Kukkamekko käy talveenkin.
Kukkamekko käy talveenkin.

Vartalonmyötäinen mekko tuo kurvit esille, 38 €, Topshop.
Vartalonmyötäinen mekko tuo kurvit esille, 38 €, Topshop.

50-luvulta peräisin oleva kellohelma ihastuttaa tälläkin vuosisadalla, 29,95 €, Gina Tricot.
50-luvulta peräisin oleva kellohelma ihastuttaa tälläkin vuosisadalla, 29,95 €, Gina Tricot.

Pitkä mekko kätkee alleen lämpimät sukkahousut, 44,90 €, Indiska.
Pitkä mekko kätkee alleen lämpimät sukkahousut, 44,90 €, Indiska.

Trikoomekko korostaa naisellisia muotoja, 145 €, Guess Jeans.
Trikoomekko korostaa naisellisia muotoja, 145 €, Guess Jeans.

Hippityylisen mekon helmat hipovat maata, 290 €, Lexington.
Hippityylisen mekon helmat hipovat maata, 290 €, Lexington.

Pakkanen ei tällä kertaa saanut kukkaloistoa hiipumaan. Löydä mekkokimarasta oma lempparisi.

Kukkamekosta tulee ensimmäisenä mieleen juhannus ja lavatanssit. Kukkaloisto sopii kuitenkin mainiosti keskelle talvea, kunhan kangas on tunnelmallisen tummapohjainen.

Mekon fiilistä on helppo muutella kengillä: sirot korkkarit tekevät ilmeestä juhlavan, prätkäbootsit taas rokahtavan boheemin.

Eikä kukkasia tarvitse säästellä vain mekkoon, sillä nyt on muodikasta valita niitä myös asusteisiin.

Tiedustelut: ginatricot.fi, Guess Jeans/MPH-Trading Oy (09) 565 5710, Indiska (09) 727 9600, Lexington 0400 569 091, Selected Femme/Bestseller 020 747 4600, topshop.com.

Lue lisää:

Pikkujouluihin trendikkäästi pallomekossa

Hollywood-tähdet juhlivat rintsikat vilkkuen

Näin teet, kun vaatteisiin tulee tahra kesken bileiden

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.