Juhani "Tami" Tamminen ja Jemina Hanhijärvi. Kuva: Panu Pälviä
Juhani "Tami" Tamminen ja Jemina Hanhijärvi. Kuva: Panu Pälviä

Pukeutumisneuvoja Jemina Hanhijärvi, 31, tietää, ettei lätkälegenda Juhani "Tami" Tammista pidä päästää vaatekaapille itsekseen.

Olet pukenut Tamia jo reilun vuoden. Miten kansaa kohauttava tyyli syntyy?
Saan täysin vapaat kädet Tamin pukemiseen. Se on harvinaista stailaushommissa. Kaikki lähti siitä, kun MTV3 halusi tehdä Tamista jääkiekon MM-kisoihin persoonallisen hahmon, vähän samantapaisen kuin kanadalainen selostaja Don Cherry, joka tunnetaan räväkästä tyylistään.

Tamin imago lähtee väreistä ja kuoseista. Kankaat valitaan varta vasten hänelle, ja Turo Tailor teettää puvut. Kaiken muun valitsen minä. Huivit ovat tärkeitä, koska niitä Tami käyttää vapaallakin. Löydän vaatteita kaikkialta: ensimmäisessä lähetyksessä Tamilla oli tosi vanha silkkihuivi ja kultainen kukka­rintakoru, jotka äkkäsin kirppikseltä. Paljon huomiota herättäneen kalapaidan näin pari kuukautta sitten Stockmannilla ja tiesin, että minun on saatava se. Kahden kravatin yhdistämisestä olin haaveillut jo pitkään. En halunnut kuitenkaan piilottaa paitaa, ja siksi krakasta tuli pieni.

Onko Tami helppo puettava?
Kyllä hän välillä naureskelee, että mitäs tänään laitetaan. Mutta hän suostuu kaikkeen. Ei ihmistä voi pukea erikoisiin vermeisiin, jos hän ei osaa kantaa niitä. Tami osaa, koska hän on tyylinsä kuva: räväkkä ja huomiota herättävä. Toisaalta Tami on perusmies. Kerran Karjala-turnauksessa hän oli pukeutunut itse ja sotkenut vahingossa eri päivien vaatteet sekaisin. Onneksi en ollut silloin näkemässä!

Miltä tuntuu, kun itse rakentama tyyli nousee hitiksi?
Hyvältähän se tuntuu, koska haluan, että Tami nimenomaan erottuu. Olen vakkarina Nelosen uutisilla, jossa stailaan uutisankkurit. Eli päiväduunini on tosi asiallista jakkupukutyyliä. Tamin pukeminen on minulle irrottelua. On ihanaa pukea lätkämiehiä, jotka eivät tiedä tyyliasioista mitään.

Mitä Aurinkokuninkaan päällä vielä nähdään?
Tällä kaudella on tulossa neonväriä ja Desigual-merkin henkistä värikästä printtiä. Puolivälierissä nähdään timanttihuivi, ja finaalissa on luvassa kuninkaallista tyyliä.

Lähtökohta on, että millekään ei sanota ei. Paitsi tylsyydelle. Viime vuonna puin kerran Tamille tavallisen kravatin. Se ei enää tule toistumaan.

Lue myös:

Hän on Suomen kuumimman Leijonan kihlattu

Leijonat selibaatissa – onko siitä hyötyä?

Ananastukka syrjäytti Leijonien takatukan

Tässä ovat Leijonien seksikkäimmät takatukat

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.