Heillä on yllään Nurmijärven miehen ja naisen puvut. Kuva: Ulla Paakkunainen/Suomen kansallispukukeskuksen arkisto
Heillä on yllään Nurmijärven miehen ja naisen puvut. Kuva: Ulla Paakkunainen/Suomen kansallispukukeskuksen arkisto

Tiedättehän, hame, liivi, esiliina, röijy, tykkimyssy. Sopii juhlaan kuin juhlaan. Onko vähän 1800-lukua?

Etelä-Saksassa ja Itävallassa ne tykkäävät nykyään kovasti Dirndl-mekoista, joissa on tyköistuva miehusta, essu, avonainen kaula-aukko ja seksikäs henkäys Alppien maaseudun kansanperinnettä. Sellainen päällä on kai mukava juoda Oktoberfestillä olutta.

Mites Suomessa? Kansallispukujen isoin valmistaja Helmi Vuorelma haettiin syksyllä konkurssiin. Linnan juhlissa näkyy muutama kansallispuku vuosittain, mutta pukeutuu ylioppilasjuhlassaan Sakkola-Rautuun. Mutta meidän Kansallispukukeskuksellamme onkin toinen suuntaus kuin Keski-Euroopassa: täällä ei tehdä vuosisatain takaisista juhlapuvuista muodistettuja versioita vaan pyritään autenttisuuteen.

– 1900-luvun alkupuolella Suomessa ei oltu niin tarkkoja siitä, vastasivatko kootut kansallispuvut esimerkiksi kaavoiltaan tarkasti esikuvia. Nyt tehdään perusteellisempaa tutkimustyötä ja tarkistetaan pukuja niin lähelle sitä 1700- tai 1800-luvun kansan juhlapukua kuin nykymateriaaleilla on mahdollista, toteaa Kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas.

No miten olisi

Autenttisuus tekee puvuista tietysti aika kalliita ja ompelijalle työläitä. Entä seksikkyyspuoli, kiinnostaako ketään enää suomalainen kansallispuku?

– Kyllä, paljon enemmän kuin muutama vuosi sitten. Tämä on aaltoliikettä. Nyt meille soittelevat nuoret, jotka ovat saaneet isoäidiltään kansallispuvun ja haluavat tietää, miten siitä saisi itselle sopivan, Kangas kertoo.

Joten, nainen. Jos haluat olla uuden trendin aallonharjalla ja kulkea samalla parisataa vuotta menneisyyteen, lähde kansallispukulinjalle! Voit seurata vapaasti makumieltymyksiäsi, tai sitten voit penkoa juuriasi ja etsiä asun, jollaista äidinäidinäidinäiti olisi saattanut ammoin Antreassa käyttää.

– Kansallispuvuissakin on omat yleisön suosikkinsa. Munsalan puvussa on Suomi-neidon henkeä ja se on myös hinnaltaan edullisimpia. Tuuterissa taas miellyttää ehkä värikkyys ja käsityön määrä, ja sitä näkyy paljon. Karjalaiset puvut ovat olleet suosittuja aina: siirtokarjalaiset ovat halunneet korostaa juuriaan.

Kankaan oma suosikki on Jokiläänin puku, omien sukujuurien, kauniiden värien ja nuorekkaan liivin takia.

– Sitten on paljon sellaisia pukuja, joista ihmiset eivät tiedäkään. Esimerkiksi Kankaanpään naisen puku! Ihan mahdottoman kauniit kankaat, eri raitaa liivissä ja hameessa. Tai Kalajokilaakso, aika poikkeuksellinen, empirevaikutteinen puku.

Mistä sen puvun Helmi Vuorelman jälkeisenä aikana sitten saa?

– Alueellisilta Taito ry:iltä, entisiltä käsi- ja taideteollisuusyhdistyksiltä, saa pukuja ja ompeluohjeita. Uudenmaan taitoyhdistykseltä uusmaalaisia pukuja, Etelä-Karjalasta karjalaisia pukuja ja niin edelleen.

Lue myös:

Testasimme: kalevalainen jumppauutuus folkjam

Mitä vaatteita oikeasti käytät? Selvitä helpon henkarikikan avulla

Vaatekaapin kevätsiivous vaihe vaiheelta – näin onnistut

Rintaliivit nähdään naisen vakiovarusteena. Onko niiden käyttäminen silti välttämättömyys?

Niina, 40, jättää rintaliivinsä kotiin, kun lähtee lenkille. Hän ei ole koskaan kaivannut urheiluliivejä.

