Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Kesä loppuu, syksy tulee. Lämpimien päivien hyvästely tarkoittaa myös sitä, että on aika innostua tulevan kauden trendeistä.

Syyspukeutumisen voi aloittaa jo tällä viikolla, ainakin mikäli sääennustetta on uskominen. Pitkän kesän jälkeen ensimmäinen kietoutuminen syystakkiin on kuin paluu kohtuun – niin mukavaa, niin turvallista. Tässä viisi muuta syytä innostua kauden muodista:

1. Järeämpää jalkaan

Helpoin tapa päivittää asu syksyyn on vaihtaa hyvin palvelleet ballerinat ajan hermolla oleviin nilkkureihin tai saappaisiin. Syyspopoista kiinnostavimmat on koristeltu aukoilla – trendi, johon kannattaa tarttua ennen kuin räntä ehtii maahan. Talven viimassa suojaa puolestaan antavat yli polven ulottuvat saappaanvarret. Välimuotojakin löytyy: niistä kannattaa kytätä kenkiä, joissa on metalliyksityiskohtia, eläinkuoseja ja erikoisen muotoisia pohjia.

2. Lahkeen mitalla

Pillifarkkukauden loppua ei näy, mutta tiukkojen pöksyjen rinnalla liehuvat nyt myös leveät lahkeet. Kun housunpunttien alla piilottelevat jykevät korot, vaikutelma loputtoman pitkistä jaloista on taattu.

3. Hameen uudet muodot

Oletko kello- vai kynähametyyppiä? Kauden muodista löytyy vaihtoehtoja kumpaankin tyyliin. Leveänä hulmuava helma saa ylettyä puoleen väliin säärtä, kun taas kynähameet paljastavat halkioistaan kunnon vilauksen reittä. Seksikästä hametyyliä kannattaa tasapainottaa muhkealla neuleella.

4. Grunge palaa

Jee, ysäri on taas muodissa! Inspiraationa kannattaa kuitenkin käyttää ennemmin vuosikymmenen puhdaslinjaista Calvin Klein -tyyliä kuin Courtney Lovea. Tyylin kulmakivi ovat alusvaatemaisen laskeutuvat mekot, joiden päälle muu asu kerrostetaan.

5. Perusvärit kunniaan

”Hyvää päivää, matkalippujen tarkastus.” Ei nyt sentään, vaan yksi kauden suosikkiväreistä: sininen. Vaaterekeiltä löytyy nyt jokaiselle omansa suklaakääreen väristä vaaleisiin pastelleihin. Yhdistä useampaa sävyä samaan asuun tai hanki yksi rohkea asuste. Sininen laukku näyttää pirteältä esimerkiksi toisen syksyn hittivärin, harmaan, rinnalla.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.