneet on uusittu viime kesänä.

Nähtävää lähellä: Villa ­Ammende -jugendhuvila-ravintola parin minuutin kävelymatkan päässä saman kadun päässä. Ranta ja keskusta kymmenen minuutin kävelymatkan päässä.

Hinnat: alk. 48 €/yö/1 hh, 68 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen ja sauna- ja vesikeskuksen käytön.)

Lue lisää: spa.ee

Kalat popsivat kuolleen ihon suihinsa.

 

Tervise Paradiis spa-hotelli ja vesikeskus

Kenelle: Laadukkaasta hemmottelu- ja treenilomasta kiinnostuneille sekä lapsiperheille.

Tunnelma: Trendikäs ja moderni. Vuonna 2004 rakennettu Paradiis on Pärnun uusin, neljän tähden kylpylähotelli. Upeat sisätilat yllättävät, sillä rakennus ei näytä kaksiselta ulkoapäin.

Erikoista: Viron suurin vesi­puisto, jossa on muun muassa neljä vesiliukumäkeä, villivirta ja hyppy­seinä. Hieno kuntosali on asiakkaiden käytössä maksutta klo 6.30–22. Lisäksi tarjolla on kattava valikoima ryhmäliikuntatunteja (Les Mills, pilates, zumba, shindo… 6 €/tunti). Laaja valikoima spa-, hieronta- ja kauneushoitoja.

Testasimme: Stressi­niskan aromihieronnan (35 €/45 min). Asetun hierontapöydälle, ja hoitaja levittää selkääni öljyä. Haistan rosmariinin ja eukalyptuksen. ­Hämärässä huoneessa soi rentouttava musiikki. Hieroja osaa käsitellä juuri sopivalla voimakkuudella kaikki yläselkäjumini. Kun myös molemmat kädet, rinta­kehä, kasvot ja pää on käsitelty, olen täysin rento. Hoito on istumatyöläisen taivas!

Ruoka: A la carte -ravintolan ­menu täyttää kaikki odotukset. Jälkiruuaksi tarjoiltu valkohomejuustomousse oli uudenlainen, hienostunut makuelämys. Hotellissa on myös buffet-ravintola, grilliruokaravintola ja kolme baaria.

Nähtävää lähellä: Uimaranta on pyyhkeenheiton päässä, ja keskustan kauppoihin ja kahviloihin on noin 20 minuutin kävelymatka. Taksi keskustaan maksaa noin viisi euroa.

Hinnat: alk. 75 €/yö/1 hh, 96 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen, vesi­puiston, uimahallin, saunan ja kunto­salin käytön.)

Lue lisää: spa.ee

Viiking Spa-hotel

Kenelle: Terveystutkimuksia ja kuntoutushoitoja kaipaaville.

Erikoista: Terveys­tutkimukset, kuten EKG-sydäntutkimus, veren­sokerin ja koles­terolin mittaukset. Lääkäripalvelut saa myös suomeksi.

Testasimme: Luuntiheystutkimuksen (22 €). Hoitaja levittää kylmää geeliä kanta­päähän. Asetan jalkani ultraäänilaitteeseen, ja puolessa minuutissa ­laite on mitannut luuntiheyden.

Tunnelma: Raukean rauhallinen. Sokkelomaisilla käytävillä vastaan tulee vain muutamia asiakkaita. Hotelli sijaitsee puiston laidalla, vanhankaupungin portin kupeessa.

Ruoka: Buffet-­ravintolan seisova pöytä katetaan kolmesti päivässä. Keittobuffet 3 € (sisältää jälkiruuan).

Nähtävää ­lähellä: Ranta ja keskusta kymmenen minuutin ­kävelymatkan päässä.

Hinnat: alk 40 €/yö/1 hh, 52 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen sekä uima-altaan, saunojen ja kuntosalin käytön.)

Lue lisää: viiking.eu

 

 

Haapsalun kylpylät

Fra Mare Thalasso Spa

Kenelle: Luonnonrauhaa arvostavalle. Tänne voi tulla vaikka viettämään äiti–tytär-viikonloppua.

