Tästä ei enää voi paljon karsia. Kuva Shutterstock
Tästä ei enää voi paljon karsia. Kuva Shutterstock

Paras apuväline vaatekaapin kevätsiivouksessa on kärsivällisyys.

Seis! Ennen kuin ryntäät kauppojen kevätihanuuksia pursuilevien rekkien äärelle, tee kriittinen vilkaisu vaatekaappiisi. Kurkkaa myös takariviin ja ylimmälle hyllylle. Vilkuttelevatko villanutut ja Naganon olympialaisten aikaiset säärystimet kasojen seasta vai onko henkareissa vain tarkasti valittuja vaatteita, joita käytät ympäri vuoden, tilanteessa kuin tilanteessa?

Jos samastut jälkimmäiseen, voit taputtaa itseäsi olalle ja jatkaa samaan malliin. Hyvä sinä! Mikäli tilanne kuitenkin on jotain muuta, lienee kevätsiivouksen aika.

Se ei ole onneksi vaikeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Tyhjennä

Puhtailta hyllyiltä on hyvä aloittaa. Tyhjennä vaatekaappi tai -huone ja pyyhi hyllyt ennen kuin alat laittaa vaatteita takaisin paikoilleen. Samalla on hyvä tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet: Ovatko esimerkiksi hyllyvälit olleet toimivat vai pitäiskö niitä muuttaa? Puuttuuko jotain, esimerkiksi henkareita tai koreja sukille?

2. Karsi

Vaatteet kannattaa jakaa karkeasti kolmeen kasaan: pois heitettäviin tai annettaviin, takaisin kaappiin päätyviin ja säilöön joutaviin, esimerkiksi sesonkivaatteisiin. Laita likaiset tai korjausta vaativat omaan, erilliseen pinoonsa ja katso seuraava kohta. Liian pienistä vaatteista kannattaa luopua, liian väljien pienennyttämistä kannattaa harkita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Huolla

Talvineuleet joutavat säilöön, mutta ensin ne on hyvä pestä ja korjata. Vaikka sesonkivaatteet säilyttäisi vaatekaapissa, ne kannattaa pakata omiin pusseihinsa tai laatikoihinsa. Vakuumipussit ovat käteviä ja säästävät tilaa. Revenneet, purkautuneet tai napin kiinnitystä vaativat vaatteet voi myös viedä ompelijalle, mikäli oma osaaminen ja jaksaminen ei riitä.

4. Lajittele

Takaisin vaatekaappiin päätyvät vaatteet kannattaa lajitella: trikoopaidat omaan pinoonsa, hameet omaansa ja niin edelleen. Värijärjestystä ei ole pakko ryhtyä säätämään, se vie vain aikaa.

Useimmin käytettävät vaatteet sijoitetaan käden ulottuville ja harvemmin tarvittavat takariviin. Henkareilla kaikki on kätevimmin esillä ja saatavilla – kun kaikki henkarit ovat samanlaisia, ne eivät takerru toisiinsa ja rekin siistinä pitäminen on helppoa.

5. Hajoita ja hallitse

Kaikkea ei ole pakko urakoida kerralla, vaan siivouksen voi jakaa osiin. Tänään neuleet ja t-paidat, huomenna ulkovaatteet ja viikon päästä alaosat.

 
Lue myös:

Naisen kaapissa on keskimäärin 400 eurolla käyttämättömiä vaatteita

Älä osta mitään – tai ainakaan krääsää! Miten sen oikein tunnistaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla