Kas noin se läikähtää! Kuva: Shutterstock
Kas noin se läikähtää! Kuva: Shutterstock

Vaatteeseen tullut tahra vaatii joskus nopeaa toimintaa, ettei suosikkiasu mene lopullisesti pilalle. Näin päihität yleisimmät loppuvuoden bilekauden sotkut.

Glögiä, punaviiniä, drinkkejä ja kaikki joulupöydän herkut rosollista jälkiruokiin. Kaikki nautittuna pikku hiprakassa tungoksen keskellä Pikkujoulukausi on vaaroja täynnä, sillä niin alttiita vaatteet ovat nyt tahroille.

Mutta ei anneta sen estää bilettämistä tai ykkösten pukemista ylle! Tässä toimintaohjeet yleisimpien biletahrojen hoiteluun.

Punaviiniglögi

Tummanpunaiset tahrat lempimekolla eivät naurata, joten toimeen kannattaa tarttua heti. Tanniinisten juomien aiheuttamiin tahroihin voi kokeilla happoa, esimerkiksi viinietikkaa tai sitruunamehua. Tuoreeseen tahraan tepsivät myös astianpesuaine ja huuhtelu lämpimällä vedellä. Moni luottaa myös suolan ripotteluun vielä kostean tahran päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiki

Hikitahroja on turha murehtia kesken kekkereiden, mutta niitä ei kannata jättää pitkäksi aikaa vaatteisiin juhlien jälkeenkään, ettei lika pääse pinttymään ja haurastuttamaan vaatteen kuituja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli vaatteet kestävät konepesun, esikäsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella ja pese entsyymipitoisella pyykinpesuaineella korkeimmassa mahdollisella lämpötilassa, mieluiten 60 asteessa, jos vaate sen vain kestää. Entsyymipitoisia pesuaineita ei kuitenkaan suositella villalle ja silkille, koska entsyymit saattavat vahingoittaa eläinperäisiä kuituja.

Voit myös kokeilla etikkaliuoksessa huuhtelua, esikäsittelyä oksaalihapolla tai sappisaippuaa, mikäli vaate niitä kestää. Voimakkaita aineita kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan.

Kahvi

Mikäli kahvia kaatuu päälle enemmän kuin pisara, tahraa kannattaa huuhdella heti kylmällä vedellä ja käyttää tahranpoistoon myös käsiastianpesuainetta.

On pienempi paha kulkea hetken aikaa jostain kohtaa märässä vaatteessa kuin antaa kahvitahran kuivua juhlavaatteelle, etenkin jos päällä on vaaleaa. Juhlien jälkeen vaate tulisi pestä entsyymipitoisella valkopesuaineella tai valkaista, mikäli mahdollista. Esikäsittely nestemäisellä pyykinpesuaineella voi auttaa.

Likööri

Likööri irtoaa haalealla saippuavedellä, johon on lisätty ammoniakkia. Vaate kannattaa pestä valkopesuaineella. Kaikkein vaikemmissa tahroissa kannattaa hakea apua pesulasta.

Rasvaiset naposteltavat

Astianpesuaine poistaa tehokkaasti rasvaa myös tekstiileistä, joten ryntää keittiöön. Öljyä voi kokea imeä kankaasta myös vauvatalkin avulla – tosin ei ehkä kaikkein tummimpiin vaatteisiin. Ripottele talkkia tahralle ja anna vaikuttaa. Pudistele pölyt vaatteesta ja pese normaalisti.

Punajuuri

Vaatteille pudonnut rosolli saa aikaan näyttävää jälkeä. Tuoreeseen tahraan voi kokeilla käsitiskiainetta ja kuumaa vettä. Myös kivennäisvedellä huuhtelua voi kokeilla. Ennen pesua tahra kannattaa esikäsitellä tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpoistoaineella. 

Lähteet: Refinery29, Martat, Teknokemian yhdistys ry

Lue myös:

Tiesitkö, että tätä vempainta voi käyttää hätäsilitysrautana? 3 kikkaa vaatepulmiin

Miten kynsilakkatahran saa pois vaatteesta?

Onko kuivapesu rahanhukkaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla