Muusikko ja aktivisti Bob Geldofin tytär Pixie Geldof tunnetaan muotipiireissä trendien suunnannäyttäjänä. Kuvat Getty Images ja Sakari Majantie
Muusikko ja aktivisti Bob Geldofin tytär Pixie Geldof tunnetaan muotipiireissä trendien suunnannäyttäjänä. Kuvat Getty Images ja Sakari Majantie
Vesa Silver on stailannut muun muassa laulaja Krista Siegfridsiä ja Anna Abreun, kun tämä oli Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina.
Vesa Silver on stailannut muun muassa laulaja Krista Siegfridsiä ja Anna Abreun, kun tämä oli Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina.

Käsilaukku ja pehmolelu samassa paketissa. Miten kätevää!

Englantilainen malli Pixie Geldof, 23, on luomassa joko tahtomattaan tai tarkoituksellisesti uutta trendi-ilmiötä. Hänet nimittäin kuvattiin hiljattain Lontoossa Ashley Williamsin haipehmolelukäsilaukku kainalossa.

Stylisti Vesa Silver muistaa japanilaiset muotibloggarit esittelemässä ylpeinä pehmolelureppujaan, mutta ei ole vielä bongannut pehmoleluista tehtyjä käsilaukkuja.

– Mutta voi siitä tulla trendi-ilmiö, Silver arvelee.

Hän tosin muistuttaa, että moisen käsilaukun kantaminen vaatii tyylitajua.

– Pixie Geldofilla käsilaukku on kiva yksintyiskohta, koska hänen tyylinsä on muuten kuvassa yksinkertainen. Lisäksi hailaukku näyttää tyylikkäältä, mutta enpä tiedä, jos kainalossa olisikin possu, Silver miettii.

Ei ihme, että jopa pehmolelu näyttää Pixie Geldofin kainalossa hyvältä – onhan hän muotipiireissä tunnettu trendien suunnannäyttäjänä. Mutta kenelle muulle se sopisi?

– Laulaja Miley Cyruksekselle tai Krista Siegfridsille. Voisin pukea Kristan nahka-asuun, jonka kanssa sopisi niitellä tuunattu Minni Hiiri -pehmolelulaukku, Silver visioi.

Jos tuntuu, ettei oma pokka taivu pehmoleluihin, voi vanhoista unikavereista silti tehdä tee-se-itse -projektin. Niistä voi tuunata paketit pukinkonttiin vaikkapa omille tai sukulaislapsille. Näin se onnistuu:

1. Tee viilto pehmoleluun.

2. Ota ylimääräiset vanut pois.

3. Kiinnitä pehmoleluun ketju (esimerkiksi vanha kaulakoru), josta pehmolelua voi roikottaa.

4. Ompele pehmoleluun vetoketju tai napit.

5. Tadaa! Pehmolelu muuttui käsilaukuksi.

Lue myös:

Kuumaa vai ei? Tämä lapsuuden painajaisasuste tekee paluun

Usko tai älä – tämä hiusdonitsi on luksustuote

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.