Pitsiä päästä varpaisiin. Sortsihaalarissa on läpikuultavat hihat, 40 €, Mango. Kukkakuosinen pitsiliivi, 29,95 €, Vero Moda. Paperinarusta punottu hellehattu on ihanan vilpoisa, 21,95 €, Selected Femme. Suurikokoiset korvarenkaat, 5,90 € ja hopean ja kullan sävyiset flash-tatuoinnit, 6,90 €/arkki, Glitter. Monikerroksista kaulakorua somistavat laatta-amuletit ja ketjusomisteinen koriste, 13 €, H&M.
Pitsiä päästä varpaisiin. Sortsihaalarissa on läpikuultavat hihat, 40 €, Mango. Kukkakuosinen pitsiliivi, 29,95 €, Vero Moda. Paperinarusta punottu hellehattu on ihanan vilpoisa, 21,95 €, Selected Femme. Suurikokoiset korvarenkaat, 5,90 € ja hopean ja kullan sävyiset flash-tatuoinnit, 6,90 €/arkki, Glitter. Monikerroksista kaulakorua somistavat laatta-amuletit ja ketjusomisteinen koriste, 13 €, H&M.

Kesän suloisen pitsimuodin värit on poimittu taivaalta: poutapilven valkoista ja auringon kultaa.

 


Kimonotakki on kesän ykkösvaate. Kaksikerroksisen topin helmassa aaltoilee piparkakkureuna, 26,95 €, Only. Kultalankasomisteinen kimono solmitaan hapsupäisillä punosnauhoilla, 49,95 €, Lindex. Pitsillä kuorrutetuissa sortseissa on pehmeä puuvillavuori, 34,95 €, Gina Tricot. Pienistä simpukoista ja puuhelmistä koottu kaulakoru, 15 €, H&M. Sormuksessa kiertää lehtiköynnös, 6,90 €, hopean ja kullan sävyiset flash-tatuoinnit, 6,90 €/arkki, Glitter.

 

 


Hapsuja ei voi olla koskaan liikaa! Koristeellinen luomupuuvillainen kaftaani sopii niin rannalle kuin sortsien kera kaupungillekin, 39,95 €, Gina Tricot. Liskokuosisissa bikineissä kimaltaa kulta, yläosa, 22,95 €, alaosa, 17,95 €, KappAhl. Läpikuultavat korvakorut, 8,90 €, sulka- ja puuhelmisomisteinen hiuslenkki, 7,90 € ja nilkkakoru, 7,90 €, Glitter. Lehtiköynnösrannekoru, 9 €, Montini. Hapsusomisteisessa puuvillalaukussa on punottu etupuoli ja olkahihna, 29,95 €, KappAhl.

 

 


Moderni merenneito valloittaa valkoisella. Väljässä topissa on joustava, avoin pääntie ja nyörikuja helmassa, 29,95 €, Vero Moda. Nilkkapituisen hameen keskiosaa koristaa pitsikangaskaistale, 54,95 €, Vila. Pitsikuosiset korvakorut, 69,90 €, Zanzlösa Zmycken. Monikerroksinen kaulakoru, 20 €, H&M. Käsintehty, makean veden helmistä ja nahkanauhasta koottu rannenauha, 26 €, La Puella.

 

 


Hiuskoristeen voi kiinnittää trendikkäästi myös takaraivolle. Pussimaisen puuvillapaidan yläosa on harsomaista pitsikangasta, 99 €, Denim & Supply Ralph Lauren. Ketjusomisteisessa hiuskoristeessa on kampakiinnitys, 14,90 €, Glitter.

 

Kuvauspaikka Hanko, Hangon matkailutoimisto, hanko.fi/tourism. Meikki ja hiukset Reija Lommi/Toimisto. Tiedustelut Denim & Supply Ralph Lauren/Stockmann (09) 1211. Ginatricot.com. H&M (09) 343 4950. KappAhl/Marsaana Communications (09) 2522 6200. Lapuella.com. Lindex 020 142 2400. Mango.com. Montini/Ur & Penn +46 8506 66411. Only, Selected Femme, Vero Moda, Vila/Bestseller 020 747 4600. Zanzlösa Zmycken/Glitter (09) 7268 0780.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.