Tämä vauvanbody ei loukkaa ketään. Kuva: Shutterstock
Tämä vauvanbody ei loukkaa ketään. Kuva: Shutterstock

Onko tässä mauttomin vauvanvaate?

Wry Baby -vauvanvaatemerkin valmistama body on saanut maailmalla aikaan varsinaisen tunnekuohun.

Bodyn rintamuksessa lukee. ”I Hate My Thighs” eli ”vihaan reisiäni”.

Wry Baby on tunnettu sen humoristisista vaatteista, mutta monen mielestä vitsi ei tällä kertaa ollut kovin onnistunut.

Lausahdus on pöyristyttänyt useammastakin syystä. Ensinnäkään vauvojen ja laihuusihanteiden ei kuuluisi edes mahtua samaan lauseeseen. Toisekseen julkisuudessa on jo pidempään esitetty huolestuneita mielipiteitä etenkin nuorten naisten laihdutusilmiöstä, jossa tavoitellaan alusvaatemalleilta tuttua reisien välistä vakoa.

Vauvojen yllä julistettavaan reisiläskivihapuheeseen ei siis suhtauduttu kovin lämpimästi.

Muun muassa Ms. Magazinen toimittaja Michele Kort kritisoi vaatetta blogissaan.

– Läskitietoisuuden heijastamisessa vauvoihin on jotain ällöttävää.

Julkisuudessa nousseen äläkän jälkeen Wry Baby poisti läskipuheeseen viitanneen bodyn nettikaupastaan ja toi myyntiin uuden vaatteen, jonka rinnassa lukee: ”Love for My Legrolls” eli ”Rakkautta jalkamakkaroilleni”.

Viime elokuussa espanjalainen vaateliike Zara poisti kohun saattelemana myynnistä lasten pyjaman, jonka paidan raidallinen kuosi ja rintaan ommeltu keltainen tähti muistuttivat arvostelijoiden mielestä asua, jota juutalaiset joutuivat käyttämään natsien keskitysleireillä.

Lue myös:

Vaatejätin hämmentävä sääntö: asiakas saa ostaa vain 5 vaatetta kuussa

Vaatekaapin kevätsiivous vaihe vaiheelta – näin onnistut

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.