Kuvat: Shutterstock
Kuvat: Shutterstock

Tiedoksi viimeistään nyt: XL on vaatekoko, ei vartalotyyppi. Näin korostat parhaiten juuri omia kurvejasi.

Monista XL-pukeutumisvinkeistä voisi erehtyä luulemaan, että kaikki pluskokoiset naiset ovat samanmallisia. Onneksi Refinery29-sivusto tenttasi XL-vaatesuunnittelijoilta tyylivinkit jokaiselle kropalle. Oikeasti jokaiselle.

Tiimalasi


Tunnista: Tiimalasikroppaisella on kapea vyötärö ja muhkeat rinnat sekä lantionseutu.

Pukeudu: Vaatesuunnittelija Trudy Hanson rohkaisee korostamaan kapoista vyötäröä entisestään, esimerkiksi fiftarihenkisillä mekoilla ja vöillä. Myös ihonmyötäiset ja istuvat vaatteet pukevat tiimalasinaista.

Omena


Tunnista: Omenatyypillä on runsas keskivartalo.

Pukeudu: Löysät tunikat häivyttävät muotoja. Tälle vartalotyypille sopivat loistavasti myös lyhyet mekot: ilmava yläosa ja ylös kipuava hameenhelma vievät huomion sääriin.

Päärynä


Tunnista: Tässä vartalotyypissä massa keskittyy reisiin ja takamukseen.

Pukeudu: Voit huijata ylökropastasi runsaamman näyttävillä kuvioilla ja koruilla. Myös hulmuava hame on ässä päärynänaisella, opastaa muotisuunnittelija Rebecca Vann Reicher.

Porkkana


Tunnista: Porkkanamallinen nainen on harteikas, alaosa on yläosaa pienempi.

Pukeudu: Porkkanamallinen voi hakea volyymia lantionseudulle näyttävillä hameilla ja keskittyä yläosissa tummiin sävyihin. Vaihtelun vuoksi voi joskus korostaa hartioita koristeellisilla jakuilla.

Rintava


Tunnista: Se on helppoa. Rinnat ovat isot.

Pukeudu: Kannattaa suosia v-mallisesta kaula-aukkoa. Erityisesti löysähkö v-aukkoinen neule auttaa huijaamaan kuppikokoa pienemmäksi. Jos taas haluaa korostaa rintojen kokoa, pitää valita poolokauluksinen paita.

Lue myös:

Plusmalli tylyttää XL-muotia: Mallit ja mallinuket liian pieniä!

Korosta parhaita puoliasi – näppärät vinkit XL-pukeutumiseen

Nämä syystrendit sopivat kurvikkaalle

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.