Erikoista: Viron ainoa merivesiallas (uima-altaan veteen on lisätty 5–8 prosenttia suolaa). Mutahoito (35 €/20 min) ja kellunta­terapia (8 €).

Testasimme: Vedenalaisen hieronnan (21 €/15 min). Pulahdan paperistringeissä lämpimällä ­vedellä täytettyyn ammeeseen. Nojaan niskaa kelluntatyynyyn, kun hoitaja suihkuttaa veden alla koko kroppani läpi. Hoito tuntuu jotenkin vanhanaikaiselta ja hieman vaivaannuttavalta. Saman, ellei rentouttavamman, vaikutuksen saa porealtaassa.

Parasta: Siisti ja rauhallinen merivesiuima-allas on valaistu tunnelmallisesti illalla. Altaassa järjestetään vesijumppaa aamuisin ja iltaisin. Miinusta kulahtaneista kylpytakeista ja siitä, että suurin osa saunoista sekä ulkoallas avautuvat vasta kello 13:n jälkeen.

Tunnelma: Kodikas ja viihtyisä. Kylpylä sijaitsee mäntymetsän siimeksessä, noin 50 metriä merenrannalta. Katulyhdyin ja korituolein somistetussa aulabaarissa voi nauttia vaikka hyvän latten (2,50 €) tai tomaatti-mozzarellasalaatin (4,50 €). Valoisa ja rauhallinen uima-allas houkuttaa virkistäytymään.

Nähtävää lähellä: Viereisessä puistometsässä on kolmen ja viiden kilometrin pituiset merkityt luontopolut ja talvisin hiihtoladut. Kylpylästä voi vuokrata sukset tai polkupyörän. Keskustan kahvilat ovat puolentoista kilometrin kävelymatkan päässä. Taksi keskustaan maksaa 4–5 euroa.

Hinnat: alk 65 €/yö/1 hh, 90 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen ja aamu-uinnin.)

Lue lisää: framare.ee

Kylpylä Laine

Kenelle: Perinteisen terveys­kylpylän ystäville, jotka haluavat nauttia Haapsalun rauhasta meren äärellä. Terveyspaketteihin kuuluu lääkärintarkastus ja oma hoitosuunnitelma. Paljon eläkeläisiä.

Erikoista: Mutahoito (29 €/15 min). Paikallisen merimudan kerrotaan auttavan vaikkapa kroonisiin tulehduksiin, nivel- ja iho­sairauksiin sekä naistentauteihin.

Tunnelma: Rauhallinen. Ravintolan ikkunoista näkyy merenlahti. Hoitotilat muistuttivat sairaalaa, mutta kauneushoitola on viihtyisä.

Ruoka: Paahdettu vuohenjuusto­salaatti on taivaallinen. Paikallinen herkku, höyrytetty ­hapankaali, ­yllättää maukkaudellaan.

Nähtävää lähellä: Testaa vanhankaupungin linnoituksen muurilla sijaitseva Müüriääre-kahvila sekä Diethreich- ja Haapsalu Raamat -kahvilat.

Hinnat: alk. 55 €/yö/1 hh, 65 €/yö/2 hh (sis. aamiaisen, sauna- ja allasosaston ja kuntosalin.)

Milloin mennä: ­Kesällä kylpylässä on rauhallista. ­Kevät ja syksy ovat sesonkia.

Lue lisää: laine.ee

 

Lue myös:

Valitse näistä kylpylöistä Budapestissa

Budapestin kylvyissä elpyvät mieli ja keho

Suomen, Tukholman ja Baltian parhaat kylpylät

Pärnussa kesällä

  • Herkkuja. Ruokafestivaali 6.–7.6. grillfest.ee.
  • Rivitanssia. Rivitanssin festivaali 7.–8.6. estonianlinedance.com.
  • Maraton. Voitonpäivän maraton 22.6. 2silda.ee.
  • Keskiaikaa. Hansapäivät 27.–29.6. hansa.parnu.ee.

Haap­salussa kesällä

  • Amerikanrautoja. American Beauty Car Show 18.–20.7. american.ee.
  • Joogaa. Jooga­festivaali 26.–27.7. joogafestival.ee.
  • Jazzia. Augustibluus -jazzfestivaali. Elokuun alussa. augustibluus.ee.
  • Aaveita. White Lady -festivaali, 8.–10.8. valgedaam.ee.

