Tavaakohan Jouko Turkka tässä kameran merkkiä? Kuvat: Sanoma-arkisto / Pekka Elomaa, Anna Huovinen
Tavaakohan Jouko Turkka tässä kameran merkkiä? Kuvat: Sanoma-arkisto / Pekka Elomaa, Anna Huovinen

Filosofi Pekka Himanen paljasti Helsingin Sanomille, miten teatterilegenda toimi kameran edessä. Testasimme vinkkiä käytännössä.

Filosofi Pekka Himanen jakoi sunnuntaina Helsingin Sanomissa ihailemaltaan teatterilegendalta saamansa neuvon.

Jouko Turkka opetti minulle, kuinka pitää olla valokuvassa. Pitää yrittää lukea sitä kameran pientä Canon-tekstiä. Niin tulee elävämpi kuva, Himanen kertoi.

No, tätähän on kokeiltava! Suuntaamme studiolle. Kuvaajien esimies ja valokuvaaja Anna Huovinen ei ole innostunut vinkistä. Ammattikuvaaja kun yrittää saada kuvattavan unohtamaan kameran, ei missään nimessä ajattelemaan sitä.

– Hassu ohje. Yritän ennemmin jutella mukavia, jotta kuvattavalle tulisi rento olo. Kameran miettimisestä seuraa hyvin jäykkä poseeraus, Huovinen sanoo.

Testaamme poseerausta ilman niksiä ja sen kanssa. Kuvaamme sekä vakavat, esimerkiksi passikuvaan soveltuvat versiot, että hymyilevät kuvat.

Ja koska kuvattava Viivi Aaltovesi on Huippumalli haussa -fani, kokeilemme vertailun vuoksi vielä ohjelman juontajan, konkarimalli Tyra Banksin, kuulua kikkaa: smize, eli hymyile silmilläsi. Huovinen käyttää työssään samankaltaista vinkkiä, sillä hän pyytää kuvattavia ajattelemaan jotain mukavaa ajatusta.

1. Ilman niksejä

2. Canon-poseeraus

3. Silmähymy

Ja voittaja on...

Mikä on poseeraajan tuomio?

– Vakavista kuvista pidin ehkä eniten smizesta, tosin passikuvaksi olisivat käyneet muutkin. Hymykuvista saattaisin jopa päätyä Turkkaan, jos pitäisi valita kuva esimerkiksi ansioluetteloon tai työpaikan nettisivuille. Hymy on siinä epäaidoimman näköinen, mutta yleisilme on jotenkin valoisa. 

Valokuvaaja Huovinen valitsisi yllättäen molemmista versioista Canon-poseeraukset.

– Vakavassa kuvassa kiinnostus on selvästi katseen kohteessa. Hymykuva taas on muita säteilevämpi ja valoisampi.

Vielä kuvaustilanteessa Huovinen oli epäileväinen ja sanoi, että Canon-merkin lukeminen saa kuvattavan katsomaan hieman sivuun kamerasta ja leuan nousemaan.

– Yleensä pyydän laskemaan leukaa, ettei näytä ylpeältä.

Silmät näyttävät varsinkin vakavassa Canon-kuvassa hieman avoimemmilta ja valppaammilta, mikä tukee Turkan teesiä siitä, että kikka saa ilmeen näyttämään elävämmältä. Vinkki voi siis toimia, jos on tapana näyttää kuvissa poissaolevalta tai olla silmät ummessa.

Vinkki kuin vinkki helpottaa.

Vinkki kuin vinkki auttaa olemaan kameran edessä ja keskittymään, Aaltovesi pohtii.

– Tuntuu helpommalta, kun on ohje, on se sitten mikä tahansa noista.

Aaltovesi oppi tilanteessa myös uuden hyödyllisen vinkin, kun valokuvaaja pyysi nojaamaan aavistuksen eteenpäin kohti kameraa. Toimii!

Huovisen mielestä kuvaustilanteessa on ennen kaikkea kyse siitä, toimiiko kuvaajan ja kuvattavan henkilökemia. Ja jos kuvattavan on vaikea rentoutua, hän pyytää usein tätä tekemään jotain.

Mutta Canon- ja silmähymyvinkeistä saattaa olla hyötyä tilanteessa, jossa esimerkiksi yrmy passikuvan ottaja ei ohjaa tai jutustele mukavia.

Pelagia

Näin onnistut valokuvissa kuin Jouko Turkka – kokeilimme

Tein uran maakuntalehden kuvaavana aluetoimittajana. Kerran eräs hyvin värikäs persoona kieltäytyi kuvasta, syynä oli, ettei hän ollut aamulla laittanut parfyymia. Hän väitti, ettei kuvasta tule hyvä. Luulen, että asiassa piili vinha totuus: ainakin julkisuudessa usein olevien naisten on oltava varmoja, että kuvasta tulee hyvä, ja siihen auttaa parfyymi! Minä uskon tähän!
Lue kommentti

Upeiden huulien salaisuus on sekä ihonhoidossa että silmää hämäävässä meikissä.

Ohuetkin huulet ovat ihan hyvät huulet, mutta jostakin kumman syystä tällä hetkellä vallalla tuntuu olevan ajatus, että isompi on parempi.

