Kas noin se läikähtää! Kuva: Shutterstock
Kas noin se läikähtää! Kuva: Shutterstock

Vaatteeseen tullut tahra vaatii joskus nopeaa toimintaa, ettei suosikkiasu mene lopullisesti pilalle. Näin päihität yleisimmät loppuvuoden bilekauden sotkut.

Glögiä, punaviiniä, drinkkejä ja kaikki joulupöydän herkut rosollista jälkiruokiin. Kaikki nautittuna pikku hiprakassa tungoksen keskellä Pikkujoulukausi on vaaroja täynnä, sillä niin alttiita vaatteet ovat nyt tahroille.

Mutta ei anneta sen estää bilettämistä tai ykkösten pukemista ylle! Tässä toimintaohjeet yleisimpien biletahrojen hoiteluun.

Punaviiniglögi

Tummanpunaiset tahrat lempimekolla eivät naurata, joten toimeen kannattaa tarttua heti. Tanniinisten juomien aiheuttamiin tahroihin voi kokeilla happoa, esimerkiksi viinietikkaa tai sitruunamehua. Tuoreeseen tahraan tepsivät myös astianpesuaine ja huuhtelu lämpimällä vedellä. Moni luottaa myös suolan ripotteluun vielä kostean tahran päälle.

Hiki

Hikitahroja on turha murehtia kesken kekkereiden, mutta niitä ei kannata jättää pitkäksi aikaa vaatteisiin juhlien jälkeenkään, ettei lika pääse pinttymään ja haurastuttamaan vaatteen kuituja.

Mikäli vaatteet kestävät konepesun, esikäsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella ja pese entsyymipitoisella pyykinpesuaineella korkeimmassa mahdollisella lämpötilassa, mieluiten 60 asteessa, jos vaate sen vain kestää. Entsyymipitoisia pesuaineita ei kuitenkaan suositella villalle ja silkille, koska entsyymit saattavat vahingoittaa eläinperäisiä kuituja.

Voit myös kokeilla etikkaliuoksessa huuhtelua, esikäsittelyä oksaalihapolla tai sappisaippuaa, mikäli vaate niitä kestää. Voimakkaita aineita kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan.

Kahvi

Mikäli kahvia kaatuu päälle enemmän kuin pisara, tahraa kannattaa huuhdella heti kylmällä vedellä ja käyttää tahranpoistoon myös käsiastianpesuainetta.

On pienempi paha kulkea hetken aikaa jostain kohtaa märässä vaatteessa kuin antaa kahvitahran kuivua juhlavaatteelle, etenkin jos päällä on vaaleaa. Juhlien jälkeen vaate tulisi pestä entsyymipitoisella valkopesuaineella tai valkaista, mikäli mahdollista. Esikäsittely nestemäisellä pyykinpesuaineella voi auttaa.

Likööri

Likööri irtoaa haalealla saippuavedellä, johon on lisätty ammoniakkia. Vaate kannattaa pestä valkopesuaineella. Kaikkein vaikemmissa tahroissa kannattaa hakea apua pesulasta.

Rasvaiset naposteltavat

Astianpesuaine poistaa tehokkaasti rasvaa myös tekstiileistä, joten ryntää keittiöön. Öljyä voi kokea imeä kankaasta myös vauvatalkin avulla – tosin ei ehkä kaikkein tummimpiin vaatteisiin. Ripottele talkkia tahralle ja anna vaikuttaa. Pudistele pölyt vaatteesta ja pese normaalisti.

Punajuuri

Vaatteille pudonnut rosolli saa aikaan näyttävää jälkeä. Tuoreeseen tahraan voi kokeilla käsitiskiainetta ja kuumaa vettä. Myös kivennäisvedellä huuhtelua voi kokeilla. Ennen pesua tahra kannattaa esikäsitellä tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpoistoaineella. 

Lähteet: Refinery29, Martat, Teknokemian yhdistys ry

Lue myös:

Tiesitkö, että tätä vempainta voi käyttää hätäsilitysrautana? 3 kikkaa vaatepulmiin

Miten kynsilakkatahran saa pois vaatteesta?

Onko kuivapesu rahanhukkaa?

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.