Kuvat Getty Images
Kuvat Getty Images

Superjulkkisten omat nimikkomallistot menevät kuin kuumille kiville.

Nykyisin on muotia olla muotisuunnittelija. Ainakin jos seuraa tähtiä, jotka ovat ryhtyneet näyttelijän- tai laulajanuransa rinnalla designereiksi.

Kaikki eivät kilpailussa menesty. Osa on luovinut kuitenkin tiensä muotiviidakossa niin mestarillisesti, että heidät tunnetaan jo paremmin tarkasta trendisilmästään kuin aiemmasta työstään – esimerkkinä Spice Girlsistä ponnahtanut Victoria Beckham, joka on monen kuuluisuuden luottovaatettaja.

Kuvissa vasemmalta oikealle:

New York -viikkolehti nimesi hiljattain laulaja Jessica Simpsonin muotimoguliksi, sillä hänen kenkä-, asuste-, koru- ja tuoksumallistonsa tuottavat hurjia summia. Toukokuussa esikoistyttärensä Maxwellin saanut stara loi raskausaikanaan myös oman äitiysvaatemalliston.

Tyyli-ikoniksi nimetyn laulaja Gwen Stefanin rokkihenkiset L.A.M.B.- ja Harajuku Lovers -vaatteet ovat tehneet hyvin kauppansa. Räväkkä tähti käyttää usein omia asujaan, mutta Voguen hyväntekeväisyysjuhlassa hänet nähtiin Calvin Kleinin seksikkäässä silkkipuvussa.

Victoria Beckham esiintyi viimeksi Spice Girlsien riveissä Lontoon olympialaisissa, mutta muuten muotimaailma on temmannut hänet mukanaan. Vaalea asu ja varpaista avonaiset nilkkurit olivat omaa tuotantoa.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.