Outi Pakarinen on vaatevalmentaja ja -suunnittelija, joka perusti ekologisen ja eettisen Kude-merkkinsä noin puolitoista vuotta sitten. Kuva: Teemu Lautamies
Outi Pakarinen on vaatevalmentaja ja -suunnittelija, joka perusti ekologisen ja eettisen Kude-merkkinsä noin puolitoista vuotta sitten. Kuva: Teemu Lautamies

Vaatevalmentaja Outi Pakarinen antaa viisi vinkkiä, joiden avulla pukeutumisesta tulee helpompaa ja hauskempaa.

Pukeutuminen ja shoppailu on ihanaa – mutta välillä myös aika vaikeaa. Vaatekaapissa on vaikka mitä, mutta klisee, ettei siellä kuitenkaan ole mitään päällepantavaa, pitää monen kohdalla paikkansa.

Sen on huomannut myös vaatevalmentaja ja -suunnittelija Outi Pakarinen, joka auttaa ihmisiä saamaan jo kaapissa olevista vaatteista hyödyn irti ja ostamaan uutta ekologisesti ja eettisesti.

Outi on mukana perjantaina 24.4. kansainvälisessä Vaatevallankumous-tapahtumassa. Kampanjan tarkoitus on kannustaa vaateteollisuutta kertomaan kuluttajille omista tuotantoprosesseistaan, materiaaliensa alkuperästä ja työntekijöistään.

Tässä Outin vinkit siihen, miten saat vaatekaapistasi enemmän irti – hyvässä lykyssä säästät samalla pitkän pennin.

1. Päästä irti ajatuksesta, että tarvitset aina uutta

”Kaikista oleellisinta on tunnistaa, ettei tyyli tarvitse uusia joka sesongin vaihtuessa. Vaikka uusia mallistoja tulee, ei se tarkoita, että edelliskesän vaatteet olisivat menneet vanhoiksi.”

2. Sesongin vaatteet esille, muut varastoon

”Sitä mitä ei näe, ei muista. Aina kun sesonki vaihtuu, loppuvan kauden vaatteet kannattaa siirtää varastoon. Sieltä on hirmu ihanaa nostaa esille ne vanhat vaatteet, joita ei ole talven aikana selaillut eikä nähnyt.”

3. Mieti yhdistelmiä etukäteen

”Monelle asiakkaalleni tuottaa päänvaivaa se, miten jo olemassa olevia vaatteita kannattaisi yhdistellä. Sille kannattaa varata joskus pari tuntia aikaa – tai sehän voisi olla vaikka hauska ohjelmanumero kaveriporukan illanviettoon.

Kiireessä pukeutuminenkin helpottuu, kun on miettinyt jo valmiiksi, että tämän alaosan kanssa käyvät nuo kolme yläosaa. Tyylitaiturit ja kaikkein innovatiivisimmatkin pukeutujat miettivät asuja valmiiksi jo kauan ennen kuin ne päätyvät heidän ylleen.”

4. Löydä oma juttusi

”Mieti esimerkiksi, miten kuvailisit tyyliäsi kahdella sanalla, ja käytä niitä apunasi ostoksilla ja pukeutuessa. Ota huomioon, millainen mielikuva sinulla on tyylistäsi ja miten käytännön elämä siihen vaikuttaa – korkeat korkokengät ja kynähame saattavat toimia ajatuksen tasolla ja Sinkkuelämää-sarjassa, mutteivät Suomen loskassa tarpoessa.

Käy läpi vaatekaappiasi ja analysoi, mistä väreistä tykkäät, mikä muotokieli on mieleisesi ja millaisista yksityiskohdista pidät. Fakta on, että jos haluaa rakentaa toimivan, helpon ja hyvännäköisen puvuston, vaatekappaleiden pitää sopia yhteen toistensa kanssa.”

5. Pysy tiukkana ostoksilla

”Suurin sortumisriski on, kun menee kauppoihin, jotka ovat täynnä ihanuuksia. Kätevä vinkki on miettiä, miten uutta vaatteita käyttäisi. Se pitäisi pystyä mätsäämään kolmen jo olemassa olevan vaatteen kanssa.”

Lue myös:

Armi Toivanen puki vaatteet nurinpäin tärkeästä syystä

Ovatko ylläsi olevat vaatteet riistomuotia?

