Selvitä oma vartalotyyppisi ja korosta parhaita puoliasi pukeutumisella.

Colourbox

Ylhäältä iso Y

Y-vartalotyypin tunnusmerkkejä ovat leveät hartiat tai muhkeat rinnat sekä kapea vyötärö ja lantio. Usein myös jalat ovat pitkät.

Jos olet Y-mallia, korosta alaosaa leveähelmaisilla, vaaleasävyisillä kuosihameilla ja mekoilla. Myös kapeat, katkaistut housut antavat toivottua naisellista pyöreyttä ja muotoa lantion alueelle.

Sirot ja simppelit tummasävyiset paidat, neuleet ja takit ovat omiaan kaventamaan ylävartaloa. Suosi avaria ja kevyesti laskeutuvia päänteitä. Matalakorkoiset kengät ovat paras vaihtoehto, kun vartalon yläosa on hallitseva.

Jos et halua korostaa hartioita ja rintoja, vältä poolopaitoja, isoja kauluksia ja rypytettyjä hihoja. Unohda myös rimpsut ja ripellykset kaula-aukon läheisyydessä.

Pehmeän pyöreä O

O-vartalotyypin muodot ovat pyöreän pehmeitä. Kapeiden hartioiden ja suurten rintojen sekä vatsan takia huomio kiinnittyy ylävartaloon. Sääret – ja jalat yleensäkin – ovat tämän vartalotyypin ykkösjuttu, jota kannattaa korostaa.

Valitse suoralinjaisia, kevyistä materiaaleista valmistettuja pitkiä tunikoita, jakkuja ja neuletakkeja. Kaulukset ja hieman hartioita korostavat yläosat ryhdistävät asua ja vähän pallomaista olemusta.

Suosi suuria, selkeitä kuoseja sekä pystyraitoja, jotka lisäävät vartalon pitkänomaista vaikutelmaa. Näyttävät kaulakorut vievät huomion pois keskivartalosta. Suoralinjaiset housut ja hameet tasapainottavat ylävartaloa. Tukevat korot kengissä puolestaan keventävät kokonaisvaikutelmaa ja lisäävät pituutta. Muista, että olematonta vyötäröä ei kannata korostaa vöillä, poimutuksilla tai röyhelöillä.

Leveälanteinen A

A-vartalotyypille on tyypillistä olemattomat olkapäät, pienet rinnat, kapea vyötärö, leveä lantio sekä muhkeat peppu ja reidet.

Kiinnitä huomio ylävartaloon näyttävillä ja ryhdikkäillä kauluksilla, päänteillä ja huiveilla. Vaaleasävyiset ja -kuosiset yläosat, pussimaiset hihat ja kevyet olkatoppaukset antavat toivottua boostia hartialinjaan. Myös suurikokoiset korvakorut tuovat huomion kasvojen alueelle.

Korosta reilusti vyötäröä erilaisin vöin ja kietaisupaidoin. Unohda a-linjaiset yläosat, sillä ne vain korostavat lantion leveyttä. Lanteilta hillitysti laskostuva ja levenevä hame sekä ylhäältä istuvat, suoralinjaiset tai alaspäin levenevät housut ovat A-vartaloisen ykkösvalinta. Korkeat korot hoikentavat tolppamaisia jalkoja.

Muista valita kenkien tai saappaiden sävyyn sopivat sukkahousut ja jätä kuviolliset sukkikset kauppaan.


Hääpukutrendeillä on tapana liikkua Suomeen hitaasti, mutta paljastava pitsi on jo muodissa täälläkin. 

Moni tämän kesän morsian on jo pukunsa valinnut. Siltä varalta, että joku vuoden 2018 tai peräti vuoden 2019 morsian on pukua vailla, tietoisku: nakuhääpuku on nyt ajankohtaisin look häämarkkinoilla.

Mikä on nakuhääpuku, te kysytte. Aivan tyystin alasti trendiniekkojenkaan ei tarvitse alttarille astella, mutta muotiin kuuluu, että ihoa näytetään, ja paljon. 

Nakutrendin aallonharjalla on muutama erityisen paljon julkisuutta saanut puku. Alastomin niistä on Pronoviaksen haalari, jonka pitsit peittävät kuulemma vain kuusi prosenttia vartalon ihosta.

 

A post shared by Pronovias (@pronovias) on

244 työtuntia vaatinut ihokankaan käytön mestariteos on päässyt jo käyttöön, vaikkakaan ei häihin. Bloggaaja Cristina Pedroche sonnustautui nakuhaalariin viime uutena vuotena. 

Pronovias on muutenkin kunnostautunut paljastavien pukujen saralla.

