Syksyn muoti räiskyy värikkäänä, ja housut ja mekko ovat taas tyylikäs yhdistelmä. Kuva: lev radin / Shutterstock.com
Syksyn muoti räiskyy värikkäänä, ja housut ja mekko ovat taas tyylikäs yhdistelmä. Kuva: lev radin / Shutterstock.com

Vaikka ulkona paahtaa aurinko, syystrendien bongailu on alkanut. Nämä tyylit voi ottaa jo käyttöön.

Kesätekeminen rajoittuu tällä hetkellä lähinnä ulkona istuskeluun, rannalla loikoiluun ja jäätelön syömiseen, mutta mieli saa jo vaellella syystrendeissä. Poolokauluksia tai jättitakkia ei tarvitse pukea vielä hyvään toviin, mutta elementtejä tulevasta sesongista voi poimia käyttöönsä jo nyt.

Sporttilenkkarit

Kesärientoihin tekee muutenkin mieli valita jalkaan jotain mukavaa, ja onneksi lenkkarit pysyvät muodissa syksylläkin. Mitä värikkäämmät, sen paremmat.

Hypnoottiset kuosit

Pää meinasi mennä kuvioista sekaisin jo helmikuussa, kun syysmuoti esiteltiin catwalkeilla. Nyt kannattaa siis bongailla toppeja ja t-paitoja rätväköissä väreissä ja kuoseissa – syksyllä niiden päälle tarvitsee lisätä vain neuletakki, ja trendikäs look on valmis.

Mekko housujen päällä

Vuosituhannen vaihteen hame-housuyhdistelmistä on vielä aika vähän aikaa, mutta mieli kannattaa virittää helmojen paluuseen housujen päälle. Tyyliä voi alkaa sulatella yhdistämällä esimerkiksi minimekon tai tunikan ja sortsit (ja näin välttää samalla tahattoman vilauttelun).

Glitter

Kuka kielsi kimmeltämästä kesälläkin? Glitterin kimallus sopii erityisen hyvin loppukesän illanhämyyn. Kimalletoppeja ja glitterasusteita voi käyttää ympäri vuoden, joten ne ovat monikäyttöisempi hankinta kuin säkenöivät minisortsit.

Länkkärityyli

Syksyllä lasso viuhuu ja kaviot kopsuvat – ainakin leikisti. Lehmityttövaikutteita voi upottaa jo kesätyyliin, sillä liivit, bootsit, ruutupaidat tai -mekot ja cowboyhatut ovat mitä mainioimpia festarikuteita.

Kirkkaat värit

Tuliko hankittua kirkkaana loistava kesäpaita? Hyvä! Syksyn suosikkivärejä ovat sähkönsininen, leiskuva oranssi ja kirkas punainen. Myös pinkki ja vihreä on catwalkeilla usein nähty yhdistelmä. Toisaalta viileät pastellitkin ovat syksyllä muodissa ja sopivat hyvin myös kesäpäivien vaatteisin.

60-luku

Retroilu ei katso vuodenaikaa. 60-luvusta kannattaa napata kesätyyliinsä ainakin lyhyet helmat ja laatikkomaiset muodot.

Lue myös:

Ensi syksyn hittituote sopii rikkaille – yli tuhannen euron avaimenperä

Huivi päähän kesähelteellä! Bandanasta tuli supermuodikas

Klassikkotennarit palasivat jäähyltä muotibloggareiden jalkoihin

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.