Näin säästät rahaa vaatteissa – ja näytät kaiken lisäksi paremmalta

Naiset intoilevat nyt tästä: töihin joka päivä samassa asussa

Tänä kesänä nenälleen kannattaa valita mahdollisimman futuristiset aurinkolasit.

Pikkuiset ja pyöreät, suuret ja kissamaiset, klassiset joka paikan höylät. Viime vuosina aurinkolasirintamalla on ollut mistä valita.

Mutta millaiset plehat ovat muodikkaimmat kesällä 2018? Vogue-lehden mukaan vastaus on kiistatta aerodynaamiset ja futuristiset sporttiaurinkolasit, eli tuttavallisemmin ”nopeet lasit”.

Jos kuvaus ei herätä mitään kelloja, anna prinsessa Annen havainnollistaa!

Kuningatar Elisabet II:n tytär Anne, 67, on luottanut nopeisiin laseihin jo hyvän tovin. Viimeksi hänet nähtiin trendilasit nenällään Harryn ja Meghanin häissä. Muuten hänen juhlalookinsa oli hyvin klassinen:

Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.
Niin coolia! Anne yhdisti kermanvalkoiseen leninkiinsä Adidaksen sporttiset aurinkolasit.

Anne kuvattiin sporttiset kakkulat päässään myös esimerkiksi vuonna 2015 Englannin ja Skotlannin välisessä rugbypelissä.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Catwalkien ehdoton ykkönen

Annen suosimia kieltämättä melkoisia ysärifiiliksiä herättäviä aurinkolaseja on vilissyt viime aikoina runsaasti catwalkeilla. Esimerkiksi Stella McCartney ja Fenty x Puma esittelivät nopeita laseja kevään 2018 muotinäytöksissään.

Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters
Kuvat: Fenty x Puman ja Stella McCartneyn / Reuters

Suomessa futurististen lasien ilosanomaa on levittänyt jo useamman vuoden ajan esimerkiksi räppärit Jare ja Ville-Galle. Vuonna 2014 Jare kertoi Me Naisille, että kiiltäväpintaiset sporttilasit ovat yksi hänen tyylinsä kulmakivistä.

 

HÄÄÄÄÄ! Tänää takas keikoille. Oulu&Rovaniemi vamos! ✈️✈️✈️

A post shared by Jare Brand (@jeanbabtiste) on

Ei pukeutumispaniikkia! Kesän juhliin riittää yksi helppokäyttöinen vaate, kun sen voi stailata parilla eri tavalla.

Vedä kuvan reunassa olevaa nuolta vasemmalle ja oikealle, niin näet saman vaatteen kahdessa eri tyylissä. 


Laskoshame, 49,99 €, H&M. Romanttinen jakku, 109,95 €, Neo Noir. Paitapusero, 19,95 €, Gina Tricot. Hiussolki, 8,99 €, Glitter. Olkalaukku, 29,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
Polyesterinen laskoshame on helppo pukea monella eri tavalla, 49,99 €, H&M. Glitterneule, 69,95 €, Neo Noir.  Kukkakorvakorut, 16,99 €, Glitter. Kiiltävä tekonahkalaukku, 34,99 €, Pieces. Veloursaappaat, 66,99 €, Na-kd.
 


Housut, 85 €, Ajlak.Olat paljastavassa puuvillapaidassa sekoittuvat skarpit raidat ja pehmeä röyhelö, 59,99 €, Selected Femme. Kirjekuorilaukku, 439,95 €, Loeffler Randall. Hopeanhohtoiset nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
Kasvikuvioisten housujen pohjaväri on aina trendikäs ja juhlava valkoinen, 85 €, Ajlak. Kimonojakku, 85 €, Ajlak. Pystykauluksinen pusero, 24,99 €, H&M. Pitkä riipus, 16,99 €, Pieces. Iltalaukku, 129 €, Unisa. Nahkapistokkaat, 69,95 €, Tamaris.
 


Bleiseri, 239 €, Samsøe & Samsøe. Läpikuultava mekko, 69,95 €, Neo Noir. Kukkakorvakoruissa riittää katsottavaa, 9,99 €, Kappahl. Kullanvärinen nahkalaukku, 109 €, Tommy Hilfiger. Avokkaat, 125 €, Unisa.
Bleiseri, 239 €, ja kauniisti valoa heijastava viskoositoppi, 79 €, Samsøe & Samsøe. Leveälahkeiset, vajaamittaiset housut, 79,95 €, Selected Femme. Puuvillalaukku, 24,99 €, H&M. Avokkaat, 125 €, Unisa.