Vaikka merkillä on vaikka millaisia villejä legginsejä, suosituimmat mallit ovat kuitenkin hillitympiä.
Vaikka merkillä on vaikka millaisia villejä legginsejä, suosituimmat mallit ovat kuitenkin hillitympiä.
Ei perinteistä vaakaraitaa. Suomessa tähän tyyliin tehtyjä legginsejä myy esimerkiksi Cybershop.
Ei perinteistä vaakaraitaa. Suomessa tähän tyyliin tehtyjä legginsejä myy esimerkiksi Cybershop.
Metsää puilta – niinhän sitä sanotaan!
Metsää puilta – niinhän sitä sanotaan!
Galaktisia legginsejä löytyy nykyään muiltakin merkeiltä kuin Black Milkiltä. Jopa "halpiskaupat" ovat ymmärtäneet kuosin nerokkuuden.
Galaktisia legginsejä löytyy nykyään muiltakin merkeiltä kuin Black Milkiltä. Jopa "halpiskaupat" ovat ymmärtäneet kuosin nerokkuuden.

Kuinka joku voi fanittaa leggingsejä? Ihan helposti! Suomalaiset Black Milk Clothing -merkin fanit kertovat, kuinka ovat menettäneet nylonpöksyille sydämensä – ja melko varmasti myös rahansa.

Harry Pottereista tunnettujen huispausjengien tunnusvärejä, Taru sormusten herra -kirjan fantasiamaailman kartta, veriroiskeita, sateenkaaria ja yksisarvisia. Aika harva kuvittelisi vetävänsä aamulla jalkaansa tällaisin kuvioin koristellut housut, mutta australialaisen Black Milk Clothing -merkin kansainvälinen fanikunta todistaa toisin.

Brisbanessa yhden miehen yrityksenä alkunsa saanut Black Milk ihastuttaa niin fantasiaa ja scifi-leffoja rakastavia nörttisieluisia kuin värikkään pukeutumisenkin ystäviä. Tavallisten talliaisten lisäksi joustavissa nylonleggareissa on nähty esimerkiksi Lana Del Rey ja Jessie J.

Ihan ilmaista housuhulluttelu ei kuitenkaan ole. Yhdestä parista BM-pöksyjä saa maksaa hieman alle 60 euroa. Tämä harrastus vaatii paksua lompakkoa tai harrasta omistautumista omalle housu-uskonnolle.

Black Milkien fanit toimivat nettiyhteisöissä. Yhteisöissä puhutaan uusista housuista, vaihdetaan kokemuksia, fanitetaan omia lemppareita ja myydään pois turhia. Suomessa toimivan faniyhteisön, Black Milk Sharkies of Finland, naiset kertovat, mikä nylonpöksyissä koukuttaa.

Kekseliäät printit ja materiaali

– Jäin koukkuun heti ensimmäisestä tilauksesta! Black Milkin napakka, mukava (ja ihanan kiiltävä!) materiaali ja kekseliäät kivat printit olivat se syy, miksi ihastuin niihin. Pienessä, mutta sitäkin rakkaammassa kokoelmassani on neljät legginssit." Maiju Sumala, 29 vuotta, Rovaniemi

Kansainväliset kaverit

"Minäkin ihastuin mahtavaan printtivalikoimaan, tykkään kaikista sateenkaaren väreistä! Lisäksi uusia tulee nopeaan tahtiin (liiankin nopeaan, sanoo tiliotteeni). Laatu on yksi tärkeä tekijä, värit pysyvät ja kangas säilyy kuosissaan käytöstä ja pesusta toiseen. Jälleenmyyntiarvokin on hyvä, jos kyllästyy johonkin. Ja onhan tämä Black Milk -fanien yhteisöllisyyskin ihan mahtava juttu! On mukavaa, kun voi jutustella kansainvälisestikin tuntemattomien ihmisten kanssa Facebook-ryhmien kautta, ja aina on jotain yhteistä." Essi Silokunnas, 35, Jyväskylä.

Hyvästä mielestä maksaa mielellään

– Jäin koukkuun heti ensimmäisiin leggingseihin. Laatu on hyvä ja kestävä ja printit erilaisia ja rohkeampia kuin muissa kaupoissa. Joidenkin mielestä on nämä ovat turhan kalliita leggingseiksi, mutta minä ainakin mielelläni maksan kestävyydestä ja siitä tiedosta, ettei niitä ole valmistettu lapsityövoimalla missään hikipajassa, Peppi Wallinkoski, 21, Turku. Pepin kokoelmassa on kymmenet housut.

Vuodesta 2009 tehtyjen leggingsien lisäksi Black Milk valmistaa myös uimapukuja, toppeja, mekko ja housuasuja. Merkin isä, australialainen James Lillis, on hehkuttanut tuotteidensa ympärille kasvanutta fanikuntaa ja fanikunnan luovia ratkaisuita vaatteita stailatessa. Yritys kerää käyttäjiltään kuvia, joita julkaisee säännöllisesti esimerkiksi Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa.

Lue myös:

Juri Nummelin – mies meggingseissä

Pieni Black Milk -sanasto

 

BM, Black Milk Clothing

 

Sharkie, Black Milk -hamstraaja tai -intoilija, BM-vaatteiden kerääjä. Maakohtaisten yhteisöiden lisäksi yhteyttä pidetään myös kansainvälisesti. Sharkiet järjestävät myös oikean elämän tapaamisia, joihin kaikki tulevat luonnollisesti BM-pöksyissä!

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.