3D-tulostin työssään. Kuva: Reuters
3D-tulostin työssään. Kuva: Reuters

Verkkojätti Amazon avasi 3D-tulostekauppansa.

Olethan kuullut 3D-tulostetuista taloista ja sisäelimistä? Niistä sietääkin vouhottaa, sillä tekniikka, jolla voi tulostaa vaikka munuaisen, kuulostaa aivan uskomattomalta.

Kehittyvät 3D-tulosteet ilahduttavat kuitenkin myös tavallista nettishoppailijaa. Verkkokauppajätti Amazon lanseerasi tällä viikolla kaupan, josta voi tilata kolmiulotteisia tulosteita, enimmäkseen koruja ja muita pieniä muovi- tai metalliesineitä.

Selaimessa toimivalla suunnitteluohjelmalla pystyy muokkaamaan esimerkiksi sormuksen kokoa, paksuutta, käytettyä metallia ja koristeen muotoa. Tuloksen näkee heti esikatselussa, jossa sormusta voi pyöritellä 360 astetta joka suuntaan. Valmis suunnitelma klikataan ostoskoriin, ja valmis tuloste saapuu kotiin parin kolmen viikon kuluttua. Voisiko shoppailuelämys ja oma muotisuunnittelu enää helpompi ja hauskempi olla!

Tekniikka on kuitenkin vielä lapsenkengissä, eikä voida puhua mistään trendiasusteista. Alku on kuitenkin sen verran lupaava, että ehkä jo parin vuoden päästä muotiakin voi ostaa netistä mittatilauksena.

Sormuksen muotoilu nettikaupassa on lastenleikkiä. Kuvakaappaus: Amazon.com

Lue myös:

Nettikauppa myy 3D-vauvoja

Tuhoaako opiskelijan keksintö kosmetiikkateollisuuden?

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.