Kevättakkiostoksille kannattaa suunnata pian, sillä parhaat viedään ensin. Klassikot pitävät aina pintansa.

Pieni takki–suomi-sanasto

Trenssi eli trenchcoat sai nimensä taisteluhaudoista, sillä se oli alunperin brittiarmeijalle valmistettu sadetakki. Brittimerkki Burberry on kuuluisa trensseistään, ja klassikkotakit ovat suosittuja niin naisten kuin miestenkin keskuudessa. Klassisin väri on beige, mutta trenssejä valmistetaan nykyään useissa väreissä.

Parka saattaa kuulostaa surkealta, mutta huppunsa ja säätä hyvin kestävän kankaansa ansiosta se sopii hyvin välikausitakiksi. Armeijavaikutteinen rento takki on usein vihreä- tai ruskeasävyinen.

Kipparintakki eli englanninkieliseltä nimeltään pea coat on yllättäen saanut vaikutteita laivastosta. Sen tunnistat kaksirivinapituksesta ja alaspäin levenevästä helmasta. Keväällä ohuessa villakankaisessa takissa ei tule liian kuuma, mutta kesällä kannattaa valita puuvilllainen.

Biker-nahkatakissa on prätkähenkeä. Silti takki sopii myös naiselliseen pukeutumiseen ja siitä on tullut monen naisen univormu, joka sopii niin arkeen kuin juhlavampaankin käyttöön. Nahkatakissa on särmää, mutta se on rennompi kuin bleiseri. Kovis-vaikutelman luot mustalla, toppauksilla ja tikkauksilla ryyditetyllä rotsilla. Naisellisuutta tuovat valuvat leikkaukset ja ylellisen pehmeä, vaalea nahka.

Mitä sinä hankit kevääksi? Kerro, suositko klassikoita vai innostutko trendeistä.

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.