Myyjä asetteli mallinuken vaatteita näyteikkunassa ja paljasti samalla tavallisen naisen ja mallinuken eron. Kuva: Reuters
Myyjä asetteli mallinuken vaatteita näyteikkunassa ja paljasti samalla tavallisen naisen ja mallinuken eron. Kuva: Reuters

Nuorisovaateketjun mallien vyötärönympärys on herättänyt kritiikkiä.

Liian laihoja malleja on kritisoitu viime vuosina runsaasti. Vaikka catwalkeilla ja mainoskampanjoissa onkin nähty ilahduttavan paljon taviksia ja pluskokoisia malleja vastareaktiona ylihoikille malleille, on valtaosa catwalk-malleista yhä pitkiä ja laihoja. Niin tulee varmasti aina olemaan, vaikka heidänkin painoaan on koetettu tarkkailla ja estää liian nuorien ja hoikkien mallien pääsy näytöksiin.

Viimeisimpänä kritiikin kohteeksi on joutunut nuorison suosiossa oleva yhdysvaltalainen Abercrombie & Fitch -ketju. The Sunday Times -lehden tekemän selvityksen mukaan jokainen Abercrombie & Fitch -vaatemerkin nettisivuilla esiintyvistä malleista on niin hoikka, että vyötärönympäryksen suhde pituuteen on alle 0,4 – luku, jota ravitsemustieteilijät pitävät turvallisen painon alarajana.

Luku antaa ajattelemisen aihetta. Näin laskettuna esimerkiksi 165 senttimetriä pitkän naisen vyötärönympäryksen "turvaraja" olisi laskukaavalla 66 senttimetriä – ihan normaali luku, jos on geeniarpajaisissa saanut luonnostaan kapean vyötärön. Esimerkiksi Ilta-Sanomien selvityksen mukaan vuosina 2000–2014 Miss Suomeksi kruunattujen naisten vyötärönympärys on ollut keskimäärin 64,2 senttimetriä ja pituus keskimäärin 173,8 senttimetriä. Suhdeluvuksi tulisi 0,37. Missien painoindeksi on kuitenkin ollut vielä normaalin puolella, keskimäärin 18,92.

Realismi kaukana

Ongelma kytee myös vaateliikkeissä. Jos olet viime aikoina kierrellyt ketjumyymälöissä, olet saattanut huomata, etteivät niiden mallinuket enää edes yritä muistuttaa ihmistä tai naisvartaloa. Ainakin ketjuliikkeet Topshop ja Oasis ovat joutuneet kritiikin kohteiksi, sillä niiden mallinuket ovat kokoa "triplanolla" eli pieniä kuin mikä. Lisäksi naista esittävillä nukeilla on luonnottoman laihat jalat ja hoikat vyötäröt – sen näköisiä ihmisiä ei vain kävele vastaan kaduilla. Triplanolla-vaatekoko vastaa 23 tuuman eli 58,5 senttimetrin vyötärönympärystä.

Jo vuosi sitten englantilainen Becky Leigh Hopper herätti kohun sosiaalisessa mediassa, kun hän latasi Twitteriin kuvan ystävästään seisomassa Topshop-liikkeen mallinuken vieressä. Hänen ystävänsä käytti suomalaista vaatekokoa 34 tai 36, joka on myytävien vaatteiden pienimmästä päästä. Silti mallinukke näytti hänen vierellään häkellyttävän laihalta. Vaateketju selitteli pitkiä ja laihoja mallinukkejaan "visuaalisen fokuksen luomisella" – niiden ei siis ollut tarkoituskaan muistuttaa tavallista naista. Becky kirjoitti aiheesta myös blogissaan.

Somekohusta on kulunut vuosi, mutta mitään ei näytä tapahtuneen. Ainoastaan pluskoon vaatteita esittelevät mallinuket ovat edes vähän realistisempia. Niitä on aika harvassa paikassa, mutta kun niitä näkee, nehän ovat aika lähellä tavallista naisvartaloa. Valmis mallinukke olisi siis jo olemassa, mutta se ei kelpaa liikkeiden visualisteille, jotka haluavat myydä haavekuvaa pitkästä ja laihasta naisesta.

Suunnittelijat perustelevat hoikkia catwalk-malleja sillä, että superhoikkien päällä esille pääsevät vaatteet, eivät vartalon muodot. Me kaikki tavalliset naiset kuitenkin joudumme pukeutumaan vaatteisiin kaikkine muotoinemme tai muodottomuuksinemme, joten miksei mallinukkeihinkin voisi saada vaihtelua?

Kysely

Ostaisitko sinä mieluummin vaatteet tavallisen näköisen mallinuken päältä vai epätodellisen pitkän ja hoikan?

Ostaisin ennemmin tavisnuken päällä nähtyäni.
Ostaisin ennemmin tavisnuken päällä nähtyäni.
78.9%
Pitkän ja hoikan nuken päällä vaate näyttää houkuttelevammalta – mitä väliä, vaikka todellisuus paljastuukin sovituskopissa.
Pitkän ja hoikan nuken päällä vaate näyttää houkuttelevammalta – mitä väliä, vaikka todellisuus paljastuukin sovituskopissa.
21.0%
Ääniä yhteensä: 95
herneet taas nenässä

Ylilaihoja malleja on yritetty kieltää vuosikaudet – uusin kohu paljastaa, ettei mikään muutu

Miksi vaateliikkeiden mallinukkien edes pitäisi olla normaalikokoisen naisen muotoisia ja mittaisia? Mallinukke on visuaalinen tehoste, ja kyllä ne lähes pari metriset mallinuket erottuvat suuresta myymälästä paremmin kuin esimerkiksi 160 cm pitkät nuket, jotka hukkuisivat liikkeen ihmis-ja vaatemassaan.Mielensä voi pahoittaa näköjään ihan mistä tahansa.
Lue kommentti
Ylipaino pahempi

Ylilaihoja malleja on yritetty kieltää vuosikaudet – uusin kohu paljastaa, ettei mikään muutu

Joka malliksi alkaa tietää mikä on pelin henki. Ja naisistahan tuo on kiinni, ylilaihuus loppuu kun mallit vain eivät enää suostu alle painoindeksin laihduttamaan. vaan veikkaanpa että aina löytyy naisia jotka ovat valmiita ihan mihin vain. Toisaalta alipaino on aina terveydelle parempi kuin pienikään ylipaino!
Lue kommentti

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.