Muhkeammat huulet saadakseen ei kuitenkaan tarvitse mennä pistoshoitoihin, sillä hyvällä hoidolla ja huolellisesti tehdyllä huulimeikillä saa halutessaan roppakaupalla pulleutta.

1. Paras kosteuttaja = silmänympärysvoide

Jos huultensa haluaa näyttävän pulleammilta, kosteutus on olennaista. Mieti vaikka rusinaa; se on viinirypäle, josta kosteus on poistettu.

Vielä huulirasvaakin parempi kosteuttaja saattaa olla silmänympärysvoide. Se on tarkoitettu ohuelle iholle, ja sen koostumus imeytyy tehokkaasti. Hyvän yönaamion saa, kun levittää huulille ja niiden ympärille ensin silmänympärysvoidetta, ja voitelee huulet vielä huulirasvalla, Popsugar-sivuston artikkelissa vinkataan. Jos huulet ovat kuivat ja rohtuneet, kuorinta auttaa voiteita imeytymään ja tekee huulten pinnasta tasaisemman.

Silmänympärysvoide sopii hyvin myös huulimeikin alle, jos huulirasva tekee huulista liian tahmaisen ja liukkaan tuntuiset.

2. Rajaa vaalealla

Tehokas tapa lisätä huuliin muotoja on rajata ne reunojensa ulkopuolelta valkoisella kynällä tai hieman ihon sävyä vaaleammalla peitevoiteella ja häivyttää huolellisesti. Vaalea korostaa ja saa huulet näyttämään pulleammilta – katso vaikka The Beauty Department -sivuston ennen ja jälkeen -kuvat.

Jos haluaa viedä huulicontouringin vielä pidemmälle, alahuulen alle voi lisätä kevyesti tummaa varjostusta. Korostusten ja varjostusten ideana on, että vaalea tuo esiin ja tumma pienentää – niitä yhdistämällä kasvoille voi luoda vaikka minkälaisia muotoja.

3. Meikkaa pulleammiksi

Jos huulet ovat jo valmiiksi suuret, ne näyttävät suurilta myös kirkkailla ja tummilla väreillä maalattuina. Parhaiten huulia pullistaa kuitenkin vaaleus ja kiilto, joten nudesävyt ja huulikiilto ovat aina varmoja valintoja.

Kirkkaanpunaisetkin huulet voi saada suuremmiksi rajaamalla niitä aavistuksen isommiksi ja lisäämällä huulten keskiosaan vaaleutta, joka luo illuusion muodoista. Siihen voi käyttää vaaleampaa huulipunaa, valoa heijastavaa korostustuotetta tai valkoista rajauskynää. 

Marie Claire -sivusto neuvoo punaamaan ensin huulet ja piirtämään sen jälkeen valkoisella meikkikynällä huulten keskiosaan pystysuuntaisen viivan. Kun viivan häivyttää huolelliseti huulipunan sekaan, se vaalentaa punaa huulten keskeltä hieman eli saa aikaan pullistavan efektin.

Kun kynsilakanpoistoaine ei auta, täytyy tarttua mihinkäs muuhunkaan kuin vanhaan kunnon vetyperoksidipulloon.

Värikkäiksi lakatuilla kynsillä on yksi ikävä varjopuoli. Kun lakka poistetaan, kynsiin saattaa jäädä keltainen sävy, johon ei auta huolellinenkaan kynsilakanpoistoaineella hinkkaaminen.

Marie Claire kertoo jutussaan, mikä auttaa: vetyperoksidi.

Dermatologi Dana Sternin mukaan ensin kannattaa kuitenkin selvittää kellastumisen syy. Jos kynnet ovat jatkuvasti keltaiset, syypää ei välttämättä ole kynsilakka. Niin sanottu keltaisten kynsien syndrooma, jossa kynnet ovat paksuuntuneet ja käyrät, voi olla merkki terveysongelmista.

Jos kynnet tuntuvat normaaleilta, kellastumisen aiheuttaja on mitä todennäköisimmin kynsilakka. Värjäytymistä voi ehkäistä käyttämällä aluslakkaa.

Dana Sternin mukaan pieniä värjäytymiä voi yrittää poistaa harjaamalla kynnen pintaa valkaisevalla hammastahnalla ja kostealla kynsiharjalla. Jos se ei auta, hän suosittelee vetyperoksidiliuosta.

Näin kynnet saa valkaistua:

  1. Laita mukin tai kupin pohjalle sen verran vettä, että saat upotettua sormenpääsi nesteeseen. Sekoita joukkoon 3–4 ruokalusikallista vetyperoksidia. Vetyperoksidia myyvät apteekit, joista kannattaa kysyä sopivaa sekoitussuhdetta kynsien turvalliseen valkaisuun, sillä vetyperoksidia voi olla myynnissä erivahvuisina liuoksina.
  2. Upota kynnet liuokseen kahdeksi minuutiksi.
  3. Harjaa kynsien pintaa puhtaalla ja pehmeällä, liuokseen upottamallasi hammasharjalla.
  4. Huuhtele ja kuivaa kädet ja levitä käsivoidetta. Jos värjäytymät eivät poistu ensimmäisellä käsittelyllä, Stern suosittelee liottamaan kynsiä kaksi tai kolme kertaa viikossa, kunnes keltaisuus on poissa.