Sinistä näkyvissä! Testissä syksyn uutuusfarkut.

Kuvat Jouni Harala

Testaajana Nora Soini, 45 yrittäjä/pr-toimisto, farkkujen koko 29, lahje 34

"Kesällä käytän löysiä boyfriend-tyyppisiä farkkuja, joissa pääasia on niiden mukavuus ja rentous. Työhönpaluu syksyllä vaatii ryhtiä, ja silloin farkut muuttuvat tiukoiksi, tummasävyisiksi ja vartaloa korostaviksi."

Pääkuvassa:
1. "Pehmeät ja mukavat mutta ehkä liiankin löysät päällä." 37,95 €, Premoda.
2. "Korkea vyötärö ja riittävän pitkä lahje plussaa. Mukavat ja joustavat, kuitenkin ohuet." 39,95 €, H&M.
3. "Napakka perusfarkku, kivasti kulutettu pinta. Hintansa arvoinen. Minulle parempi normaalia pidemmällä 36:n lahkeella." 29,95 €, Seppälä.

4. "Supermukavat! Ohut kangas, ja vyötärö juuri oikealla korkeudella. Todella joustavat, pitää valita normaalia pienempi
koko." 109,95 €, Mac.
5. "Hyvät perusfarkut. Ohut ja pehmeä kangas, ei kuitenkaan liikaa joustoa." 179 €, Boss.
6. "Duunikelpoinen tasaisen tumma hyvä väri. Sopiva jousto, mutta vyötärö voisi olla hieman korkeampi." 89,95 €, Jackpot.

7. "Aikuisen naisen jegginsit. Takana taskut ja edessä taskujen paikalla vain koristetikkaukset. Joustavat ja mukavat päällä." 119 €, Tommy Hilfiger.
8. "Täydellinen istuvuus. Vyötärö oikealla korkeudella, reidessä tilaa muttei liikaa. Aikuisen naisen farkut." 140 €, Cambio.
9. "Näyttää hyvältä mutta tuntuu pahalta. Sirolle ja hoikalle. Todella matala vyötärö ja tiukat pohkeet." 215 €, Guess Jeans.

10. "Todella ohut kangas. Hyvä joustava perusfarkku, mutta aavistuksen liian matala vyötärö." 79 €, Mos Mosh.
11. "Reilusti korkea vyötärö. Tiukka mutta joustava. Pohje liian tiukka, muuten istuvuus hyvä." 29,95 €, Gina Tricot.
12. "Onnistunut kaventava linja ja tumma sävy. Vyötärölinja nousee korkeammalle takana kuin edessä, mikä mukavaa." 69 €, Jackpot.

13. "Tunne kuin lainahousuissa. Mittasuhteet eivät toimi: turhan tiukka reidestä ja pepusta." 230 €, Diesel.
14. "Jämäkät, mutta oma normikoko liian pieni. Kivat yksityiskohdat ja pesu." 169 €, Gant.
15. "Matala vyötärö ja lepattavat pitkät lahkeet hoikentavat reittä. Bilefarkut korkeiden korkkareiden kanssa." 110 €, Diesel.

16. "Tuntuu pieneltä, vaikka koko onkin oikea. Matalavyötäröinen malli sopii poikamaiselle vartalolle." 140 €, Henry Lloyd.
17. "Aivan ihanat! Oma koko valmiiksi oikea. Menee kuin sukka päälle ja asettuu oikealle kohdalle." 169 €, Maison Scoth.
18. "Superjoustavat ja ohuet, kuin sukkahousut päällä. Hyvä istuvuus ja sävy." 109,90 €, Very Nice.

Lue myös: Näin löydät täydelliset farkut

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.