Poimi muodin pääpointit ja ei kun sekoittelemaan. Bleiseri palaa kartalle, neuleissa leikitellään väreillä ja pitsi on aina tyylikästä.

Pitsi

Seksikkäästi läpikuultava pitsi on haastava ja samalla ylellinen materiaali. Pitsillä päällystetty mekko ja jakku ovat aina tyylikkäitä.

Pelkkään pitsiin kietoutuessa kannattaa luottaa kerrospukeutumiseen. Liivejä ja toppeja on helppo yhdistää paljastavan yläosan suojaksi. Villin lookin saat, kun viimeistelet tyylin – milläs muulla kuin pitsiasusteilla.

Pitsiä näkyy tänä syksynä myös sukkahousuissa ja huiveissa. Valitse pitsiasun kengiksi joko rouheat saappaat tai klassiset avokkaat. Sinut huomataan!

Sortsit

Sortsipituus toimii myös syksyllä. Yhdistä reisipituiset saappaat tai leggingsit sortsien kanssa. Polvipituisten saappaiden ja nilkkureiden kanssa käytetään paksuja sukkahousuja ja lisää tehoa saat vetäisemällä polvisukat paksujen sukkisten päälle.

Muodikkaimpia ovat nyt laskeutuvasta kankaasta tehdyt sortsit. Myös sametti ja tweed ovat vedossa. Tyyliä saat muutettua helposti yläosaa vaihtamalla: Landelook syntyy rennolla villapaidalla, ja hienomman virityksen saat ohuella jakulla ja puserolla.

Perinteisempi valitsee väljän sortsimallin, joka näyttää hameelta.

Jakku

Perusbleiseri palaa kartalle. Tyköistuva jakku sopii sekä housujen että hameiden kaveriksi. Boheemi valitsee väljän mallin ja käärii hihansuut.

Jos kasarihenki kutkuttaa, hanki pitkä bleiseri. Jos taas kaipaat maalaisromantiikkaa, sitä saat olkarypytetyllä, tyköistuvalla jakulla.

Materiaalien ykkösenä jakuissa on laskeutuva villakangas, johon värikäs vuori antaa uutta ilmettä. Sametti ja kiiltävä farkkukangas ovat rennomman pukeutujan suosikit.

Jakun myötä paitapuseromuoti vahvistuu jälleen. Myös pooloneule on oiva valinta bleiserin kaveriksi.

Yhdistä pitkä bleiseri minihameen tai löysien ukkohousujen kanssa. Lyhyen jakun kanssa sopivat kapeat housut ja hameessa polvipituinen helma.

Paljetit

Paljetit ja helmikirjailut ovat nyt huippusuosittuja. Yksinkertainenkin asu puhkeaa kukkaan, kun siinä on jompaakumpaa. Juhla-asuissa ne koreilevat parhaimmillaan, etkä välttämättä tarvitse korujakaan. Jos haluat rouheutta juhlaan, vedä naiselliset saappaat jalkaan ja neuletakki niskaan.

Arkisemmissa vaatteissa paljetteja vilahtelee maltillisemmin. Rento yhdistää paljettipaidan kanssa farkkua tai nahkaa.

Neuleet

Pehmeissä ja näyttävissä neuleissa leikitellään nyt väreillä. Harmaan ja ruskean sävyt saavat tehoa liilasta ja punaisesta. Perinteisiä kirjailuja on totuttu näkemään mökkipukeutumisessa, mutta nyt kirjailut ovat ujuttautuneet myös fiinimpiin vetimiin.

Uutta neuleissa ovat kohokuviot. Ne paikkaavat korun asemaa ja tuovat naisellisuutta neulemuotiin. Pitkät kaulahuivit, pipot ja polvisukat ovat kauden hitit.

Muista kerrospukeutuminen. Se sopii loistavasti myös neuleisiin. Pue hihattoman neulemekon alle ohut pitkähihainen neule ja vetäise neuleleggingsit jalkaan, niin hyvännäköisyys on taattu.
Valitse pitkän villatakin kanssa kengiksi polveen ulottuvat saappaat.

Musta

Nyt on muodikasta olla päästä varpaisiin musta, ihan kenkiä ja asusteita myöten. Mustassa kankaassa tärkeää on laatu. Huono materiaali tekee mustasta helposti nuhjuisen näköisen.

Musta asu on takuuvarma valinta ympäri vuoden. Hienostuneet leikkaukset ja pienet yksityiskohdat tekevät vaatteesta näyttävän. Lisää eloisuutta saat yhdistämällä erilaisia mustia materiaaleja keskenään, esimerkiksi matta ja kiilto ovat loistava kaksikko.

Asusteissa iloa tuovat punokset ja rypytykset.

Kotelomekko

Yksinkertainen kotelomekko on taas ajankohtainen. Filmitähdiltä lainattu tyyli sopiikin monelle vartalolle.

Ylellisen mekosta tekevät laadukkaat villakankaat, ja trendiväreinä ovat murretut luonnonläheiset sävyt. Lisäpotkua kotelomekko saa kauniista leikkauksista ja pienistä yksityiskohdista.

Kotelomekko on oiva luottovaate, sillä se sopii tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, kun sitä vähän asustaa. Laatuun kannattaa satsata, sillä tämä vaate kestää aikaa! Jos kaipaat mekkoon minimalistista hienosäätöä, luota yhteen koruun. Jos taas haluat hurvitella, koristaudu näyttävillä koruilla.

Valitse kengiksi perinteiset avokkaat. Myös matalat ballerinat näyttävät hyviltä kotelomekon kanssa.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.