Näyttäviä ja rockhenkisiä asuja rakastavalla Tarja Turusella on saksalainen luottosuunnittelija. ”Kasvot puserossani eivät ole omani. Nahkahameeni on eettisesti tuotettua nahkaa”, hän kertoo. Kuva: Jonna Öhrnberg
Näyttäviä ja rockhenkisiä asuja rakastavalla Tarja Turusella on saksalainen luottosuunnittelija. ”Kasvot puserossani eivät ole omani. Nahkahameeni on eettisesti tuotettua nahkaa”, hän kertoo. Kuva: Jonna Öhrnberg

The Voice of Finlandin tähtivalmentaja, laulaja Tarja Turunen pukeutuu rohkeammin kotonaan Argentiinassa kuin Suomessa.

Millainen on tyylisi?

– Tyylini on aina rockhenkinen, esiinnyin sitten klassisessa konsertissa tai rokkifestareilla. Vaatteet ovat tärkeä osa artistiminääni, eikä todellakaan ole sama, missä asussa menen lavalle. Esiintymisasuni täytyy täyttää tiukat kriteerit: sen pitää olla samaan aikaan näyttävä ja mukava päällä. Lavalla pitää pystyä liikkumaan vapaasti, joten asun on hyvä olla elastinen. Mistään ei saa kiristää tai puristaa. Arjessa pukeudun rennommin.

– En mielestäni hamstraa asusteita, mutta silti huomaan omistavani järkyttävän määrän laukkuja ja kenkiä. Eräs lempisuunnittelijani on edesmennyt Alexander McQueen, jonka kenkiä jumaloin. Korkeat korot ovat tavaramerkkini! Opettelin jo kersana kävelemään korkokengillä. Niillä saa ryhtiä, naisellisuutta ja alaselkään sopivan tuen. Haluan, että vaatteeni kuvastavat artistiuttani ja naiseuttani. Saan niistä voimaa. Kannan aina mukanani käsilaukkua, jossa on luottokosmetiikkatuotteitani. Ja kaulahuivi pitää olla laulajalla aina matkassa myös.

– Olen huomannut pukeutuvani rohkeammin ollessani kotona Argentiinassa. Käytän esimerkiksi enemmän värejä. Siellä naisten pukeutuminen on paljon pohjoismaalaista rohkeampaa ja sensuellimpaa – aina alusvaatteista lähtien. Paikallisilla suunnittelijoilla on mahtavia, hyvin leikattuja vaatteita. Teen sieltä usein hyviä löytöjä.

Tänään mukana

– Kaikki päälläni on saksalais-suomalaiselta Nordenfeldt-brändiltä ja suunnittelija Julia Trompertin käsityötä. On lottovoitto, että minulle suunnitellaan uniikkeja vaatteita, jotka on valmistettu EU:n sisällä. Merkin vaatteet ovat nappijuttu minulle, sillä en halua näyttää kaikkea, mutta tahdon olla silti näyttävä.

Lue myös:

Noora Hautakangas: ”Asussa pitää olla draamaa”

Juontaja Jekku Berglund on kenkäfriikki: ”Kauneimmat korkkarini ovat kirjahyllyssä”

Lola Wallinkoski penkoo alelaareja: ”Olen edullisten tuotteiden metsästäjä”

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.