Näin vältät tyylimokat kesäjuhlissa.

Kuva Jouni Harala

Valmistujaiset

Nainen voi pukeutua valmistujaisiin joko leninkiin, kevyeen jakkupukuun tai tyylikkääseen housuasuun. Jos tiedossa on esimerkiksi automatka paikalle tai istumista ja odottelua, kannattaa valita mahdollisimman rypistymätön materiaali.

Trendikäskin saa olla. Muoti sallii myös esimerkiksi täyspitkät maksihelmat, kunhan kyseessä ei ole ilta- tai juhlapuku.

Valmistujaisiin mies pukeutuu yleensä pukuun, joka voi olla joko tumma tai kesällä myös muun värinen. Koululla pukuun kuuluu ehdottomasti kravatti.

Rippijuhlissa pukukoodi on muuten sama, mutta uskonnollisuuden vuoksi ehkä vielä hivenen konservatiivisempi.

Akateemisissa juhlissa on omat etikettisääntönsä, joihin kannattaa perehtyä esimerkiksi täällä.

Häät

Häiden juhlavuus vaihtelee hääparin toiveiden mukaan, mutta pääasiassa pukeutuminen on melko juhlavaa.

Nainen pukeutuu vierailuasuun, joka voi olla leninki, juhlava jakkupuku tai tyylikäs housuasu. Jos hääpari vihitään kirkossa, hyvän tavan mukaista on peittää olkapäät juhlavalla jakulla tai huivilla. Edelleen kokovalkoinen on varattu morsiamelle, ja mustaan asuun on hyvä yhdistää jotain värillistä. Suuri käsilaukku tulee jättää autoon tai narikkaan.

Ennen kello 18 alkavissa päivätilaisuuksissa voi myös käyttää hattua, mutta se ei ole pakollinen.

Muut kesäjuhlat

Noudata kutsussa annettua pukeutumiskoodia. Jos sitä ei ole annettu, voit aina soittaa juhlien järjestäjälle ja kysyä. Jos olet itse juhlien järjestäjä, merkitse pukukoodi kutsuun. Se auttaa vieraita asuvalinnassa, eikä ole turhaa hienostelua.

Esimerkiksi sukujuhlissa pukukoodi on usein tumma puku, jolloin nainen pukeutuu vierailuasuun.

Lue lisää pukukoodeista: www.teja.fi/pukeutuminen