Kokki ja ruokakirjailija Sara La Fountain, 30, syttyy hapsuista, niiteistä, kirkkaista väreistä ja villeistä leikkauksista.

Kuvat Milka Alanen

Mikä on pukeutumisesi juju?

Tyylini on sekoitus rokkihenkisyyttä, boho chic -hippivaikutteita sekä ideoita 70- ja 80-luvulta. Innostun esimerkiksi mokkaliiveistä tai niittikoristelluista nahkarotseista. Vaatteessa pitää olla ideaa. Tykkään rajuista kontrasteista ja moderneista leikkauksista sekä paljeteista ja hapsuista.

Valitsen vaatteet fiiliksen mukaan. Yhdistän usein ison paidan erikoisiin, vaikkapa leopardikuvioisiin legginseihin. En pidä liian paljastavista vaatteista.

Mitä teet vanhoille vaatteille?

Tuunaan vanhoja vaatteita: saatan ommella farkkuihin erivärisen paikan, kuluttaa niitä vaikka raastinraudalla tai vaihtaa neuletakkiin makeat napit. Muokkasin juuri vaaleanpunaisista farkuista sortsit. Leikkasin ne lyhyiksi, tein saksilla reikiä ja saatan lisätä niihin vielä vähän maalinroiskeita.

Teen välillä vaatekaappiin inventaarion ja vien osan kirpparille tai annan kavereille. Samalla saatan keksiä uuden asuyhdistelmän tai löytää makeita mutta käyttämättä jääneitä vaatteita.

Missä shoppailet?

Ostan vaatteita paljon ulkomailta ja netistä. Ulkomaisista merkeistä suosikkejani ovat Haute Hippie, Balmain, Black Milk, Alexander Wang, Isabel Marant ja Wildfox.

Ostan vaatteita myös Topshopista, Karmaloop.com:ista, Kaarina K:sta ja Helsinki 10:stä. Nappaan ideoita designer-merkeiltä, mutta minusta olisi persoonatonta olla merkkinukke ja ostaa kokonaisuus yhdeltä brändiltä. Minulla on Louis Vuittonin ja Dolce & Gabbanan laukkuja, mutta ostan vaatteita paljon H&M:ltä, Zarasta ja Gina Tricot’sta. Ne aistivat hyvin kauden trendit, mutta vaatteet ovat edullisia.

Shoppaillessani olen tarkka, että ostan vain sellaista, mitä käytän ja mikä sopii muihin vaatteisiini.

Miten tyylisi on muuttunut?

Nuorempana tyylini oli romanttisempi, mutta se on muuttunut viimeisten kolmen vuoden aikana rokimmaksi ja rohkeammaksi. Joskus 25-vuotiaana etsin tyyliäni, mutta nykyään uskallan olla oma itseni. Elämä on kasvattanut.

Eniten pukeutumiseni muuttui, kun leikkasin hiukseni. Halusin uudistua, ja graafiseen tukkaan sopivat modernimmat linjat. Samaan aikaan hankin Charlie Chaplin -tyylisen hatun, josta on tullut tavaramerkkini.

Ajattelen, että so what, vaikka kaikki eivät pidä jostain asustani. Pääasia, että itse tykkään. Saan vaatteistani paljon palautetta, ja ulkomailla minua luullaan usein stylistiksi. Se tuntuu hauskalta.

Miltä kehut tuntuvat?

Jos joku huomaa panostamisen, siitä tulee hyvä mieli. Pukeudun kuitenkin eniten itselleni. Jos vaatteissa on hyvä olla, se näkyy päälle. Kun jalassa on ihanat korkkarit, askel nousee korkeammalle.

Ulkomailla annetaan enemmän palautetta kuin Suomessa, ja kassaneiti saattaa kehua asiakkaan vaatteita. Jos näen makean asukokonaisuuden, mainitsen siitä itsekin.

Mitä aiot hankkia kesäksi?

Kesällä suosin värikkäämpiä ja naisellisempia vaatteita kuin talvella. Olen hulluna australialaisen Black Milkin legginseihin. Tykkään niiden shokeeraavuudesta: on sarjakuvaprinttejä, räikeää pinkkiä, remmejä, leopardikuosia ja hopeaa. Lisäksi haaveilen Wildfoxin t-paidoista. Materiaali on pehmeää, ja paidoissa on jokin juju, kuten makeita kuvioita tai hauska slogan. Etsin myös punaisia nahkahousuja ja löysin hyvät Zarasta.

Sara La Fountain

  • 22. 4. 1981 Yhdysvalloissa syntynyt kokki, ruokastailisti ja keittokirjailija.
  • Suunnitellut myös työkenkiä ja astioita.
  • Pitää omaa muoti- ja ruokablogia saralafountain.com.

Kukkaset korvataan nyt pörröisillä pampuloilla!

Muistatko vielä ala-asteajoilta pörröiset pampulat, jotka askarreltiin pahvipyörylöistä ja naruista? Nyt on aika tuoda ne takaisin näkyville!

Elite Dailyn toimittaja kertoo inspiroituneensa Vogue-lehden kannesta, jossa Beyoncélla on päässään iso kukkaseppele, sekä halunneensa tehdä itselleen samankaltaisen.

