Selvitä oma vartalotyyppisi ja korosta parhaita puoliasi pukeutumisella.

Colourbox

Ylhäältä iso Y

Y-vartalotyypin tunnusmerkkejä ovat leveät hartiat tai muhkeat rinnat sekä kapea vyötärö ja lantio. Usein myös jalat ovat pitkät.

Jos olet Y-mallia, korosta alaosaa leveähelmaisilla, vaaleasävyisillä kuosihameilla ja mekoilla. Myös kapeat, katkaistut housut antavat toivottua naisellista pyöreyttä ja muotoa lantion alueelle.

Sirot ja simppelit tummasävyiset paidat, neuleet ja takit ovat omiaan kaventamaan ylävartaloa. Suosi avaria ja kevyesti laskeutuvia päänteitä. Matalakorkoiset kengät ovat paras vaihtoehto, kun vartalon yläosa on hallitseva.

Jos et halua korostaa hartioita ja rintoja, vältä poolopaitoja, isoja kauluksia ja rypytettyjä hihoja. Unohda myös rimpsut ja ripellykset kaula-aukon läheisyydessä.

Pehmeän pyöreä O

O-vartalotyypin muodot ovat pyöreän pehmeitä. Kapeiden hartioiden ja suurten rintojen sekä vatsan takia huomio kiinnittyy ylävartaloon. Sääret – ja jalat yleensäkin – ovat tämän vartalotyypin ykkösjuttu, jota kannattaa korostaa.

Valitse suoralinjaisia, kevyistä materiaaleista valmistettuja pitkiä tunikoita, jakkuja ja neuletakkeja. Kaulukset ja hieman hartioita korostavat yläosat ryhdistävät asua ja vähän pallomaista olemusta.

Suosi suuria, selkeitä kuoseja sekä pystyraitoja, jotka lisäävät vartalon pitkänomaista vaikutelmaa. Näyttävät kaulakorut vievät huomion pois keskivartalosta. Suoralinjaiset housut ja hameet tasapainottavat ylävartaloa. Tukevat korot kengissä puolestaan keventävät kokonaisvaikutelmaa ja lisäävät pituutta. Muista, että olematonta vyötäröä ei kannata korostaa vöillä, poimutuksilla tai röyhelöillä.

Leveälanteinen A

A-vartalotyypille on tyypillistä olemattomat olkapäät, pienet rinnat, kapea vyötärö, leveä lantio sekä muhkeat peppu ja reidet.

Kiinnitä huomio ylävartaloon näyttävillä ja ryhdikkäillä kauluksilla, päänteillä ja huiveilla. Vaaleasävyiset ja -kuosiset yläosat, pussimaiset hihat ja kevyet olkatoppaukset antavat toivottua boostia hartialinjaan. Myös suurikokoiset korvakorut tuovat huomion kasvojen alueelle.

Korosta reilusti vyötäröä erilaisin vöin ja kietaisupaidoin. Unohda a-linjaiset yläosat, sillä ne vain korostavat lantion leveyttä. Lanteilta hillitysti laskostuva ja levenevä hame sekä ylhäältä istuvat, suoralinjaiset tai alaspäin levenevät housut ovat A-vartaloisen ykkösvalinta. Korkeat korot hoikentavat tolppamaisia jalkoja.

Muista valita kenkien tai saappaiden sävyyn sopivat sukkahousut ja jätä kuviolliset sukkikset kauppaan.


Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.