Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ne puristavat, valuvat ja menevät rikki. Ilman sukkahousujakaan ei vaan oikein pärjää.

Tammikuu on kuukausista julmin, joten viimeistään nyt on pakko kaivaa rakastetut ja vihatut sukkahousut esille. Ihonväriset, 15–20 denierin sukkikset ovat kaikille tutut, sillä ne ovat Suomen myydyimmät. Suomalainen nainen kuluttaa vuodessa noin 20 paria sukkahousuja ja se on vähän verrattuna esimerkiksi italialaisiin siskoihimme.

Sukkahousut esiteltiin 1960-luvulla naisen elämää helpottavana asiana: ne lämmittävät, hoikentavat sääriä sekä peittävät suonikohjut, mustelmat ja ajamattomat säärikarvat. Totuus on kuitenkin toinen. Nanso Groupin brand manager Jaana Nummela kertoo, että eniten valituksia tulee kiristävästä vyötärönauhasta, ja vaihtoehdoksi onkin kehitetty pehmeämpi soft lycra. Löysemmässä vyötärössä on kuitenkin vaarana, että sukkahousut lähtevät valumaan alas, ja polvia kohtia hiissautuva haarakiilahan on yksi raivostuttavimmista asioista.

Tänä talvena Euroopassa on intoiltu superlämpimistä fleece-sukkiksista, jotka mahdollistavat talvipyöräilyn vaikka hameessa. Testattu on: niissä hikistyvät varpaat ja peppuvako.

Ohuissa juhlasukkahousuissa taas on ongelmana se, että ne menevät liian helposti rikki. Nirhaantuneita sukkiksia korjaillaankin pariin kertaan värittömällä lakalla ennen kuin niistä raskitaan luopua.

– Eihän arkena juoda samppanjalaseistakaan. 8, 10 tai 15 denierin sukkahousuja ei ole tarkoitettu päivittäiseen käyttöön, Jaana Nummela muistuttaa.

Joka talvi yleisönosastolla haikaillaan, miksei tosiäijäkin voisi käyttää sukkahousuja. Jos joku ihan oikeasti haluaa kokeilla, niin miesten sukkahousuja saa esimerkiksi nettikaupasta: www.ferillo.com.