– Olen juossut aina ilman liivejä, koska olen halunnut antaa rinnoilleni vapautta! 

Rintaliivittömyys ei ole vaikuttanut hänen rintojensa muotoon tai kokoon. Myös rentona päivänä kotona Niina jättää rintaliivit kaappiin. 

Jos rinnat ovat isot, rintaliivien käyttäminen on välttämättömyys. Pienirintaisen voi olla helpompi jättää liivit pukematta ilman pelkoa, että rintojen ryhti huononisi. 

Tyypillisesti on ajateltu, että painovoiman vaikutuksesta rinnat venyvät, jos liivejä ei käytä.

” Erään tutkimuksen mukaan nännit olivat vähemmän alhaalla sen jälkeen, kun oli vuosia ollut ilman liivejä.”

– Se on teoreettinen ajatus, koska tilanne saattaa olla jopa päinvastainen. Erään tutkimuksen mukaan nännit olivat vähemmän alhaalla sen jälkeen, kun oli vuosia ollut ilman liivejä, kertoo  plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Ståhlberg.

Hän huomauttaa, että pitkän aikavälin muutoksia rinnoissa ei ole tutkittu, joten asiasta ei ole tieteellistä näyttöä.

– Urheillessa liivien käyttäminen voi ensisijaisesti olla mukavuuskysymys, silloin rinnat eivät hölsky ja liiku. Sillä hetkellä, kun niitä käyttää, rinnat tietysti näyttävät erilaisilta. Useimmat varmasti tykkäävät, että on paremman näköistä, kun rinnat ovat kohdallaan, mutta sekin on vain pukeutumiskysymys.

”Kun rinnat eivät saa ulkoista tukea, voi sidekudos voimistua.”

Ståhlberg viittaa ranskalaislähtöiseen tutkimukseen, jossa tuli ilmi, että rintojen roikkuvuus oli jopa vähäisempää, jos ihminen ei ollut vuosikausiin käyttänyt liivejä. Kyseisen tutkimuksen mukaan rintaliivien jatkuva käyttäminen voi vaikuttaa rintojen luonnolliseen, pyöreään muotoon. 

– Tämä perustuu ajatukseen, että kun rinnat eivät saa ulkoista tukea, voi sidekudos voimistua, ja rintalihas joutuu tekemään enemmän töitä. 

Ståhlberg kuitenkin muistuttaa, että tässäkään tapauksessa kyseessä ei ole tieteellisesti todistettu tosiasia. Jos yksi tutkimus on tehty, se ei vielä osoita tieteellisesti asiaa. 

Tänä kesänä nenälleen kannattaa valita mahdollisimman futuristiset aurinkolasit.

Pikkuiset ja pyöreät, suuret ja kissamaiset, klassiset joka paikan höylät. Viime vuosina aurinkolasirintamalla on ollut mistä valita.

Mutta millaiset plehat ovat muodikkaimmat kesällä 2018? Vogue-lehden mukaan vastaus on kiistatta aerodynaamiset ja futuristiset sporttiaurinkolasit, eli tuttavallisemmin ”nopeet lasit”.

Jos kuvaus ei herätä mitään kelloja, anna prinsessa Annen havainnollistaa!

Kuningatar Elisabet II:n tytär Anne, 67, on luottanut nopeisiin laseihin jo hyvän tovin. Viimeksi hänet nähtiin trendilasit nenällään Harryn ja Meghanin häissä. Muuten hänen juhlalookinsa oli hyvin klassinen:

Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.
Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.

Anne kuvattiin sporttiset kakkulat päässään myös esimerkiksi vuonna 2015 Englannin ja Skotlannin välisessä rugbypelissä.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Catwalkien ehdoton ykkönen

Annen suosimia kieltämättä melkoisia ysärifiiliksiä herättäviä aurinkolaseja on vilissyt viime aikoina runsaasti catwalkeilla. Esimerkiksi Stella McCartney ja Fenty x Puma esittelivät nopeita laseja kevään 2018 muotinäytöksissään.

Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters
Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters

Suomessa futurististen lasien ilosanomaa on levittänyt jo useamman vuoden ajan esimerkiksi räppärit Jare ja Ville-Galle. Vuonna 2014 Jare kertoi Me Naisille, että kiiltäväpintaiset sporttilasit ovat yksi hänen tyylinsä kulmakivistä.

 

HÄÄÄÄÄ! Tänää takas keikoille. Oulu&Rovaniemi vamos! ✈️✈️✈️

A post shared by Jare Brand (@jeanbabtiste) on