Aurinkolaseista se alkaa. Kuva Shutterstock
Aurinkolaseista se alkaa. Kuva Shutterstock
Midimittainen hame näyttää hyvältä, vaikka sukat olisivatkin vähän makkaralla. Kukkakuvioinen hame, 30,90 €, Asos.
Midimittainen hame näyttää hyvältä, vaikka sukat olisivatkin vähän makkaralla. Kukkakuvioinen hame, 30,90 €, Asos.
Farkkutakki, 29,95 €, H&M. Farkkumekko, 69,95 €, Levis/Zalando.fi.
Farkkutakki, 29,95 €, H&M. Farkkumekko, 69,95 €, Levis/Zalando.fi.
Kukkakuvioinen paitapusero, 29,95 €, Kappahl. Naruolkaiminen kukkatoppi, 19,95 €, Vila.
Kukkakuvioinen paitapusero, 29,95 €, Kappahl. Naruolkaiminen kukkatoppi, 19,95 €, Vila.
Haalarikautta ei ole pakko aloittaa räikeästi. Läpikuultavat leikkaukset tuovat haalariin sporttisuutta, 78 €, Topshop. Kukkakuvioinen haalari, 29,95 €, Lindex.
Haalarikautta ei ole pakko aloittaa räikeästi. Läpikuultavat leikkaukset tuovat haalariin sporttisuutta, 78 €, Topshop. Kukkakuvioinen haalari, 29,95 €, Lindex.

Ulkona ei ihan vielä tarkene pikkuhepeneissä, mutta kesätyyliin voi siirtyä pienin askelin.

Aurinko! Kuivat kesäkadut! Ensimmäinen paidanriisuja bongattu! Se on kuulkaas kevät.

Mutta turkanen sentään. Vaikka ikkunasta katsoessa näyttää siltä, että kesä on jo tullut, ulkona hytisyttää niin, ettei jäätelön syömisestä meinaa tulla mitään. Silti olisi kova hinku kaivaa kesävaatteet kaapista ja sulloa myssyt ja kaulaliinat syvälle vaatekaapin perälle.

Hellepäiviä pitää odottaa vielä hetki, mutta se ei estä kevään merkkejä vaatetuksessa. Nämä trendit voi jo ottaa käyttöön ilman, että iho nousee kananlihalle.

Midimittainen hame

Puoleen sääreen ulottuva hame on hyvä keino paljastaa hieman nilkkaa ilman, että näyttää eksyneen väärään vuodenaikaan. Tänä keväänä midimitta on myös supertrendikäs. Siirtymäkaudella paras pari hameelle ovat varsitennarit tai rennot saapikkaat. Sukkahousukauttakaan ei ole vielä pakko lopettaa, mutta denierimäärää voi jo vähentää – mitä jos verhoaisit nilkkasi läpikuultaviin kuviosukkahousuihin?

Farkkua ja farkkua

Ysärimuoti tekee tänä keväänä paluun, ja kokofarkkua näkee Matti Nykäsen lisäksi myös trendityyppien yllä. Nyt kannattaa kaivaa vanha farkkutakki naftaliinista – sen saa yhdistää vaikka farkkumekkoon! Farkku on myös siitä oiva materiaali, että tiheä kangas suojaa kevätviimalta.

Haalarihommia

Vielä ei ole mikrosortsien aika, mutta haalarit voi jo ottaa käyttöön. Farkku on suosittu materiaali näissäkin. Rento viikonloppu- tai vaikka vappuasu muodostuu kuviollisesta, pitkälahkeisesta haalarista ja neule- tai farkkutakista. Yksivärinen musta tai valkoinen haalari on elegantti valinta alkukesän juhliin.

Kevät kukkii

Tänä keväänä kukkakuoseja on taas tarjolla enemmän kuin peruskoulun biologian tunnilla niitä opeteltiin. Jos olet synkistellyt koko talven mustissa, vaihda synkkä t-paita kukkakuvioiseen. Keskikesään mennessä olet jo siedättänyt itsesi kukkamekon kestäväksi.

Lue myös:

Vaatekaapin kevätsiivous vaihe vaiheelta – näin onnistut

Kannattaako keväällä ottaa riskejä? Asiantuntijat vastaavat

Naisen kaapissa on keskimäärin 400 eurolla käyttämättömiä vaatteita

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.