Ulkomaiset verkkokaupat ovat pullollaan trendikkäitä XL-vaatteita.

Kätevästi Euroopasta

simplybe-euro.com Koot 42–62. Sivukaupalla vaihtoehtoja nuorekkailta merkeiltä. Hyvä­ farkkuvalikoima!

navabi-suomi.com Koot 42–56. Aarrearkku, josta löytyy vaatteita yli 120 valmistajalta ja lukuisilta XL-vaatteisiin erikoistuneilta suunnittelijoilta kuten
Elena Miròlta ja Manon Baptistelta. Toimiva tyylineuvontaosio.

yoursclothing.co.uk Koot 42–62. Laaja valikoima edullisia arkivaatteita. Täältä voi toisinaan tehdä todellisia löytöjä!

curvety.com Koot 46–62. Erikoistunut huippunaisellisiin juhla-asuihin ja mekkoihin. Myös pieni valikoima perinteisiä morsiuspukuja.

evans.co.uk Koot 42–60. Kohtuullisen hintaisia arkivaatteita.

carmakoma.com Koot 42–54. Kahden tanskalaissuunnittelijan vaatteet ovat
laadukkaita, mutta melko hintavia.

amazon.co.uk Maailman suurimmassa verkkokaupassa on sivukaupalla myös isoja kokoja. Valitse ensin haluamasi­ vaate ja sitten koko.

asos.com Suositun Asoksen XL-mallisto löytyy nimellä Curve & Inspire.

Jenkkivinkit

macys.com ja nordstrom.com Isojen yhdysvaltalaisten tavarataloketjujen nettikaupat keskittyvät laatutavaraan. Vaatteista joutuu maksamaan tullin ja arvonlisäveron, jotka lisätään kassalla loppusummaan. Hyvä vinkki on etsiä alennusmyynnistä esimerkiksi Ralph Laurenin, Calvin Kleinin tai Michael Korsin pluskoon vaatteita, joiden hinta jää tullin ja verojen jälkeenkin kohtuulliseksi. Netin parhaat XL-tyttöjen uimapukuvalikoimat löytyvät Macys.comista.

dominodollhouse.com Burleski- ja goottihenkisistä vaatteista tykkäävän taivas. Myös seksikkäitä korsetteja ja alusasuja.

alight.com Hippimekkoja, cocktailmekkoja ja iltapukuja. Laatu ja hinnat vaihtelevat
laidasta laitaan.

Lue myös: Korosta parhaita puoliasi – näppärät vinkit XL-pukeutumiseen

Mihin isojen kokojen mallistoihin sinä olet ihastunut? Jaa vinkkisi kommenteissa!

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.