 

A post shared by Pronovias (@pronovias) on

Jos Pronoviaksen pitsi- tai siis nakuhaalari pitää ykköspaikkaa vuoden 2018 kohutuimpien pukujen listalla, toiselle sijalle nousee Pariisin muotiviikoilla nähty ranskalaisen On Aura Tout Vun asuyhdistelmä.

 

A post shared by On Aura Tout Vu (@onauratoutvu) on

Kimaltavan korsetin ja läpikuultavan hameen yhdistelmä ei ole ranskalaismerkin ainoa nakupuku. Muistakin saman näytöksen asuista vilkkui yhtä sun toista.

 

A post shared by On Aura Tout Vu (@onauratoutvu) on

Kolmannen sijan kohunakupukujen kisassa saa Pinterest-suosikki, hääpukuvalmistaja Grace Loves Lacen taidonnäyte.

Skin is in, merkki julistaa Instagram-tilillään. Harper's Bazaarissa kerrotaan, että Grace Loves Lacen mukaan morsiamet valitsevat ihoa näyttäviä pukuja 30 prosenttia aiempaa enemmän. 

Suomeen viiveellä

Mitä nakupukujen esiinmarssi tarkoittaa suomalaisten kannalta? Onko kesähäissä hyvä varautua kääntämään katseensa häveliäästi pois morsiamesta? 

Tuskin. Globalisaatio ja verkkokaupan suosio ovat nopeuttaneet häätrendien saapumista merten takaa, mutta häihin muoti tulee silti hitaammin kuin arkeen. Hääpuku on suuri investointi, joten kaikkein erikoisimmat muotipuvut jäävät helposti kaupan hyllylle. 

Toisaalta takaa avonaiset, selästä pelkällä pitsillä silatut puvut ovat olleet Suomessakin muodissa jo monta vuotta. Olkaimettomien pukujen muoti taas on kestänyt jo ainakin vuosikymmenen. Suunta on siis paljastavampaan päin. 

Kirkon pukeutumisetiketti ei muutu yhtä nopealla tahdilla kuin muoti. Niinpä hartiat ja selän paljastavat puvut tuottavat kirkossa avioituville morsiamille päänvaivaa. Hartioita peittämään hankitaan mitä erilaisimpia boleroita, paitoja, huiveja, keeppejä ja jakkuja – jotka nekin toki saattavat olla pitsisiä. 

Milloin tulette takaisin, puhvihihat?

Jos paljastava nakupukumuoti kyllästyttää, nyt on mahdollisuus olla aikaansa edellä valitsemalla peittävä hääpuku. Koska kaikki kiertää muodissa, ennustamme, että prinsessa Dianan ihasteltu, valtava kermakakkupuku vuodelta 1981 tulee vielä uudelleen muotiin. On vain ajan kysymys, milloin morsiamet himoitsevat ohuenohuen pitsin sijaan puhvihihoja ja suurta rusettia takamuksensa päälle.

Prinsessa Dianan hääpuvussa oli suuret puhvihihat ja metrikaupalla laahusta. Kuva: Reuters
Prinsessa Dianan hääpuvussa oli suuret puhvihihat ja metrikaupalla laahusta. Kuva: Reuters

Näyttelijä Eva Longoria taitaa sekä rennon että klassisen tyylikkään pukeutumisen.

Näyttelijä Eva Longoria, 42, ei kuulu 157 sentin pituudellaan Hollywoodin pitkäsäärisimpiin. Täydelliset naiset -sarjasta tutuksi tullut kaunotar tietää kuitenkin niksit, joilla varteen saa lisää mittaa. Ihon sävyä lähellä olevat korkkarit tuovat sääriin lisäpituutta, samoin vaaleat, lyhyehköt alaosat. Esikoistaan odottava näyttelijä on säilyttänyt myös raskausaikanaan klassisen ja rennonsporttisen tyylinsä.

Nuden sävyt sopivat Evalle. Sävyn kengät tuovat sääriin lisää senttejä.
Nuden sävyt sopivat Evalle. Sävyn kengät tuovat sääriin lisää senttejä.

Cannesissa näyttelijä oli valinnut ylleen shortsihaalarin. Mielenkiintoisilla yksityiskohdilla täydennetty asu korosti sääriä ja vyötäröä. 
Cannesissa näyttelijä oli valinnut ylleen shortsihaalarin. Mielenkiintoisilla yksityiskohdilla täydennetty asu korosti sääriä ja vyötäröä. Kotikulmillaan Los Angelesissa Eva pukeutuu rennosti. There`s a fine wine between love and war julistaa näyttelijän asennepaita.
Kotikulmillaan Los Angelesissa Eva pukeutuu rennosti. There`s a fine wine between love and war julistaa näyttelijän asennepaita.

Kenenkään ei ole toki pakko yrittää olla varttaan pidempi. Lyhyydessä on nimittäin paljon hyviäkin puolia. Lue lisää aiheesta allaolevista linkeistä!