Laura Rusanen opiskelee vaatetussuunnittelua, joten hänelle oli luontevaa ommella mekkonsa itse. Kuvat: Laura Rusanen
Laura Rusanen opiskelee vaatetussuunnittelua, joten hänelle oli luontevaa ommella mekkonsa itse. Kuvat: Laura Rusanen

Rovaniemeläinen Laura Rusanen, 23, käyttää vuoden ajan vain yhtä mekkoa. Hänellä on menossa päivä 223, ja nyt hän haastaa kaikki muutkin mukaan.

Mistä sait idean, että pukeudut samaan mekkoon vuoden ajaksi?

Luin vuosi sitten Alison Gwiltin ja Timo Rissasen kirjaa ekologisesta muodista, ja silmääni pisti Uniform project -hanke, jossa naisella oli seitsemän samanlaista mekkoa, yksi viikon kullekin päivälle. Halusin kokeilla itse samaa, mutta yhdellä mekolla.

Miten päädyit mekkovalintaasi?

Mietin viime kesänä paljon, mikä se yksi vaate olisi. Ajattelin mekkoa parhaana, joten päädyin ompelemaan sellaisen. Olen enemmän mekkoihminen, ja housut olisin tuntenut pukeutumista rajoittaviksi. Musta on väreistä käytännöllisin, vaikkakin aika tylsä.

Olet pitänyt mekkoa elokuun lopusta asti. Miltä se on tuntunut?

Minulle tuli yllätyksenä, kuinka helppoa tämä on. Aina ennen minulla on ollut olo, että joka päivä pitää laittaa päälle jotakin uutta. Kukaan ei kuitenkaan huomaa tai ole pitänyt tylsänä sitä, että minulla on ollut sama vaate joka päivä. Asujani on kehuttu yllättävän monipuolisiksi ja on ollut hauska huomata ihmisten yllättyvän, kun olen kertonut käyttäneeni viimeiset kuukaudet samaa mekkoa.

Olen jo alkanut miettiä, että kun olen pitänyt mekkoa näin paljon ja olen tottunut siihen, tuntuu ahdistavalta, että pitäisi alkaa pukeutua samalla tavalla kuin vaikka vuosi sitten.

Haastoit muut Rakasta vaatteitasi -kampanjassa samaan ainakin viikoksi. Miksi?

Jatkuva vaatteiden kuluttaminen kuormittaa maapalloa. Haluan kannustaa muitakin älyämään sen, että elämä myös helpottuu, kun asukokonaisuutta voi lähteä rakentamaan aina saman vaatteen ympärille. Halusin haastaa mukaan varsinkin ne, joista tuntuu, ettei yhtä asua voi pitää kuin yhden päivän. Kannattaa etsiä lempivaatteita, joista itse tykkää, ja koota vaatekaappinsa oman tyylinsä mukaan sen sijaan, että menisi jatkuvasti muuttuvan muodin mukana.

Miten olet saanut pidettyä pukeutumisen vain yhteen mekkoon kiinnostavana?

Musta väri on ollut hyvä valinta, sillä se sopii moneen. Syksyllä se tosin tuntui liian tummalta. Tyyliä sai kuitenkin piristettyä asusteilla. Tykkään leikkiä sukkahousuilla ja korvakoruilla. Mekon päälle voi pukea hameen tai paidan tai alle housut. Loppuhaasteen ajan yritän pitää mekon kanssa mahdollisimman paljon eri vaatteita.

Entä mikä haasteessa on ollut vaikeinta?

Ei oikein mikään. Laitan vaatteet illalla pesuun, jotta ne ehtivät kuivua aamuksi. Se on surettanut, että en saa käyttää vuoteen vaatekaappini muita mekkoja. Välillä olen kuitenkin pitänyt kahta päällekkäin. Loppuhaasteessa jännittää kesä, koska kesällä tykkään pitää tosi kevyitä ja värikkäitä vaatteita, että miten mustan ja paksun puuvillamekon kanssa käy. Uskon kuitenkin pärjääväni.

Lauran mekkoprojektia voi seurata Lilyssä täällä.Rakasta vaatteitasi -haaste löytyy somesta hashtageilla #1dress365days, #rakastavaatteitasi ja #vaatehaaste. Facebook: Rakasta vaatteitasi – Love Your Clothes.

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.