Suunnittelija Antti Asplundilla oli tilillään 70 senttiä, kun hän alkoi tehdä Heterophobia-mallistoaan. – Onneksi äiti lainasi 20 euroa, hän kertoo.

Suunnittelija Antti Asplund julkaisi kesällä uuden mallistonsa Heterophobian. Malliston ensimmäiset vaatteet nähtiin kesäkuussa Pride-tapahtumassa, jossa tuotteet myytiin hetkessä loppuun. Heinäkuussa Asplund pääsi yllättäen esittelemään mallistoaan myös Berliinin muotiviikoille. Heterophobia-mallistolla suunnittelija haluaa julistaa tasavertaisuutta sukupuolesta ja seksuaalisuudesta riippumatta.

Antti kertoi Loop-radiokanavalla toteuttaneensa malliston todella nopeasti, lähes nollabudjetilla.

– 70 senttiä oli rahaa tilillä, kun aloimme kuvata mallistoa, Antti sanoi.

Ensimmäiset Heterophobia-printit Antti teki silitystekniikalla komerostaan löytyneisiin vanhoihin vaatteisiin.

– Silityspaperi on 70 sentin budjettiin tosi kallista, mutta ihana naapurini lainasi tulostinta. Ja kiitos äidin, hän lainasi 20 euroa. Viisi meni pilalle, mutta saimme valokuvaajan ja intohimoisen tiimini ansiosta printit ja kuvat valmiiksi. Niiden perusteella kiinnostus kasvoi.

Berliinin muotiviikoille Antilla oli aikaa valmistautua vain reilu viikko, sillä hän sai sieltä yllätyksekseen peruutuspaikan. Suunnittelija kutsui tiiminsä koolle ja sai nopeasti lisää sponsoreita.

– Kutsun työryhmääni karavaanareiksi, koska kuljemme ympäriinsä kuin mustalaiset. Keräsimme yli sata yksityislahjoittaa, lähinnä pieniä yrityksiä, koska isot olivat lomilla. Tosin muutama isokin yritys lähti mukaan, esimerkiksi Samsung. Kymmenessä päivässä Heterophobia laajennettiin kymmenen tuotteen kaupallisesta mallistosta 200 tuotteen näytösmallistoksi.

Vuodesta 2007 vaatteita suunnittellut Antti Asplund on suurelle yleisölle tuttu Muodin huipulle -sarjasta, jossa hän oli mukana vuonna 2009.

Kuvat: Instagram: anttiasplund ja heterophobiaofficial
Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.