Kukkien metsästämisen sijaan oli kuitenkin huomattavasti helpompaa askarrella päähän isot, pörröiset pampulat.

Me Naisten toimitus päätti kokeilla samaa ja kyllä kannatti! Pampuloista syntyi kuin syntyikin erinomainen korvike kukkaseppeleelle. Pääkoriste toimii kesän viimeisillä festareilla, kuten vaikkapa Flow:ssa, paremmin kuin hyvin:

Eikä siinä vielä kaikki! Pampuloita voi solmia myös hiuksiin esimerkiksi nutturan tai ponnarin kaveriksi. Yhtä hyvin niitä voi laittaa roikkumaan myös esimerkiksi laukkuun.

Jos askartelutaidot ovat ruosteessa, näin saat pampulat tehtyä pikavauhtia:

  1. Leikkaa pahvista tai kartongista kaksi samankokoista ympyrää, joissa on myös samankokoinen, ympyränmuotoinen reikä keskellä. Laita pahviliuskat päällekäin ja kiinnitä lanka (tai useampi!) pahvipyörylöihin kiinni. 
  2. Ala kierittää lankaa pahvien ympärille niin kauan, kunnes lanka peittää pahvien keskellä olevan reiän lähes kokonaan.
  3. Etsi pahvit lankojen alta, aseta saksien terä pahvien väliin ja ala leikata naruja katki. 
  4. Kun kaikki narut on katkaistu, kiedo langanpätkä pahvien välistä ja solmi sen avulla koko paketti kiinni. Lankaa ei tarvitse leikata lyhyeksi, koska sen avulla pallon saa kiinnitettyä esimerkiksi hiuspantaan. 
  5. Valmista! Voit ottaa pahvinpalat pois, ja tuloksena on valmis pörröpampula.

Idea ”siveellisestä naisesta” on periytynyt nykypäivään, sillä ennen paljain säärin tepastelivat vain prostituoidut.

Aivan tuon pikaa on kiskottava jalkaan taas sukkahousut. Sukkahousut ovat toisinaan hyvinkin epämiellyttävät ja pakkopullaa monille naisille: ne valuvat, kiristävät ihan vääristä paikoista ja rullaantuvat makkaroille. Hajoilevatkin vielä jatkuvasti.

Talvella niiden tehtävä on selkeä: sukkahousut lämmittävät mukavasti. Mutta miksi ihmeessä ne kuuluvat kiinteästi naisten pukeutumiseen myös kesäjuhlissa? Sukkahousuttomuudesta voi saada pitkiä katseita vielä vuonna 2018?

”Itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.”

Kysyimme vaatetuksen ammattilaiselta, miten sukkahousujen tarvetta perustellaan lämpimällä säällä. Stylisti ja vaatealan artesaani Sohvi Nyman selittää, että sukkahousujen käyttö ja moni muukin etikettiin kuuluva asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

– Jokainen siveellinen ja itseään kunnioittava nainen verhosi itsensä sukkahousuihin 50-luvulla. Silloin vain ilotytöt kulkivat ilman sukkahousuja, Nyman sanoo.

Sukkahousujen lisäksi minihameet ja topit eivät olleet soveliaita, sillä itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.

Perinne on kulkeutunut pitkälle myös nykypäivään, sillä edelleenkin paljaat sääret ja itsensä esittely mielletään epäkohteliaaksi. Todellisuudessahan moni ei välttämättä edes näe eroa paljailla säärillä ja sukkahousuilla.

”Häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna.”

Sukkahousujen ”pakollisuus” riippuu täysin tilanteesta. Jos on matkalla Linnan juhliin, silloin sukkahousut ovat välttämättömät, Nyman sanoo. Myös häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna. Mutta rennommissa kesäjuhlissa sukkikset eivät ole pakolliset.

– Mitä konservatiivisempi juhla, sitä tarkemmin tapaa tulee kunnioittaa. Sukkahousukysymys on verrattavissa siihen, miksi miesten pitää käyttää kravattia, Nyman sanoo.

Olisiko siis aika päivittää tavat nykypäivään ja aloittaa sukkahousuvallankumous? Ehdottomasti!

Vierailija

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Sukkahousupakko tuskin on kovin historiallista perua, koska sukkahousut vasta yleistyivät siihen aikaan, kun karvattipakko lieveni. Pukeutumiskoodit tulevat paljon kauempaa hirstoriasta, kuin sukkahousut, jotka tulivat Suomeen samassa aallossa, kuin e-pillerit ja vapaa rakkaus. Vasta 60 luvulla sukkahousut ohittivat sukkanauhat ja sukat. 80 luvulla Suomessa ei paljon ilotyttöjä ollut, mutta heillä oli kyllä sukkahousujen sijaan sukkanauhat ja sukat. Stay Upit tulivat myöhemmin.
Lue kommentti
Paperinpyörittäjä

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Töissä on pukukoodina, että pitää olla sukkahousut naisilla. Vähän jälkeenjäänyyttä mielestäni jos on muuten asiallisesti pukeutunut. Oletteko sitä mieltä että jos tapaatte asiakaspalvelijan asiantuntijatehtävässä ja hänellä on hame, että olisi asiatonta olla ilman sukkahousuja kesällä?
Lue kommentti