Tästä ei enää voi paljon karsia. Kuva Shutterstock
Tästä ei enää voi paljon karsia. Kuva Shutterstock

Paras apuväline vaatekaapin kevätsiivouksessa on kärsivällisyys.

Seis! Ennen kuin ryntäät kauppojen kevätihanuuksia pursuilevien rekkien äärelle, tee kriittinen vilkaisu vaatekaappiisi. Kurkkaa myös takariviin ja ylimmälle hyllylle. Vilkuttelevatko villanutut ja Naganon olympialaisten aikaiset säärystimet kasojen seasta vai onko henkareissa vain tarkasti valittuja vaatteita, joita käytät ympäri vuoden, tilanteessa kuin tilanteessa?

Jos samastut jälkimmäiseen, voit taputtaa itseäsi olalle ja jatkaa samaan malliin. Hyvä sinä! Mikäli tilanne kuitenkin on jotain muuta, lienee kevätsiivouksen aika.

Se ei ole onneksi vaikeaa.

1. Tyhjennä

Puhtailta hyllyiltä on hyvä aloittaa. Tyhjennä vaatekaappi tai -huone ja pyyhi hyllyt ennen kuin alat laittaa vaatteita takaisin paikoilleen. Samalla on hyvä tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet: Ovatko esimerkiksi hyllyvälit olleet toimivat vai pitäiskö niitä muuttaa? Puuttuuko jotain, esimerkiksi henkareita tai koreja sukille?

2. Karsi

Vaatteet kannattaa jakaa karkeasti kolmeen kasaan: pois heitettäviin tai annettaviin, takaisin kaappiin päätyviin ja säilöön joutaviin, esimerkiksi sesonkivaatteisiin. Laita likaiset tai korjausta vaativat omaan, erilliseen pinoonsa ja katso seuraava kohta. Liian pienistä vaatteista kannattaa luopua, liian väljien pienennyttämistä kannattaa harkita.

3. Huolla

Talvineuleet joutavat säilöön, mutta ensin ne on hyvä pestä ja korjata. Vaikka sesonkivaatteet säilyttäisi vaatekaapissa, ne kannattaa pakata omiin pusseihinsa tai laatikoihinsa. Vakuumipussit ovat käteviä ja säästävät tilaa. Revenneet, purkautuneet tai napin kiinnitystä vaativat vaatteet voi myös viedä ompelijalle, mikäli oma osaaminen ja jaksaminen ei riitä.

4. Lajittele

Takaisin vaatekaappiin päätyvät vaatteet kannattaa lajitella: trikoopaidat omaan pinoonsa, hameet omaansa ja niin edelleen. Värijärjestystä ei ole pakko ryhtyä säätämään, se vie vain aikaa.

Useimmin käytettävät vaatteet sijoitetaan käden ulottuville ja harvemmin tarvittavat takariviin. Henkareilla kaikki on kätevimmin esillä ja saatavilla – kun kaikki henkarit ovat samanlaisia, ne eivät takerru toisiinsa ja rekin siistinä pitäminen on helppoa.

5. Hajoita ja hallitse

Kaikkea ei ole pakko urakoida kerralla, vaan siivouksen voi jakaa osiin. Tänään neuleet ja t-paidat, huomenna ulkovaatteet ja viikon päästä alaosat.

 
Lue myös:

Naisen kaapissa on keskimäärin 400 eurolla käyttämättömiä vaatteita

Älä osta mitään – tai ainakaan krääsää! Miten sen oikein tunnistaa?

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.