Yrittäjä Susanna Penttilällä on paljon kenkiä ja vaatteita, muttei tarpeeksi säilytystilaa. "Osa vaatteista jää käyttämättä, sillä ne ovat piilossa kaappien perällä."
Yrittäjä Susanna Penttilällä on paljon kenkiä ja vaatteita, muttei tarpeeksi säilytystilaa. "Osa vaatteista jää käyttämättä, sillä ne ovat piilossa kaappien perällä."
"Säälin klassikkolaukkujani. Ne ansaitsisivat paremman säilytyspaikan.", Susanna pohtii.
"Säälin klassikkolaukkujani. Ne ansaitsisivat paremman säilytyspaikan.", Susanna pohtii.
Satsaa kunnon ripustimiin. Kumipäällysteinen vaateripustin, 12,20 €, metalliripustin, 
21 €/5 kpl,  Formverk. Kaappeihin asennettavien lisätankojen avulla säilytystila tuplaantuu. Vaatetanko, 75 cm, 10 €,  54–77 cm, 5 €, housuripustin, 20 €, Ikea. Kenkiä tai käsilaukkuja voi säilyttää näkyvillä laatikoissa. Nomess Copenhagen -säilytyslaatikot, 22,90–64,90 €, Stockmann.
Satsaa kunnon ripustimiin. Kumipäällysteinen vaateripustin, 12,20 €, metalliripustin, 21 €/5 kpl, Formverk. Kaappeihin asennettavien lisätankojen avulla säilytystila tuplaantuu. Vaatetanko, 75 cm, 10 €, 54–77 cm, 5 €, housuripustin, 20 €, Ikea. Kenkiä tai käsilaukkuja voi säilyttää näkyvillä laatikoissa. Nomess Copenhagen -säilytyslaatikot, 22,90–64,90 €, Stockmann.

Kurkistimme Susanna Penttilän vaatekomeroon. Sieltähän löytyi kaaos! Etsimme konstit sen selättämiseen.

Susanna Penttilä, vaatealan yrittäjä, asuu Helsingissä:

"Kotini on päällisin puolin aina­ siisti, mutta vaatekaapissani vallitsee kaaos. Minulla on paljon vaatteita, joista suurin osa jää käyttämättä, sillä ne ovat piilossa kaappien perällä.

Olen bikinifriikki – niitä minulla on noin 50 paria. Bikinit ovat kaapissa kasassa tai sekaisin laatikoissa. Asuista arvokkaimpia, Dioreja ja muita luomuksia, säilytän pukupusseissa, mutta säälin ihania klassikkokäsilaukkujani. Chanelit ja Vuittonit ovat rutattuina kaappien pohjalla, vaikka ansaitsivat arvoisensa­ säilytyspaikan.

Valitsen päivän asuni hetkeä ennen lähtöä. En suunnittele mitään etukäteen, oli edessä sitten juhla­illallinen, edustustehtävä tai työpäivä. Ennen lähtöä iskee usein kevyt paniikki, joten olen lähes aina myöhässä. En valitse edes 3-vuotiaan Sulo-poikani vaatteita edellisenä iltana, vaan neuvottelemme hänen kanssaan joka aamu. 

Jokainen vaatteeni on täsmälleen minulle sopiva, ja tiedän, miltä näytän ne päälläni. Siksi en tarvitse peiliä valmistautuessani, vaan tarkistan vasta lähtiessä eteisen peilistä, että kaikki on ok.

Rakastan näyttäviä ja värikkäitä vaatteita. Kesällä vaatteiden valitseminen on helppoa, mutta talvella pukeudun vain lämpimikseni, sillä inhoan kylmää ja palelen paljon. Talvityylini perustuu farkkujen, useiden sukkahousujen tai legginsien ja ison villapaidan yhdistelmään. Ne kaikki ovat musta-valko-harmaita, joten niiden etsiminen kaappien pohjalta on työlästä.

Unelmakodissani olisi iso vaatehuone, jossa kaikki olisi selkeästi näkyvillä. Nyt asun vuokra-asunnossa, joten en ole raaskinut panostaa säilytysratkaisuihin."

Sisustustoimittajan vinkit Susannalle:

1. Susannan kannattaa asentaa kaappeihin vaatetankoja eri korkeuksille, jolloin kaappiin mahtuu roikkumaan siististi paljon vaatteita. Juhla- ja arki­vetimet voi eritellä omille tangoilleen.

2. Paidat ja muut pienet arkivaatteet kannattaa viikata rullille ja panna jonoihin vetolaatikoihin. Näin ne näkyvät hyvin ja pysyvät rypyttöminä. Asujen valintaa helpottaa, jos malttaa järjestää rullat väreittäin.

3. Bikinien joustava kangas pysyy hyvänä, kun ne säilyttää ilmavasti esimerkiksi kankaisissa pesupusseissa.

4. Kaappirivistön viereiseen tyhjään tilaan voi hankkia avohyllyt. Niillä voisi säilyttää kenkiä komeimmissa­ laatikoissaan ja käsilaukkuja säilytyslaatikoissa. Käsilaukut kannattaa täyttää sanomalehti- tai silkkipaperilla, joka pitää nahan ryhdissään ja imee kosteuden pois.

5. Kun hyllyjen taustan maalaa tai tapetoi metallinhohtoiseksi,­ Chanelit ja muut herkut saavat ansaitsemansa huomion.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.