No nämä sääret eivät ainakaan muistuta mitään vantteria puunrunkoja. Kuva: Shutterstock
No nämä sääret eivät ainakaan muistuta mitään vantteria puunrunkoja. Kuva: Shutterstock

Pienentääkö pohkeita vai laajentaako saappaanvarsia? Siinä pulma, joka tuskastuttaa useimpia naisia. Briteissä on siirrytty jo koviin keinoihin.

Saapaskausi tuo mukanaan ongelman: pohkeet. Ne ovat usein liian ohuet täyttääkseen saappaanvarret tai liian paksut mahtuakseen pitkävartisiin saappaisiin.

Britanniassa paksupohkeiset ovat ottaneet käyttöön hurjat keinot. Daily Mailin mukaan yhä useampi nainen hakeutuu kauneushoitoihin, joissa sääriin pistetään suuria määriä botoxia. Myrkky lamauttaa hermoja ja estää lihaksia supistumasta, minkä ansiosta pohkeen ympärysmitta voi pienentyä 1–2 senttiä. Vaikutus kestää puoli vuotta. Saappaat sujahtavat jalkaan, eivätkä pohkeet näytä korkokengissäkään liian lihaksikkailta.

Vaikka operaatio on helppo ja nopea, asiantuntijat varoittavat sen riskeistä. Pohkeen lihakset ovat isot, joten pistoksia tarvitaan paljon: kasvojen rypyt silottuvat 20 pistoksella, mutta sääriin tarvitaan 250. Pistokset surkastuttavat lihaksia, millä voi olla vaikutusta kävelykykyyn. Lisäksi jalkojen lihasten tärkeä tehtävä on huolehtia siitä, että veri kiertää ja nousee jaloista kohti sydäntä. Jos nämä lihakset heikentyvät, vaarana ovat veritulpat. Lisäksi botox on myrkky, joka voi olla suurina määrinä tai väärin pistettynä ihmiselle jopa hengenvaarallinen.

Neulan alle vai suutarille?

Daily Mailin haastattelema tohtori Carolyn Berry, joka on tehnyt säärien pistoshoitoja Lontoossa vuoden ajan, sanoo, että vaaroja ei ole, kunhan neulaa ei työnnä liian syvälle. Tulosten pitäisi näkyä parissa viikossa.

Mutta onko saapastilanne muka niin huono kuin jutussa haastattelut brittinaiset väittävät?

Vaikka botox on kauneusleikkauksiin verrattuna kohtuuhintaista, muutamista satasista reiluun tonniin, vielä edullisemmaksi tulee viedä saappaat suutarille. Jos mahtuminen on vain sentistä kiinni, suutari todennäköisesti saa venytettyä saappaita sen verran, että ne sujahtavat jalkaan. Saappaiden varsia on myös mahdollista leventää ompelemalla niihin joko nahkainen tai venykekankaasta tehty kiila.

Kenkäkaupatkin huomioivat monimuotoiset kinttumme nykyään hyvin. Valikoimista löytyy saappaita eri levyisillä varsilla sekä malleja, joiden venykeosa varmistaa sopivuuden useimmille pohkeille. Nettishoppailijan onneksi monilla sivustoilla kerrotaan myös varren leveys – niissä voi olla saman merkin sisällä suuriakin eroja.

Lue myös:

Suuremmat rinnat juhliin tai lomalle – nyt sekin on mahdollista

Suomalaiset haluavat nyt näitä kauneusleikkauksia

Uusin anti-age-villitys: kädet

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.