Kas noin se läikähtää! Kuva: Shutterstock
Kas noin se läikähtää! Kuva: Shutterstock

Vaatteeseen tullut tahra vaatii joskus nopeaa toimintaa, ettei suosikkiasu mene lopullisesti pilalle. Näin päihität yleisimmät loppuvuoden bilekauden sotkut.

Glögiä, punaviiniä, drinkkejä ja kaikki joulupöydän herkut rosollista jälkiruokiin. Kaikki nautittuna pikku hiprakassa tungoksen keskellä Pikkujoulukausi on vaaroja täynnä, sillä niin alttiita vaatteet ovat nyt tahroille.

Mutta ei anneta sen estää bilettämistä tai ykkösten pukemista ylle! Tässä toimintaohjeet yleisimpien biletahrojen hoiteluun.

Punaviiniglögi

Tummanpunaiset tahrat lempimekolla eivät naurata, joten toimeen kannattaa tarttua heti. Tanniinisten juomien aiheuttamiin tahroihin voi kokeilla happoa, esimerkiksi viinietikkaa tai sitruunamehua. Tuoreeseen tahraan tepsivät myös astianpesuaine ja huuhtelu lämpimällä vedellä. Moni luottaa myös suolan ripotteluun vielä kostean tahran päälle.

Hiki

Hikitahroja on turha murehtia kesken kekkereiden, mutta niitä ei kannata jättää pitkäksi aikaa vaatteisiin juhlien jälkeenkään, ettei lika pääse pinttymään ja haurastuttamaan vaatteen kuituja.

Mikäli vaatteet kestävät konepesun, esikäsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella ja pese entsyymipitoisella pyykinpesuaineella korkeimmassa mahdollisella lämpötilassa, mieluiten 60 asteessa, jos vaate sen vain kestää. Entsyymipitoisia pesuaineita ei kuitenkaan suositella villalle ja silkille, koska entsyymit saattavat vahingoittaa eläinperäisiä kuituja.

Voit myös kokeilla etikkaliuoksessa huuhtelua, esikäsittelyä oksaalihapolla tai sappisaippuaa, mikäli vaate niitä kestää. Voimakkaita aineita kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan.

Kahvi

Mikäli kahvia kaatuu päälle enemmän kuin pisara, tahraa kannattaa huuhdella heti kylmällä vedellä ja käyttää tahranpoistoon myös käsiastianpesuainetta.

On pienempi paha kulkea hetken aikaa jostain kohtaa märässä vaatteessa kuin antaa kahvitahran kuivua juhlavaatteelle, etenkin jos päällä on vaaleaa. Juhlien jälkeen vaate tulisi pestä entsyymipitoisella valkopesuaineella tai valkaista, mikäli mahdollista. Esikäsittely nestemäisellä pyykinpesuaineella voi auttaa.

Likööri

Likööri irtoaa haalealla saippuavedellä, johon on lisätty ammoniakkia. Vaate kannattaa pestä valkopesuaineella. Kaikkein vaikemmissa tahroissa kannattaa hakea apua pesulasta.

Rasvaiset naposteltavat

Astianpesuaine poistaa tehokkaasti rasvaa myös tekstiileistä, joten ryntää keittiöön. Öljyä voi kokea imeä kankaasta myös vauvatalkin avulla – tosin ei ehkä kaikkein tummimpiin vaatteisiin. Ripottele talkkia tahralle ja anna vaikuttaa. Pudistele pölyt vaatteesta ja pese normaalisti.

Punajuuri

Vaatteille pudonnut rosolli saa aikaan näyttävää jälkeä. Tuoreeseen tahraan voi kokeilla käsitiskiainetta ja kuumaa vettä. Myös kivennäisvedellä huuhtelua voi kokeilla. Ennen pesua tahra kannattaa esikäsitellä tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpoistoaineella. 

Lähteet: Refinery29, Martat, Teknokemian yhdistys ry

Lue myös:

Tiesitkö, että tätä vempainta voi käyttää hätäsilitysrautana? 3 kikkaa vaatepulmiin

Miten kynsilakkatahran saa pois vaatteesta?

Onko kuivapesu rahanhukkaa?

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.