Urheilullinen, tiimalasi vai omena? Vaikka katsoisi peiliin, sen päätteleminen ei aina ole niin helppoa. Kuva: Shutterstock
Urheilullinen, tiimalasi vai omena? Vaikka katsoisi peiliin, sen päätteleminen ei aina ole niin helppoa. Kuva: Shutterstock

Työkalu kaikille, jotka eivät saa omasta vartalotyypistä selvää peilistä muotoja tihrustamalla.

Kyllä se on omena. Vatsa pömpöttää ja lantiot eivät erotu juuri nimeksikään koko muusta vartalosta. Vaan eikös urheilullinenkin vartalotyyppi näytä juuri tältä, melko tasapaksulta? Jos olisinkin sellainen?

Vaikka omaa vartaloaan vahtaa peilistä, ei vartalomallin määrittely silti ole maailman helpointa. Varsinkin kun välillä tulee vähän valehdeltuakin itselleen.

Oman tyypin rehellinen tunnistaminen auttaa valitsemaan vaikkapa hyvännäköisiä vaatteita. Oikean tyypin voi tunnistaa kolmen kysymyksen avulla, ja vastauksena on jokin viidestä vartalotyypistä eli X, Y, omena, päärynä tai urheilullinen.

Ja kysymykset ovat nämä:

1. Kumpi kohta vartalossasi on kapeampi: hartiat vai lantio?

Jos vastaat hartiat, olet luultavasti päärynävartaloinen. Jos taas lantio, olet Y-vartaloinen. Jos ne ovat yhtä leveät, katso seuraava kysymys!

2. Onko vyötärösi selvästi esillä?

Jos on, ja hartiasi ja lantiosi ovat yhtä leveät, vartalomallisi on X. Entä jos ei?

3. Oletko rintava ja mahakas?

Et? Sitten olet todennäköisesti vartalotyypiltäsi urheilullinen. Jos olet, olet omenavartaloinen.

Niin helppoa se olikin!

Alun perin kysymyskaavion julkaisi muotisivusto Who What Wear. Kiitos!

Lue myös:

Näin saat Victoria’s Secret -alusvaatemallin vartalon 21 päivässä

Kroppa timmiksi kahvakuulalla – kuuden liikkeen tehotreeni

Me Naiset riisui: Tältä näyttää naisen vartalo

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.