Miten mennä?

■ Suurimmat matkatoimistot, kuten Matkapojat, Matkavekka, Ikaalisten matkatoimisto, Sagamatkat ja Matkapeura, järjestävät valmiita pakettimatkoja kaikkiin kylpylöihin.

■ Omatoimisesti Pärnuun pääsee Tallinnan bussiasemalta ­joka tunti. Bussimatka kestää ­1 tunnin 50 minuuttia ja maksaa 8–10 euroa.

■ Haapsaluun lähtee bussi Tallinnan bussiasemalta joka toinen tunti. Reilun tunnin bussimatka maksaa noin 8 euroa. Taksimatka Tallinnasta Haapsaluun maksaa noin 80–90 euroa.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Kun takaisin nukkumaan meneminen ei ole mahdollista, ratkaisu on meikkipussissa. 

Jos peilistä katsoo niin sanottu nukkuneen rukous, mutta tavoitteena ovat hehkuvat kasvot, kokeile näitä vinkkejä.

1. Valitse persikkaa 

Lämpimät meikkisävyt tuovat kasvoille hehkua paremmin kuin viileät värit. Jätä sinisen silmämeikin testaus tuonnemmaksi ja kokeile lämpimän persikansävyistä yhden värin meikkiä. Juhlavampaan tilaisuuteen sopii myös oranssin ja punaisen sävyissä hehkuva auringonlaskumeikki.

Faceonomics-kauneusblogia pitävä Lena on lämminsävyisten meikkien mestari. 

2. Käytä punertavaa peitevoidetta

Punaisten ja oranssien sävyjen hierominen silmien läheisyyteen ei ehkä tunnu intuitiivisesti hyvältä meikki-idealta, mutta Popsugarin mukaan lohenpunaiset ja oranssit (vaalealle iholle) sekä mangonväriset ja punaiset (tummalle iholle) peitevoiteet piilottavat parhaiten väsyneiden silmänalusten siniset sekä violetit sävyt. 

3. Sekoita meikkivoiteeseen kasvoöljyä

Öljyllä terästetty meikkivoide hellii talvikuivaa ihoa ja saa kasvot näyttämään heleiltä.

4. Lisää hohdetta luomille

Diskopallon lailla kimaltavat luomet ovat yksi vuoden 2018 kauneustrendeistä, mutta väsähtäneiden silmien herättämiseen riittää vähempikin kimallus. Meikkitaiteilija Neil Scibelli suosittelee Popsugarissa silmämeikkiin hohtavia metallisävyjä.

Hopeinen, reilusti metallinhohtoinen luomiväri kirkastaa väsyneimmänkin katseen.

Hopeaa ja persikkaa luomilla, eli varma piristys ilmeelle.

5.  Valitse kevyttä

Meikkitaiteilija Trish McEvoyn mukaan tönköt pakkelit saavat ihmisen näyttämään entistä väsyneemmältä. Kevyillä koostumuksilla sen sijaan voi saada ihmeitä aikaan. McEvoy suosittelee uupuneen näköisille kasvoille BB-voidetta meikkivoiteen sijaan, huulikiiltoa huulipunan sijaan ja voidemaista poskipunaa puuterisen sijaan.


6. Taivuta ripset

Ripsien taivutus on klassikkoniksi, joka toimii joka kerta: kaarevat ripset saavat silmät näyttämään avoimemmilta. Jos ripsilläsi on tapana suoristua heti taivutuksen jälkeen, lue vinkit kestävämpään kaarevuuteen.

7. Villi kortti: sudi poskipunaa luomille

Neil Scibelli kertoo Popsugarissa, että huippumalli Elle McPherson piristi kerran meikkinsä sipaisemalla pinkinsävyistä poskipunaa keskelle luomivakoa. Koko silmämeikki koheni kuulemma kertaheitolla. Scibelli suosittelee kokeilemaan pienellä määrällä pinkkiä puuterimaista punaa, joka levitetään luomivärisiveltimellä tai nimettömällä.