Osa näistäkin joutaisi varmaan jo roskiin, kierrätykseen tai edes parsittaviksi. Kuva: Shutterstock
Osa näistäkin joutaisi varmaan jo roskiin, kierrätykseen tai edes parsittaviksi. Kuva: Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan alusvaatteita käytetään muutaman vuoden ajan. Höpsis! Hyvä kestää vaikka kymmenen vuotta.

Sukkia ja alusvaatteita 2–3 vuotta, housuja, hameita ja puseroita noin viisi ja puoli, ulkovaatteita jopa 7,5 vuotta.

Näin pitkään vaatteita keskimäärin käytetään, paljastui Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuksessa, josta Ilta-Sanomat kertoi torstaina.

Käyttövuosien jälkeen vaatteista suurin osa päätyy jätteeksi ja 22 prosenttia hyväntekeväisyysjärjestöille kierrätettäväksi.

Tulos selvisi sähköisellä kyselyllä, johon vastasi noin tuhat ihmistä.

Ihan hyvältä kuulostaa! Muutama huomio meillä kuitenkin on:

Housujako käytettäisiin yli viisi vuotta? Joopa joo! Farkut menevät kyllä haaroista rikki alle kahdessa vuodessa.

Ulkovaatteet kestävät vuodesta toiseen, se on vissi juttu. Mutta miksi? No kun ei jaksa. Ei jaksa ostaa uusia! Se on niin hankalaa ja tuskallista.

Sukat ovat todellista kulutustavaraa. Karkeat jalkapohjat lyhentävät käyttöikää huomattavasti!

Hei, osa naisten kaapeista löytyvistä pikkuhousuista saattaa olla vaikka 1990-luvulta! Kyllä käyttöikä voi olla alusvaatteillakin enemmän kuin muutaman vuoden. Yhdessä asiassa olemme kuitenkin tarkkoja: reikäpikkarit ovat roskiskamaa.

Rintaliivejä me emme katsele velttoina, mutta urheilurintaliivit voivat kestää jopa kymmenen vuotta. Ja erityismaininta pitkille kalsareille. Ne kestävät vuosia... ja kymmeniä... ja vuosikymmeniä.

Hame, housu, paita, neule, jakku... Mikä tahansa vaate olikaan, siirtyy se kulahtaneena mökkivaatteeksi! Eikö tätä huomioitu ollenkaan? Että vaatteita kierrätetään fiksuna naisena itselle. Osa niistä tulee laitettu varastoon aina välillä ja kaivettua esille viisi vuotta myöhemmin ”kuin uutena”.

Tämä totuus tuntuu pitävän vaatteissa paikkansa: kallista ja hyvälaatuista käyttää vaikka kymmenen vuotta.

Lue myös:

Reikäiset Ressu-pikkarit ja pastellipitsiä – tällaisia alusvaatteita naiset oikeasti käyttävät

Pystyisitkö elämään vuoden ilman uusia vaatteita?

Tekniset treenivaatteet löyhkäävät pahimmin – näin selätät hajuhaitat

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.