Entinen Miss Suomi Sara Chafak liikkuisi joka päivä jumppavaatteissa, jos vain voisi. ”Täytyy olla erityinen tilaisuus, että jaksan laittautua”, hän kertoi Magnum Pleasure Store -jäätelöbaarin avajaisissa Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Kuvat: Jonna Öhrnberg
Entinen Miss Suomi Sara Chafak liikkuisi joka päivä jumppavaatteissa, jos vain voisi. ”Täytyy olla erityinen tilaisuus, että jaksan laittautua”, hän kertoi Magnum Pleasure Store -jäätelöbaarin avajaisissa Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Kuvat: Jonna Öhrnberg

Valkoisissa Zaran kengissä on juuri sopivan mittainen korko, että niillä jaksaa juhlia koko illan.
Valkoisissa Zaran kengissä on juuri sopivan mittainen korko, että niillä jaksaa juhlia koko illan.

Malli, laulaja ja vuoden 2012 Miss Suomi Sara Chafak on vannoutunut housuihminen, joka kulkisi verkkareissa kaiket päivät. – Farkkuja en kuitenkaan käytä! Sain niistä traumoja lapsena, hän kertoo.

Millainen on tyylisi?

– Olen housuihminen. En fanita kauheasti mekkoja: haluan pystyä liikkumaan vaatteissani vapaammin ja rennommin. Varsinkin lyhyissä ja kireissä mekoissa kulkeminen on sellaista pingviinikävelyä – siksi niissä pitää olla väljä helma. En ihan hevillä pue mekkoa päälleni, vaan se vaatii oikean tilaisuuden.

– Suosin vapaalla suomalaisen Biancaneven urheiluvaatteita. Ei ole mitään mukavampaa: kankaiden laatu on huikea ja ne tuntuvat hyvältä ihoa vasten. Suomessa ollessani en paljon panosta laittautumiseen – ainakaan arkena. Jos saisin päättää, kävelisin joka päivä jumppavaatteissa.

– En käy usein kekkereillä, mutta silloin valmistautumiseen menee aikaa. Ensimmäiset 45 minuuttia ihmettelen, että mitä laitan päälleni. Pelaan pokeria, ja olen reissannut jonkin verran ulkomailla turnauksissa. Seuraavaksi lähden syksyllä Barcelonaan. Pelipöydässä olen rennoissa vaatteissa, mutta iltabileet ovat yleensä niin huikeat, että niihin panostan täysillä.

– Vaikka housut ovat suosikkini, niin farkkuja minulla ei nähdä. Sain niistä traumoja lapsena! Kun olin päiväkodissa, isäni puki minut joka päivä farkkuihin. En tiennyt mitään epämukavampaa. Kesti kahdeksanteen luokkaan asti ennen kuin suostuin vetämään farkut uudestaan ylleni.

– Täksi kesäksi himoitsen uutta uimapukua. Olen etsinyt makeita uikkareita netistä Australiaa myöten, mutten ole vielä löytänyt sopivaa. Mielestäni kokopuku voi olla jopa bikineitä seksikkäämpi: on coolimpaa peittää vähän enemmän. Uimapuvussa ei saa olla mitään mummolahkeita, vaan alaosan pitää nousta ylös lantiolle asti.

Tänään mukana

– Pukeuduin kevään kunniaksi söpöön valkoiseen mekkoon, jonka ostin H&M:stä viime vuonna. Olen käyttänyt tätä muutaman kerran, viimeksi vuoden alussa Bahaman-matkallani. Valkoiset korkkarit ovat löytö Zarasta. Meinasin ensin laittaa Christian Louboutinin korkkarit, joissa on huima korko. Sitten totesin, etten todellakaan jaksa kävellä niillä minnekään, joten päädyin mukavampiin kenkiin.

Lue myös:

Sara Chafak haaveilee laulu-urasta: "Materiaalia on ollut valmiina pitkään"

Sara Chafak: "Kiusaaminen teki minut epävarmaksi ulkonäöstäni"

Paljaita selkiä, läpinäkyviä asuja ja viitta – Emma-gaalan julkkikset panivat parastaan!

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.